Презентація для 11 класу на тему "Релігійне життя. Українське православ’я на шляху до автокефалії".

Про матеріал
Презентація для 11 класу на тему "Релігійне життя. Українське православ’я на шляху до автокефалії".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Квітень 1991 Верховна Рада ухвалила Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». - Він дав можливість задовольняти релігійні потреби кожному віруючому. - Релігійні організації вперше одержали право на просвітницьку, доброчинну, виробничу та іншу суспільно корисну діяльність. - Держава зрівняла їх у правах із громадськими організаціями й надала їм права юридичної особи.

Номер слайду 3

1) релігія поширюється серед різних верств населення, в тому числі в армії, серед державних діячів тощо; 2) посилилась релігійність усього населення; 3) швидко зростає кількість релігійних громад; 4) виникають різні конфесії, напрямки, тлумачення. Особливості релігії

Номер слайду 4

- Після проголошення незалежності України почалась криза у православ’ї. Собор православної церкви в Києві проголосив автокефальність, а себе визнав Українською православною церквою (УПЦ). УПЦ звернулась до Московського патріархату, але той відхилив прохання про автокефалію. - У Харкові за ініціативою Москви проведено нараду частини українських єпископів, які проголосили себе собором. Після цього почалось захоплення храмів, монастирів, що супроводжувалось насильством. У червні 1992 р. відбувся об’єднаний собор УПЦ і УАПЦ (яка діяла окремо), на якому створено УПЦ КП (Українську Православну церкву Київського патріархату).

Номер слайду 5

Найбільшою неправославною християнською церквою в Україні є УГКЦ (Українська греко- католицька церква), а також РКЦУ (Римо- католицька церква України).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Греко-католицька церква у 1990-х рр. повністю відновила довоєнну чисельність парафій. У 1996 р. Папа Римський Іван Павло II задовольнив прохання греко-католиків і поширив юрисдикцію глави УГКЦ (з 2001 р. ним був кардинал Любомир Гузар) на територію всієї України.

Номер слайду 8

З 1992 р. Л.Кравчук, Л. Кучма, В. Ющенко піднімали питання щодо створення в Україні автокефальної Церкви. 2014 року Петром Порошенком порушено питання щодо надання Томосу про автокефалію Українській церкві

Номер слайду 9

- 15 грудня 2018 р. у стінах собору Святої Софії було проведено Всеукраїнський собор, на якому 200 делегатів засвідчили волю мати визнану автокефальну церкву. На Соборі було прийнято Статут новоутвореної Православної Церкви України та обрано її предстоятеля – митрополита Київського і всієї України Епіфанія (Думенка) - 5-6 січня 2019 року у Стамбулі в резиденції глави Вселенського Патріархату на Фанарі (район міста, де знаходиться резиденція патріарха) було підписано і вручено Томос про автокефалію (офіційний документ, що засвідчує волю Церкви-Матері надати такий документ і окреслює основні параметри цього рішення)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гальєва Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 травня 2020
Переглядів
7973
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку