Презентація "Дітям про Тараса Григоровича Шевченка"

Про матеріал
Життєвий шлях великого Кобзаря описаний не один десяток разів, а його твори перекладалися на десятки мов світу. Великий письменник Тарас Григорович Шевченко став надбанням українського народу, пройшовши складний життєвий шлях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІТЯМ ПРО…

Номер слайду 2

В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмерущою любов'ю та славою. Таким самородком в українців є Тарас Григорович Шевченко

Номер слайду 3

В першу чергу ми знаємо Шевченка як поета. Але ж як художник так само займає почесне місце серед найвидатніших українських майстрів образо-творчого мистеццтва. Він чудово й майстерно володів графікою та фарбами з пензлем.

Номер слайду 4

З дитинства був допитливим, любив малювати, співати. Тарасові було дев’ять років коли він залишилися без матері. Батько одружився вдруге. Мачуха мала трьох своїх дітей, і життя в хаті стало нестерпним.

Номер слайду 5

Народився Тарас Григорович Шевченко 9 березня 1814 року в селі Моринцях . Жили вони в злиднях, багато працювали, щоб прогодувати сім’ю, а сім’я була чималенька – п’ять сестричок Тарасових і двоє братів. Старша сестра Катерина була Тарасові за няню.

Номер слайду 6

Коли ж через два роки помер і батько, хлопець пішов у найми. Тарасові дуже хотілося вчитися. Але шкільний дяк, до якого найнявся малий за можливість навчатися, виявився п’яницею і змушував його красти.

Номер слайду 7

Хлопець знайшов собі нового вчителя — маляра, але Тараса приставили козачком до пана. Це була нудна робота: цілими днями чекати, поки господар забажає люльку чи склянку води, яка стоїть поряд з ним на столі.

Номер слайду 8

Нехтуючи забороною, Тарас таємно перемальовував картини зі стін панського будинку. За це його одного разу дуже покарали. Але й помітили неабиякі здібності кріпака і вирішили віддати його до майстра вчитися на «кімнатного живописця».

Номер слайду 9

У 24 роки Тарас Григорович зміг звільнитись від кріпосного права і продовжити навчання в Академії мистецтв, він водночас здобував знання із мови, літератури, історії, географії, навіть математики, і незабаром став освіченою людиною.

Номер слайду 10

«Буквар» став найкращим дарунком для дітей, яких поет щиро любив. Мріяв поет написати й інші підручники для початкової школи, викладати малювання в Київському університеті. Однак передчасна смерть не дала йому здійснити своїх планів.

Номер слайду 11

За своє коротке життя Тарас Шевченко зробив неоціненний внесок у розвиток української культури, залишивши спадщину в літературі й художньому світі.

Номер слайду 12

Освіта Шевченка – всього 2 класи, яку отримав у церковній приходській школі. І при цьому він створив найбільш відому книгу української класичної літератури з відомою нам назвою “Кобзар”

Номер слайду 13

Творчість Шевченка — це тисячі картин та творів, які знайдуть відклик в кожному серці.

Номер слайду 14

Творчість великого Кобзаря переведено на сто мов всього світу, включаючи японську, арабську та корейську.

Номер слайду 15

У всьомому світі існує аж 1384 встановлених пам´ятників українському поету Шевченку, в Україні їх нараховується 1256. Інші монументи нашого кобзаря прославляють його в містах США, Бразилії, Аргентині, Китаї, Канаді, Литві, …

Номер слайду 16

Життєвий шлях великого Кобзаря описаний не один десяток разів, а його твори перекладалися на десятки мов світу. Великий письменник Тарас Григорович Шевченко став надбанням українського народу, пройшовши складний життєвий шлях.

Номер слайду 17

Нині Тарас Григорович Шевченко — одне з найголовніших надбань українського народу.

Номер слайду 18

САДОК ВИШНЕВИЙ КОЛО ХАТИСадок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть. Плугатарі з плугами йдуть,Співають, ідучи, дівчата,А матері вечерять ждуть. Сім’я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дає. Поклала мати коло хати. Маленьких діточок своїх,Сама заснула коло їх. Затихло все, тілько дівчата. Та соловейко не затих.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

"Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..."

Номер слайду 21

Інтернет- ресурси

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Паліївець Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сапай Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
22233
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку