Презентація "Дизайнерська діяльність в будівництві та архітектурі"

Про матеріал
Презентація "Дизайнерська діяльність в будівництві та архітектурі" допоможе краще розібратися в основних поняттях в дизайні, видах дизайну. Візуальний супровід буде сприяти кращому розумінню і засвоєнню викладеного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дизайнерська діяльність в будівництві та архітектурі Лекції з дисципліни “Основи дизайну”

Номер слайду 2

План: Основні визначення в дизайні.1 Види або галузі дизайну.2 Основні поняття дизайну.3

Номер слайду 3

Якби ми могли застосувати дизайн до всього, до чого можливо, світ став би зовсім іншим... Дизайн - це специфічна проектна діяльність, що поєднує художньо-предметну творчість та інженерну практику.

Номер слайду 4

Дизайн - це. У перекладі з англійської дизайн (design) - задум, план, мета, намір, творчий задум, проект, проектування, креслення, розрахунок, конструкція, ескіз, малюнок, візерунок, композиція, мистецтво композиції, виріб мистецтва.

Номер слайду 5

Основні визначення. Об'єктом дизайнерської діяльності може бути все - від конкретних предметів до віртуального простору. Завдання дизайнера, на відміну від художника, створити дещо не тільки красиве, але й функціональне. Дизайн - це специфічна проектна діяльність, що поєднує художньо-предметну творчість та інженерну практику.

Номер слайду 6

Дизайн як термін. Дизайн як термін почали використовувати в науково-практичному середовищі порівняно нещодавно, до цього його замінювали словосполученнями художнє проектування. У вересні 1969-го на конгресі Міжнародної ради організацій з дизайну було прийнято наступне визначення: «Під терміном дизайн розуміється творча діяльність, мета якої — визначення формальних якостей предметів, вироблених промисловістю. Ці якості форми відносяться не тільки до зовнішнього вигляду, але головним чином до структурних та функціональних зв'язків, які перетворюють систему в цілісну єдність з точки зору, як виробника, так і споживача».

Номер слайду 7

Види або галузі дизайну. Залежно від того, на що спрямована дизайнерська діяльність або професія дизайнера, умовно можна виділити такі види або галузі дизайну: Промисловий або "індустріальний дизайн", займається оформленням і створенням побутової техніки, транспортних засобів. Дизайн середовища, створює інтер'єр, оформляє будівлі, ділянки.

Номер слайду 8

Види або галузі дизайну. Графічний дизайн, трудиться над створенням торгових марок та реклами;3 D-дизайн, створює анімації, презентації, макетів допомогою комп'ютерної програми.

Номер слайду 9

Види або галузі дизайну. Веб-дизайн - створення й оформлення сторінок в ІнтернетіЛандшафтний дизайн, спеціалізується на роботі, пов'язаної з оформленням земельної ділянки, парку, саду. Арт-дизайн (дизайн одягу, взуття та аксесуарів), диктує новий стиль і напрям моди.

Номер слайду 10

Основні поняття дизайну. Дизайнери у процесі створення гармонійного предметного середовища, незалежно від його призначення, керуються такими основними поняттями дизайну:функціональність,естетичність,економічність.​

Номер слайду 11

Функціональність. При проектуванні будь-якого виробу, в першу чергу треба враховувати те, які функції він буде виконувати в предметному середовищі.функціональність, як одне з основних понять дизайну – це зручність, раціональність, відповідність та досконалість, які досягаються мінімальними затратами.​

Номер слайду 12

Функціональність. Функціональний зміст виробу обумовлює виконання деяких вимог. Найважливішою з них є повне вирішення суто утилітарних задач. При цьому форма стає не тільки зручною, але й комфортною, максимально корисною для людини, тобто раціональною. Друга важлива вимога – ефективна, конструктивна розробка форми. Вона передбачає досягнення її міцності при максимально високому рівні технологічного виконання й точності розрахунку конструкцій. Така розробка вимагає виконання ще однієї вимоги – розкриття ергономічних якостей дизайнерського задуму. Ці якості витікають із співвідношення пропорцій людини, які залежать від її фізіологічних функцій.​

Номер слайду 13

Естетичність. Сучасний інтер’єр приміщення повинен не тільки відповідати своїм функціям, а й естетично виглядати, викликати позитивну реакцію користувача. Естетика приміщення – це почуттєве сприйняття образу, яке формується тільки за умови гармонізації в ньому матеріалів, кольорів, форм, ритму та пропорцій. Естетичність інтер’єру приміщень також залежить від їх призначення й обраного стилю. Відповідно до стилю добираються декор і аксесуари. При цьому слід не забувати, що перенасиченість предметного середовища елементами декору може привести до ефекту, протилежного естетичності.

Номер слайду 14

Економічність. Не менш важливим аспектом формоутворення є економічний. Мається на увазі доцільність економії матеріальних і фінансових витрат, що здійснювалися при створенні предмету. Така економія повинна відповідати принципу «мінімум затрат – максимум ефекту». Урахування економічності виробу починають з мети проекту та безпосереднього обґрунтування проблеми чи ідеї, яку будуть реалізовувати. Обґрунтування здійснюють на основі собівартості проекту та витрат часу для виконання відповідних робіт. Якщо ці показники є високими у фінансовому еквіваленті (проект занадто дорогий), то повертаються до мети та завдань з тим, щоб переглянути ідею чи творчий задум.

Номер слайду 15

pptx
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку