Розробка уроку на тему: Підприємництво в Україні

Про матеріал
Розробка ознайомить здобувачів освіти з поняттями «підприємницька діяльність» та «підприємець». Будуть розглянуті правові основи підприємницької діяльності,здобувачі зможуть формувати навички користування схемами і таблицями,зможуть розширити словниковий запас,ознайомляться з вимогами законодавства щодо підприємницької діяльності.
Перегляд файлу

1

 

 

Тема уроку: Підприємництво в Україні

 

Мета:

  •        ознайомити здобувачів з поняттями «підприємницька діяльність» та «підприємець»;
  •        розглянути правові основи підприємницької діяльності;
  •        формувати навички користування схемами і таблицями;
  •        розширювати словниковий запас учнів;
  •        виховувати правову культуру та повагу до вимог законодавства щодо підприємницької діяльності.

 

Обладнання:

  •        Конституція України;
  •        Закон України «Про підприємницьку діяльність»;
  •        Господарський та Цивільний кодекс України;
  •        картки із завданнями.

 

Тип уроку – лекція засвоєння нових знань, умінь, навичок.

 

Форма уроку – лекція з елементами бесіди.

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

 

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ.

 

Викладач.

Ще за доби середньовіччя виникли види діяльності, які називались         антре-пренерством, що в перекладі з французької означає «посередництво». Пригадайте Марко Поло, одного з перших торгових посередників, який скуповував товар у купців під 75% прибутку і на власний ризик доставляв його в далекі краї. А вже на початку XVIII століття з’явилось слово «підприємець» - людина, яка діє в умовах ризику. Значення поняття «підприємництво» змінювалось упродовж минулих століть, і тепер під ним розуміють процес, що приносить прибуток і особисте задоволення від досягнутого.

 

ІІІ. СПРИЙНЯТТЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

 

1. Підприємництво в Україні.

Робота з нормативно-правовими джерелами (роздані на кожну парту).

Здобувачі освітиі читають основні положення нормативної бази.

 

Конституція України:

«Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом …. Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція …» (ст. 42).

 

Закон України «Про підприємницьку діяльність:

«Підприємництво» - самостійна, на власний ризик, постійна діяльність щодо виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, продаж товарів, передання майна в користування з метою одержання прибутку». 

 

Словникова робота

Здобувачіі відшукують у словнику юридичних термінів (є на кожній парті) і заносять у зошити визначення записаних на дошці термінів.

 

Підприємницька діяльність – самостійна, здійснювана на власний ризик діяльність, спрямована на самостійне отримання прибутку від користування майном, продажу товарів, виконання робіт або надання послуг особами, зареєстрованими у цій якості у встановленому законом порядку.

 

Конкуренція – змагальність господарюючих суб’єктів, за якої обмежена можливість кожного з них в односторонньому порядку впливати на загальні умови обігу товарів на відповідному товарному ринку.

 

Ліцензія – документ державного зразка, який дає дозвіл спеціально уповноваженного органу державного управління або місцевого самоврядування займатися видами діяльності, які згідно із законом підлягають ліцензуванню.

 

Патент – державне свідотство, спеціальний дозвіл на заняття певними видами підприємницької діяльності. Придбання такого патенту в держави звільняє підприємця (зазвичай індивідуального) від подальшої сплати податків (на найближчий рік або інший період) 

 

Завдання учням

Подумайте і сформулюйте на основі розглянутих термінів визначення поняття «підприємець».

 

Викладач.

Головною ознакою підприємницької діяльності є її мета – одержання прибутку. Саме це відрізняє підприємництво від інших видів господарської діяльності. Іншими ознаками такої діяльності, за законодавством, є здійснення її суб’єктом підприємницької діяльності (підприємцем), який діє від свого імені, на власний ризик і під свою відповідальність: наслідком підприємництва може бути як прибуток, так і банкрутство.

Підприємництво здійснюється на основі вільного вибору видів діяльності. Разом з тим законодавство встановлює обмеження на заняття деякими видами діяльності (так, лише державні підприємства можуть виготовляти й реалізовувати зброю, засоби наркотичної дії та вибухові речовини).

Серед умов здійснення підприємницької діяльності є її обов’язкова державна реєстрація, що здійснюється в районній, міській або районній у місті державній адміністрації за місцем діяльності чи проживання підприємця.

 

2. Організація форми підприємництва.

 

Робота з підручником та документами.

Здобувачі опрацьовують с. 394 – 396 підручника, відповідні статті Господарського та Цивільного кодексів і визначають організаційні форми підприємництва, передбачені законодавством. Після опрацювання матеріалу заповнюють таблицю «Господарські товариства» (див. табл.), вписуючи у відповідні стовпчики основні особливості організаційно-правової форми господарських товариств.

Робота зі схемою «Процедура реєстрації підприємництва».

На дошці схема, на якій виписані компонентні органи, які «повинен» пройти підприємець для отримання дозволу на заняття підприємницькою діяльністю. Повноваження відповідних структур викладач характеризує сам або за допомогою учнів, ставлячи навідні запитання.

 

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ.

 

Гра»Естафета»

Гра складається з 12 лабіринтів. За кожною сходинкою закріплено питання, на яке здобувачеві необхідно дати відповідь. Якщо відповідь неправильна, гравець передає хід супернику і наступний хід пропускає. У грі беруть участь представники двох варіантів (по 3-4 здобувачі з кожного ряду). Переможцем буде той варіант, який першим дістанеться фінішу і з більшою кількістю правильних відповідей. 13-е питання ставиться у випадку однакових результатів в обох варіантів після проходження 12 лабіринтів. Викладач формулює визначення, гравець має назвати поняття.

 

1 лабіринт.

І. Фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. (Підприємець).

ІІ. Самостійна, на власний ризик, постійна діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, продажу товарів, передачі майна у користування з метою одержання прибутку (Підприємництво).

 

2. лабіринт.

І. Організації, які володіють відособленим майном, можуть від свого імені придбати майнові та особисті немайнові права і нести обов’язки, можуть виступати позивачами та відповідачами у суді. (Юридичні особи).

ІІ. Громадянин(іноземний громадянин, особа без громадянства), який може бути суб’єктом цивільного або господарського права і виступає від власного імені. (Фізична особа).

 

3 лабіринт.

І. Документ державного зразка, який видається спеціально уповноваженим органом державного управління або місцевого самоврядування і надає дозвіл здійснювати види діяльності, які згідно з законодавством підлягають цій процедурі. (Ліцензія).

ІІ. Спеціальний дозвіл на заняття певними видами підприємницької діяльності. Купівля такого документа у держави звільняє індивідуального підприємця від подальшої сплати податків протягом певного часу. (Патент).

 

4 лабіринт.

І. Розшифруйте абревіатуру Inc. (Акціонерне товариство).

ІІ. Розшифруйте абревіатуру Ltd. (Товариство з обмеженою відповідальністю).

 

5 лабіринт.

І. Члени яких господарських товариств несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном? (Повних товариств).

ІІ. В якому господарському товаристві відповідальність акціонера співвідносна з розміром його акцій? (В акціонерному товаристві закритого типу).

 

6 лабіринт.

І. Яка службова особа посвідчує установчі документи? (Нотаріус).

ІІ. Який орган здійснює реєстрацію в Єдиному реєстрі підприємств України? (Управління статистики).

 

7 лабіринт.

І. Грошове надходження, яке є результатом вдалої підприємницької  або господарської діяльності? (Прибуток).

ІІ. Неспроможність підприємця або господарського товариства відповідати за своїми фінансовими зобов’язаннями кредиторам. (Банкрутство).

 

8 лабіринт.

І. Яка стаття Конституції України гарантує кожному право на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом? (Стаття 42).

ІІ. Яка стаття Конституції України гарантує захист прав споживачів державою? (Стаття 42).

 

9 лабіринт.

І. Основний юридичний документ, на основі якого діє підприємництво, створене одним засновником, якщо законом не встановлено інше. (Статут).

ІІ. Юридичний документ, на основі якого діє суб’єкт господарювання, створений двома або більше засновниками. (Договір заснування).

 

10 лабіринт.

І. Цінний папір, який засвідчує певний внесок у капітал господарського товариства і дає право на отримання дивідендів. (Акція).

ІІ. Цінний папір, письмове боргове зобов’язання чітко встановленої форми, яке дає його власнику безумовне право після закінчення строку вимагати грошову суму, зазначену цінному папері. (Вексель).

 

 

 

 

С Х Е М А

 

 

 

 

 

 

 

 

Т А Б Л И Ц Я

 

 

ГОСПОДАРСЬКІ    ТОВАРИСТВА

 

Акціонерні товариства (ЗАТ, ВАТ)

 

ТОВ

ТДВ

Повне товариство

Командитне товариство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 лабіринт.

І. Як за способом утворення називається підприємство, створене одним засновником, який затверджує статут і створює статутний фонд? (Унітарне).

ІІ. Як за способом утворення називається підприємство, створене, як правило, двома і більше засновниками за їх спільним рішенням (договором)? (Корпоративне).

 

12 лабіринт.

І. З якого віку особа набуває право підприємницькою діяльністю? (З 16 років).

ІІ. На який строк видається ліцензія, що засвідчує право особи на підприємницьку діяльність? (На 3 роки).

 

Додаткові питання.

І. Кількісний максимум товарів певної категорії, послуг тощо, які мають дозвіл для реалізації, надання і таке інше. (Квота).

ІІ. Юридичний документ, який засвідчує той чи інший факт. (Сертифікат).

 

Рольова гра.

7 здобувачів освіти виконують ролі представників відповідних органів реєстрації підприємства: нотаріуса, співробітників органу державної реєстрації, органу внутрішніх справ, управління статистики, податкової служби, комерційного банку, управління пенсійного фонду. Вони займають місця за окремими столами з табличками. « здобувачі виконують роль приватних підприємців, яким необхідно пройти всі зазначені інстанції з метою одержання патенту або ліцензії. Здобувачі – представники перелічених органів пояснюють усім присутнім, у чому полягають їх функції, і видають довідки або інші документи.

 

Розглядання анаграм

Завдання

  •        Розгадайте анаграми, назвіть поняття, дайте його визначення:

 

НЕТПАТ

 

ПЄМЕРЬЦИПІД

 

КОДОПАТ

 

БИКРОТУП

 

 

Відповіді: патент, підприємець, податок, прибуток.

 

V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

1. Запитання здобувачам

  •            Які основні ознаки підприємницької діяльності?
  •            Які обмеження встановлені законодавством України щодо підприємництва?
  •            Як на вашу думку, можна оцінити чинний нині порядок реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності?
  •            Чому існує багато фірм-посередників, що надають послуги у реєстрації підприємств? Чи варто до них звертатися?

 

2. Оцінювання здобувачів.

Домашнє завдання

  •            Опрацювати матеріал підручника з теми «Підприємницька діяльність в сільському господарстві» (с. 397-398).
  •            Підготувати усно відповіді на наступні запитання:
  1.            Яка відповідальність передбачена законодавством України за правопорушення у підприємницькій діяльності?
  2.            На якій підставі і кому може бути відмовлено у дозволі на підприємницьку діяльність?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 січня
Переглядів
187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку