Презентація для 5-6-го класу "Організм і його властивості. Клітинна будова організмів."

Про матеріал

Ознайомити школярів із поняттям організм, основними властивостями організмів, пояснити відмінності живого й неживого, виховувати дбайливе ставлення до всього живого на Землі, ознайомити школярів із клітинною будовою організмів, показати спільні риси та від­мінності в будові клітин різних організмів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРГАНІЗМ І ЙОГО ВЛАСТИВОСТІ. КЛІТИННА БУДОВА ОРГАНІЗМІВ.

Номер слайду 2

1. Організм. Види організмів. Організм (від латин. оrganizo — влаштовую) — це жива істота, частини якої впливають одна на одну так, що вони функціонують разом як біологічна система. Організм — це жива істота, яка володіє сукупністю властивостей, що роблять її відмінною від неживої матерії.

Номер слайду 3

ОРГАНІЗМНеклітинніОдноклітинніКолоніальніБагатоклітинніЖиві організми,що не маютьклітинноїбудови. Віруси Група організмів,тіло яких скдаєтьсяз однієї клітини. Бактерії Водні організми,які при безстатевому розмноженні утворюютьколоніїОдноклітинніводоростіОрганізми, якіскладаються більшеніж з однієї клітини і існують, як єдине ціле. Більшість рослин, грибів,тварин

Номер слайду 4

Живі організми за певними ознаками поділяють на царства (великі Систематичні групи). Основні царства живої природи — це Рослини, Тварини, Гриби, Віруси, Справжні бактерії.

Номер слайду 5

2. Властивості живих організмів. Будь-який живий організм отримує необхідні речовини із зовнішнього середовищай виділяє в нього продукти своєї життєдіяльності. Ці процеси становлять обмін речовин. До них належать:живленнядиханнявиділення

Номер слайду 6

Дихання - це сукупність процесів,які забезпечують надходження в організм кисню,використання його в окиснювальних процесах і видалення з організму вуглекислого газу. ДИХАННЯКисневе за допомогою кисню (рослини, тварини, у тому числі і людина, гриби, більшість бактерій)Безкисневе(наприклад, деякі бактерії дихають шляхом бродіння).

Номер слайду 7

ЖИВЛЕННЯАВТОТРОФИ це організми, які самостійно утворюють складні органічні речовини з простих неорганічних. Серед них вирізняють хемотрофи (залізобактерії, нітрифікуючі бактерії, сіркобактерії) та фототрофи. МІКСОТРОФИ це організми зі змішаним живленням. Тобто за різних умоввони по-різному живляться: то як автотрофи, а то як гетеротрофи. Прикладом організмів ізміксотрофним живленням є одноклітинні водорості (хламідомонада, хлорела), що в чистій воді живляться як фототрофи, а у воді з великою кількістю органічних речовин — як гетеротрофи. Або рослина омела, яка є паразитом і здатна фотосинтезувати. ГЕТЕРОТРОФИ притаманне тваринам, грибам, багатьом бактеріям. Такі організми споживають готові органічні речовини, перетворюючи їх на прості у процесах травлення. Серед гетеротрофів зустрічаються рослиноїдні, паразити, хижаки та ін

Номер слайду 8

Омела. Хламідомонада. Хлорела

Номер слайду 9

Виділення — це виведення з організму продуктів життєдіяльності. Деякі організми (переважно тварини) переміщуються з одного місця в інше за допомогою органів пересування. Така властивість називається рухом. У багатоклітинних організмів формується опорно-рухова система, що складається з м’язів і кістяка. Одноклітинні організми, у тому числі й бактерії, мають спеціальні джгутики.

Номер слайду 10

Ріст — це кількісні зміни організму, тобто збільшення ваги, зросту, об’ємів тощо. Організми можуть рости необмежено, тобто протягом усього життя (рослини та гриби) або обмежено — досягають певних розмірів і припиняють рости (тварини та бактерії).

Номер слайду 11

Розвиток — це якісні зміни, тобто становлення функцій організму в процесі його росту. Наприклад, людині притаманний не тільки фізичний, але й розумовий розвиток.

Номер слайду 12

Подразливість — це здатність організмів реагувати на зміни умов зовнішнього середовища. У людини такі реакції називаються рефлексами (моргання, дихання, реакція на звуки тощо).

Номер слайду 13

Розмноження — це створення подібних до себе організмів. Розмноження організмів може відбуватись двома основними шляхами — статево і нестатево. У нестатевому розмноженні бере участь одна особина. Нестатеве розмноження може відбуватись шляхом поділу клітини, брунькування, частинами тіла тощо. Статеве розмноження здійснюється за допомогою статевих клітин — гамет, які зазвичай є різними у чоловічих та жіночих особин. Для того щоб утворився новий організм, цим клітинам необхідно зустрітись і злитись у єдине ціле. Смерть — це припинення процесів життєдіяльності організму.

Номер слайду 14

3. Клітина, її будова і функції. Клітина (від латин. cellula — комірка) — це структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний обмін речовин та здатність до відтворення. Клітині притаманні всі властивості живих організмів, тому вона може бути окремим організмом (одноклітинні організми). Клітина вивчає окремий розділ біології, який називається цитологія. Вперше термін «клітина» увів англійський вчений Роберт Гук(1665р), який побачив під мікроскопом, що корковий шар деревної кори дуба складається з «комірок» — клітин. Від навколишнього середовища, яке її оточує, клітина відмежована оболонкою. Оболонка захищає клітину і крізь неї відбувається обмін речовинами клітини з навколишнім середовищем. Кожна клітина має органели — структурні елементи. Центральною і найголовнішою органелою клітини є ядро.

Номер слайду 15

Тварина. Рослина. Бактерія

Номер слайду 16

Ядро — це найпомітніша і найбільша органела клітини, яка першою привернулаувагу дослідників. Клітинне ядро відкрито в 1831 році шотландським ученим Робертом Брауном. Його можна порівняти з комп’ютером, який зберігає, обробляє і передає до цитоплазми величезну кількість інформації. Ядро зберігає спадкову інформацію та регулює процеси життєдіяльності клітини.

Номер слайду 17

Цитоплазма являє собою в’язку рідину, яка заповнює внутрішній вміст клітини. У цитоплазмі розташовані всі органели. Цитоплазма на 90 % складається з води. Лізосоми — це органели (пухирці), які розщеплюють непотрібні речовини, беруть участь у травленні клітини.

Номер слайду 18

Рибосоми — це такі собі станції технічного обслуговування. Вони зчитують певну інформацію, на основі якої можуть полагодити ту чи іншу органелу або навіть побудувати нову клітину. Мітохондрії — це енергетичні станції клітини, у них виробляється енергія, яка необхідна клітині для життя. Комплекс Гольджі та ендоплазматична сітка здійснюють транспортні комунікації в клітині.

Номер слайду 19

Вакуолі — органели, характерні для клітин грибів та рослин. Це великі порожнини, заповнені розчином (водою, з розчиненими в ній поживними речовинами). Також у клітинах запасаються різні речовини. Наприклад, запасною речовиною грибів і тварин є глікоген, а рослин — крохмаль.

Номер слайду 20

Також клітини рослин мають пластиди. Пластиди бувають трьох видів: хлоропласти (зелені) — у них відбувається фотосинтезхромопласти (яскраво забарвлені) — вони надають забарвлення квітам та плодамлейкопласти (безбарвні) — запасають поживні речовини.

Номер слайду 21

«Незакінчене речення» (самостійна робота).1. Основні царства живих організмів: Справжні бактерії, Віруси, …2. Найменша одиниця всього живого — це …3. До обміну речовин належать такі процеси, як дихання, …4. Кількісні зміни організму — це …5. Виведення з організму продуктів життєдіяльності — це …6. За будовою організми поділяють на неклітинні, колоніальні, …7. Живлення буває міксотрофним, …8. Здатність організмів реагувати на зміни умов зовнішнього середовища — це …9. Якісні зміни організму — це …10. Припинення усіх процесів життєдіяльності називається …11. Розмноження організмів може відбуватись двома основними шляхами: …12. Жива істота, частини якої функціонують разом як біологічна система,— це…

Номер слайду 22

Відповіді: 1. Рослини, Тварини, Гриби. 2. Клітина. 3. Живлення, виділення. 4. Ріст. 5. Виділення. 6. Одноклітинні та багатоклітинні. 7. Автотрофним та гетеротрофним. 8. Подразливість. 9. Розвиток. 10. Смерть. 11. Статево і нестатево. 12. Організм.

Номер слайду 23

Проблемне запитання.«Якщо цеглина впаде та розколеться на кілька камінців, чи можна сказати, що вона розмножилась?». Учитель підводить учнів до розуміння того, що розмноження, або самовідтворення, — це процес, властивий живим організмам і пов’язаний із подальшими перетвореннями: ростом, розвитком тощо.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Столовнік Ольга
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Chepizhak Vera
    Дякую за чудовий матеріал до уроку. Презентація дуже виручила за браком часу підготувати власну.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  11. Караченцева Наталія Миколаївна
    Презентація сподобалася, завтра йду з нею на урок. Дякую
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
Додано
11 березня 2018
Переглядів
68699
Оцінка розробки
4.9 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку