Презентація для 7 класу на тему "Рівняння з двома змінними"

Про матеріал
Матеріал, який подано в презентації підійде для використання на уроках алгебри в 7 класах з теми "Системи лінійних рівнянянь з двома змінними"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІВНЯННЯ З ДВОМА ЗМІННИМИУЧИТЕЛЬ МАТЕМАТИКИКРИВУЩЕНКО ЯНА ОЛЕКСАНДРІВНА

Номер слайду 2

Розглянемо кілька прикладів реальних ситуацій. ПРИКЛАД 1 Дано прямокутний трикутник. Якщо градусні міри його гострих кутів позначити x та y, то можна записати:𝒙+𝒚=𝟗𝟎. xy

Номер слайду 3

Розглянемо кілька прикладів реальних ситуацій. ПРИКЛАД 2 Дано прямокутник, площа якого дорівнює 12 см2. Позначимо сторони його сторін 𝑥 см і 𝑦 см. Тоді𝒙𝒚=𝟏𝟐. 𝑆=12 см2 𝑦 см 𝑥 см  

Номер слайду 4

Розглянемо кілька прикладів реальних ситуацій. ПРИКЛАД 3 Купили 5 ручок і 7 зошитів. За всю покупку заплатили 19 грн. Якщо одна ручка коштує 𝑥 грн, а один зошит - 𝑦 грн, то можна записати:𝟓𝒙+𝟕𝒚=𝟏𝟗. 

Номер слайду 5

Рівняння з двома змінними. Як бачимо, кожна з отриманих рівностей𝒙+𝒚=𝟗𝟎𝒙𝒚=𝟏𝟐𝟓𝒙+𝟕𝒚=𝟏𝟗містить про дві змінні x і y. Такі рівності називають рівняння з двома змінними. 

Номер слайду 6

Розв’язок рівняння з двома змінними. Якщо наприклад у рівняння 𝒙𝒚=𝟏𝟐 замість x і y підставити числа 2 і 6, то отримаємо правильну рівність 2 * 6 = 12. У такому разі говорять, що пара значень змінних х=2, y=6 задовольняє дане рівняння або що ця пара є розв’язком даного рівняння. Означення. Пару значень змінних, яка перетворює рівняння в правильну рівність, називають розв’язком рівняння з двома змінними. 

Номер слайду 7

Розв’язати рівняння з двома змінними. Означення. Розв’язати рівняння з двома змінними – це означає знайти всі його розв’язки або показати, що воно не має розв’язків.

Номер слайду 8

Властивості рівнянь з двома змінними. Якщо до обох частин даного рівняння додати (або від обох частин відняти) одне й те саме число, то отримаємо рівняння, яке має ті самі розв’язки, що й дане. Якщо будь-який доданок перенести з однієї частини рівняння в другу, змінивши при цьому його знак на протилежний, то отримаємо рівняння, яке має ті самі розв’язки, що й дане. Якщо обидві частини рівняння помножити (поділити) на одне й те саме відмінне від нуля число, то отримаємо рівняння, яке має ті самі розв’язки, що й дане.

Номер слайду 9

Графік рівняння з двома змінними. Означення. Графіком рівняння з двома змінними називають геометричну фігуру, що складається з усіх тих і тільки тих точок координатної площини, координати яких (пари чисел) є розв’язком даного рівняння. Наприклад, рівняння 𝑥2+𝑦2+2=2𝑥−2𝑦 має єдиний розв’язок (1;-1). Тому його графіком є єдина точка 𝑀 1;−1. 

Номер слайду 10

Графік рівняння з двома змінними. Важливо, що коли якась фігура є графіком рівняння, то виконуються дві умови:усі розв’язки рівняння є координатами точок, які належать графіку; координати будь-якої точки, що належить графіку, — це пара чисел, яка є розв’язком даного рівняння.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левадній Сергій Павлович
    На слайді ж багато вільного місця, чому шрифт не збільшити? І чорний прибрати. Але гарно показано, що рівняння з двома змінними беруться із реального життя.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Алгебра, 7 клас, Презентації
До підручника
Алгебра 7 клас (Мерзляк А.Г., Полонський В.Б., Якір М.С.)
До уроку
Рівняння з двома змінними
Додано
20 січня 2023
Переглядів
484
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку