Презентація для 7 класу з історії України на тему: " Володимир Великий"

Про матеріал
Дана презентація розроблена для кращого засвоєння здобувачами освіти теми з історії України, присвяченої правлінню Володимира Великого, його історичній ролі в процесі державотворення Русі - України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мультимедійна презентація уроку з історії України для 7 класу. Підготував вчитель історіїСтеценко Святослав Васильович

Номер слайду 2

Тема уроку: «Володимир Великий»

Номер слайду 3

Мета уроку. Ознайомити учнів з суспільно-політичним розвитком Київської держави часів Володимира Великого, його зовнішньою та внутрішньою політикою. Вчити учнів аналізувати, систематизувати історичний матеріал, вибирати головне, самостійно працювати з історичними картами та іншими історичними джерелами, робити логічні висновки та узагальнення. Виховувати інтерес до вивчення історії та культури свого народу. Після цього уроку учні мають: Знати: роки правління князя Володимира Великого, дати впровадження християнства як державної релігії, територію Київської держави (Русі –України) за часів правління Володимира Великого;Розуміти: Русь часів Володимира Великого як середньовічну централізовану монархію – імперію; історичне значення впровадження християнства як державної релігії Київської держави (Русі-України); місце Русі-України серед європейських держав після прийняття християнства; поняття «вотчина», «бояри», «собор», «ікона»;Вміти: розміщувати в хронологічній послідовності відомості про правління Володимира Великого, хрещення Русі, боротьбу русичів з печенігами; показувати на карті територію Київської держави (Русі-України) за правління Володимира Святославовича; характеризувати внутрішню та зовнішню політику Володимира Великого, порівнювати її (за напрямами) з політикою перших київських князів; визначити причини впровадження християнства як державної релігії Київської держави (Русі-України); зіставляти політичний устрій і соціальний розвиток руського та західноєвропейських суспільств в ХІ ст.

Номер слайду 4

Хід урокуІ. Організаційний момент уроку ІІ. Актуалізація опорних знаньІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалуІV. Закріплення здобутих знань. V. Домашнє завдання

Номер слайду 5

І. Організаційний момент уроку. Повідомлення теми та мети уроку

Номер слайду 6

ІІ. Актуалізація опорних знань. Бесіда. Пригадайте імена київських князів, що правили до Володимира2. Як княгиня Ольга та її син Святослав дбали про піднесення авторитету Київської Русі?

Номер слайду 7

ІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу. Учитель. Володимир утвердився в Києві 980 р., вже маючи чималий досвід державного діяча. Після смерті Святослава у Києві спалахнули міжусобні війни між його синами: Ярополком Київським, Олегом Древлянським, Володимиром Новгородським. Останній переміг своїх братів і став Великим князем Київським і одноосібним правителем держави.

Номер слайду 8

Робота з візуальним джерелом. Розгляньте портрет Володимира Великого і скажіть, чи збігається зображення Володимира Великого з вашими уявленнями про нього?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Робота з підручником. Прочитати текст підручника, виписати основні досягнення зовнішньої і внутрішньої політики Володимира Великого

Номер слайду 11

Робота з візуальними джерелами. Розгляньте зображення златника та срібника і виконайте завдання.1. Як пояснити напис на монетах: «Володимир на столі – а це його срібло (золото)?»2. Як відомий вам князівський знак зображували на тодішніх монетах?3. Про що свідчить той факт, що саме за князя Володимира на Русі почали карбувати власну монету?4. На златниках та срібниках Володимира Святославовича великого князя київського зображено так само, як імператора на візантійських монетах, Про що це свідчить?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Робота з історичною картою. Розгляньте карту в підручнику чи атласі, дайте відповідь на запитання1. Землі яких східнослов’янських племінних союзів – предків українців – були приєднані до Русі-України за князя Володимира?2. По яких річках проходили кордони Русі за часів Володимира на заході та на сході, до яких озер простягалися володіння на півночі, до якого моря сягнули на півдні?3. З якими державами межувала Русь-Україна часів Володимира на західних кордонах?

Номер слайду 15

Робота з історичним джерелом. Опрацювати текст джерела і відповісти на запитання:1. Про які події розповідає літописець? Як він ставиться до описаних ним подій?2. Як, за словами літописця, русичі сприйняли заходи князя Володимира?3. Що в літописній легенді вказує на рішучість намірів Володимира запровадити християнство в якості державної релігії?4. Як узгоджується наведений літописний уривок зі словами істориків, що впровадження християнства, як державної релігії, було визначене самим плином життя?

Номер слайду 16

«Повелів Володимир поскидати кумирів – тих порубати, а інших вогню оддати. Перуна ж повелів він прив’язати коневі до хвоста і волочити з Гори по Боричевому узвозу на ручай, і дванадцятьох мужів приставити бити його палицями… І, приволікши його, вкинули у Дніпро… Потім же Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: «Якщо не з’явиться хто завтра на ріці – багатий чи убогий, чи старець. Чи раб, - то мені той противником буде». І, це почувши, люди йшли, радуючись, і говорили: «Якби се не добре було, князь і бояри усього б не прийняли». А назавтра вийшов Володимир із священиками цесарициними і корсунськими на Дніпро. І ійшлося людей без ліку, й влізли вони у воду, й стояли – ті до шиї, а другі – до грудей. Діти ж не відходили од берега, а інші немовлят держали. Дорослі ж бродили у воді, а священики, стоячи, молитви творили».

Номер слайду 17

Завдання. Працюючи в парах, доберіть 3 – 4 факти, що підтверджують думку про закономірний характер запровадження в Русі-Україні християнства, як державної релігії, всупереч повідомлення літописця про вагання Володимира у питанні «вибору віри». Повідомте результати своєї роботи класу.

Номер слайду 18

IV. Закріплення здобутих знань Робота з історичною інформацією. Про які заходи внутрішньої політики Володимира йдеться?«І почав Володимир, - свідчить літописець, посилати забирати дітей у нарочитих мужів своїх і віддавати їх на навчання книжне».«І став він, читаємо у літопису, - городи зводити по Десні, і по Остру, і по Трубежу, і по Сулі, і по Стугні».«Перуна ж повелів прив’язати коневі до хвоста й волочити з Гори по Боричевому узвозу на ручай, і дванадцятьох мужів приставити бити його палицями».

Номер слайду 19

V. Домашнє завдання. Опрацювати відповідний параграф підручника.

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку