Презентація "Дистанційне навчання як воно є"

Про матеріал

Дистанційне навчання - інтерактивна взаємодія вчителя та учнів, під час якого вони самостійно освоюють досліджуваний матеріал з допомогою цифрової техніки. До пандемії коронавірусу такий напрям освіти в Україні не користувався великим попитом. Для нашої країни це досить новий досвід, хоча в Європі дистанційне навчання посіло значне місце в системі освіти. Багато компаній світу створюють дистанційні центри для підвищення кваліфікації своїх працівників з метою економії коштів та поліпшення якості навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційне навчання як воно є Підготувала Галій Світлана Володимирівна

Номер слайду 2

Головну роль відіграє вже не сама інформація, а вдале і практичне її застосування та впровадження у повсякденне життя. З приходом дистанційного навчання весною 2020 року учасники освітнього процесу змогли на практиці порівняти форми освіти. Дистанційне навчання, як і кожен напрям освіти, має свої переваги та недоліки. Є ряд причинно – наслідкових зв’язків, які зумовили як позитивні, так і негативні зміни в системі освіти та наданні освітніх послуг: відсутність можливості підключення до мережі Інтернет, недостатня кількість цифрової техніки, бажання навчатися завдяки стандартним методам освіти, демотивація учнів, недотримання правил академічної доброчесності, відсутність швидкого зворотнього зв'язку з вчителем тощо.

Номер слайду 3

Види і форми освіти. Дистанційне навчання. Згідно статті №9 Закону України «Про освіту» основними формами здобуття освіти є:інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж, на робочому місці (на виробництві);дуальна. Очна (денна, вечірня) форма здобуття освіти. Заочна форма здобуття освіти. Дистанційна форма здобуття освіти. Мережева форма здобуття освіти. Екстернатна форма здобуття освіти (екстернат). Сімейна (домашня) форма здобуття освіти. Педагогічний патронаж. Здобуття освіти на робочому місці. Дуальна форма здобуття освіти.16 жовтня 2020 року набуло чинності Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Дане Положення передбачає, що обов’язково мають враховуватися інтереси учнів під час дистанційного навчання.

Номер слайду 4

Елементи дистанційного навчання. Під час дистанційного навчання використовуються наступні основні елементи: дистанційні курси; веб - сторінки й сайти; електронна пошта; форуми й блоги; чати ICQ; теле - і відеоконференції; віртуальні класні кімнати (Classroom, meet, ZOOM). Система дистанційного навчання містить такі види забезпечення: методичне, програмне, технічне, інформаційне, організаційне.

Номер слайду 5

Форми дистанційного навчання. Серед форм занять дистанційного навчання є: веб-заняття та чат-заняття. Виділяють наступні форми забезпечення дистанційного навчання: Асинхронна – це навчальні матеріали, записи лекцій, які учитель створює на певному ресурсі, на який учень може зайти у зручний для нього час і засвоїти. Синхронна – це форма навчання, коли учитель викладає матеріал учням у реальному часі.

Номер слайду 6

Використання технологій дистанційного навчання дозволяє:економити час на дорогу до школи, скоротити витрати на придбання одягу та взуття, відсутня потреба в кишенькових грошах;організувати навчання для великої кількості учнів одночасно;розширити зміст навчання за рахунок застосування сучасної цифрової техніки, вільного доступу до мережі Інтернет;розвивати навички самостійності, самоорганізації роботи;здобувати знання в комфортних умовах.

Номер слайду 7

Дистанційне навчання. Дистанційне навчання - інтерактивна взаємодія вчителя та учнів, під час якого вони самостійно освоюють досліджуваний матеріал з допомогою цифрової техніки. До пандемії коронавірусу такий напрям освіти в Україні не користувався великим попитом. Для нашої країни це досить новий досвід, хоча в Європі дистанційне навчання посіло значне місце в системі освіти. Багато компаній світу створюють дистанційні центри для підвищення кваліфікації свої працівників з метою економії коштів та поліпшення якості навчання. Цей напрям освіти дає змогу отримати знання, перебуваючи в зручному для кожного місці. Дистанційна освіта – це мобільний стиль самонавчання, завдяки якому створюється єдине освітнє середовище. Будь яка компанія світу зацікавлена в особистості, яка здатна до самонавчання. В країнах Європи дистанційне навчання використовують для одержання другої або додаткової освіти.

Номер слайду 8

При дистанційному навчанні кожен учитель повинен керуватися принципами розкриття творчого потенціалу кожної дитини. В науковій та методичній літературі є напрацювання з даного питання. На сучасному етапі розвитку освіти та науки гостро виникла потреба в полікультурній особистості. Кожен напрям навчання ставить акцент на розвитку продуктивної діяльності кожного учня. Від рівня розвитку освіти залежить інтелектуальний потенціал країни. На даному етапі життя можна спостерігати підвищений інтерес до дистанційного навчання. Під час дистанційного навчання присутні нестандартні прийоми активізації пізнавальної діяльності учнів. Вагомим аспектом є високі індивідуальні та професійні якості вчителя, задіяного в дистанційному навчанні, тому що саме від педагога залежить якість та ефективність сприйняття навчального матеріалу. Принципи дистанційного навчання

Номер слайду 9

Історія виникнення дистанційної освіти. Ще у далекому XVIII столітті виникло таке поняття як «кореспондентське навчання», суть його полягала в тому, що викладачі з учнями вели навчання за допомогою листування. Основоположником його став Ісаак Пітман. Є навчальні заклади, які і досі ведуть навчання за допомогою пошти. Основою дистанційного навчання є зворотній зв'язок між учителем та учнями. Саме тому з появою телебачення вищезгадана форма навчання стала ще більш популярною, але малоефективною. У 1969 році у Великій Британії було відкрито університет дистанційної освіти —Відкритий університет. Наприкінці 1980-х поява персональних комп'ютерів дала новий поштовх, пов'язаний зі спрощенням та автоматизацією процесу навчання. Комп'ютерні навчальні програми з'явились на перших комп'ютерах у формі ігор. У XXI столітті доступність комп'ютерів та Інтернету роблять поширення дистанційного навчання ще простішим і швидшим. Інтернет став величезним проривом, значно більшим, ніж радіо і телебачення. З'явилася можливість спілкуватися і отримувати зворотний зв'язок від будь-якого учня, де б він не знаходився. Поширення «швидкого інтернету» дало можливість використовувати онлайн- семінари (вебінари) для навчання. (Вікіпедія)

Номер слайду 10

Дистанційне навчання в Україні Теоретично, офіційною датою запровадження дистанційного навчання в Україні можна вважати 21 січня 2004 року. Саме в цей день було затверджено «Положення про дистанційне навчання», яке поклало початок запровадженню нових технологій у галузі освіти. Практично, суть дистанційного навчання ми відчули, починаючи з березня 2020 року. У звязку з пандемією коронавірусу, всі школи України перейшли на дистанційну форму освіти. Одним з найбільших навчальних центрів в Україні, що забезпечує дистанційне навчання, є Prometheus, Ed. Era, На Урок, Всеосвіта.(Вікіпедія)

Номер слайду 11

Думки учнів про дистанційне навчання «На мою думку, дистанційне навчання – це дуже зручна форма навчання. Адже воно не займає багато часу, завдяки йому ми можемо розвиватися в різних сферах. З’являється більше вільного часу, і ми не так стомлюємося. Не треба витрачати час на те, щоб прийти та піти зі школи. Але деякі учні ставляться до нього невідповідально, не виконуючи вказівок учителів. Звісно, є і великі мінуси такої форми навчання, але їх значно менше, ніж плюсів». «Особисто я - проти дистанційного навчання, бо спілкування з учителем офлайн більш зрозуміле, цікавіше та не шкодить здоров’ю (зір, постава). Так, ми з молодшою сестрою забезпечені цифровою технікою, необхідною для отримання якісного результату знань, але разом з тим, це не дає можливості в повній мірі отримати знання. В школі учні у будь – який час можуть задати питання вчителю та отримати відповідь, чого не можна зробити при навчанні онлайн. Відсутність «живого спілкування» з вчителем – це найбільший мінус дистанційного навчання.

Номер слайду 12

Переваги дистанційного навчанняреалізація індивідуальної освітньої траєкторії;підвищення соціальної та професійної мобільності об’єктів та суб’єктів навчання;вільний доступ до різноманітних корисних джерел інформації;підвищення ефективності самостійної роботи;формування інформаційної свідомості в учнів;відкриває доступ до нетрадиційних джерел інформації;набуття активної життєвої позиції;нові можливості для власного творчого самовдосконалення.

Номер слайду 13

Недоліки дистанційного навчаннявідсутність сталих методик дистанційного навчання;недостатнє забезпечення цифровою технікою учасників освітнього процесу;низька результативність досягнень учнів;мало налагоджений зворотній зв’язок з учителем;відсутність швидкісного та якісного Інтернет-покриття;демотивація зі сторони здобувачів освіти.

Номер слайду 14

РЕКОМЕНДАЦІЇВчитися працювати з цифровою технікою, розвивати самостійність. Провідним спеціалістам проводити просвітницьку роботу з даної теми. Застосовувати нові підходи до навчання в реальному житті. Використовувати методи та технології дистанційного навчання в традиційній школі. Посилити роботу соціально – психологічної служби школи при дистанційному навчанні. На уроках інформатики приділяти більше уваги роботи в Classroom, ZOOM, meet. Розглядати питання дистанційного навчання на шкільних засіданнях предметних кафедр, педагогічних радах, батьківських зборах, всеобучах.

Номер слайду 15

В допомогу. Алла Веремчук. Проблеми і перспективи дистанційного навчання у ВНЗ. / Проблеми підготовки сучасного вчителя: збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини / [ред. кол.: Безлюдний О.І. (гол.ред.) та ін.]. – Умань: ФОП Жовтий О. О., 2013. – Випуск 7.- с. 319-325. Антонов Г. Дистанційне навчання: мода чи потреба? // Освіта України, 2003. 4 квітня (№25). С.10. Види дистанційних занять [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://ukpedcom/skarbnichka/674.-html. Викладання соціології: досвід інноваційних прийомів: навч.пос./ Ж. Малахова, В. Огаренко. – К.: Центр учбової літератури, 2008.- 280 с. Вишнівський В. В., Гніденко М. П., Гайдур Г.І., Ільїн О. О. Організація дистанційного навчання. Створення електронних навчальних курсів та електронних тестів.- Навчальний посібник.- Київ: ДУТ, 2004.- 140 с. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://dut.edu.ua/uploods/I_786_4.pdf. Вільна енциклопедія «Вікіпедія» / [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org.

Номер слайду 16

Анкета для учнів «Переваги та недоліки дистанційного навчання»Ви «За» чи «Проти» дистанційного навчання?Чи забезпечені Ви необхідною цифровою технікою для якісногота результативного дистанційного навчання?3. Чи подобається Вам дистанційне навчання як одна з форм здобуття освіти?4. Де Вам важче здобувати знання: в школі чи на дистанційному навчанні?5. При якій формі здобуття освіти Ви витрачаєте більше часу на підготовку домашніх завдань: при очній чи дистанційній?6. Чи є різниця у Вашій поведінці при різних видах навчання: очному та дистанційному?7. Яка освіта є результативніша: очна чи дистанційна?ДОДАТКИ

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
7 квітня 2022
Переглядів
4359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку