Презентація для 9 класу

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал, про комп'ютерні мережі, класифікацію, та побудову комп'ютерних мереж.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп’ютерні мережі. Принципи будови та основні поняття мереж.

Номер слайду 2

План уроку Основні поняття комп’ютерних мереж. Комп'ютерна комунікація та комп'ютерні мережі. Види класифікації комп’ютерних мереж. Апаратне та програмне забезпечення комп’ютерних мереж. Топологія комп’ютерних мереж. Пакети та протоколи. Підсумки уроку та домашнє завдання.

Номер слайду 3

СПРОБУЙ ДАТИ ВІДПОВІДЬ Що називають комп'ютерною мережею? Яке програмне забезпечення необхідне для роботи в мережі? Які пристрої необхідні для організації мережі?

Номер слайду 4

Що ми дізнаємося? Що таке комп’ютерна мережа і для чого вона призначена? Які існують види комп’ютерних мереж і яка між ними відмінність? Яке апаратне та програмне забезпечення потрібно для роботи в комп’ютерних мережах? Що таке топологія мережі та які існують топології? Що таке протокол? Принципи передавання даних через мережі? Чому ми навчимося? Відкривати спільний доступ до папок і файлів? Пересилати файли і папки по локальній мережі?

Номер слайду 5

Комп'ютерна комунікація та комп'ютерні мережі Комп'ютерні комунікації – обмін даними між комп'ютерами. Сьогодні комп'ютерні комунікації здійснюються за допомогою комп'ютерних мереж. Комп'ютерна мережа – це система зв'язку між двома чи більшою кількістю комп'ютерів. Завдяки великій потребі в комп'ютерних мережах вони розвивалися дуже швидко. За останні 30років на основі цих мереж було створено цілі інформаційні системи, що дають змогу майже миттєво передавати дані на будь-які відстані.

Номер слайду 6

Питання: В чому переваги використання комп’ютерних мереж? 1. Зниження витрат на кожного користувача за рахунок спільного доступу до зовнішніх пристроїв 2. Можливість організації паралельних обчислень 3. Спільне використання прикладного ПЗ 4. Забезпечення спілкування користувачів та спільний доступ до інформації 5. Систематизування адміністративної роботи та зрозуміле керування ресурсами. Переваги використання мереж:

Номер слайду 7

Комп’ютерні мережі поділяють За територіальним розміщенням За призначенням За типом Локальні Інформаційні Однорангові Регіональні Обчислювальні «Клієнт-серверні» Глобальні Інформаційно-обчислювальні

Номер слайду 8

КОМП’ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ локальні регіональні глобальні За територіальним розміщенням Класифікація комп’ютерних мереж

Номер слайду 9

Структура локальної мережі школи

Номер слайду 10

Завдання: Перевір себе 1. Що таке комп’ютерна мережа і для чого вона потрібна? 2. За якими ознаками класифікують комп’ютерні мережі? 3. За територіальною поширеністю мережі поділяють на …? 4. Що таке сервер? Абонент мережі?

Номер слайду 11

Апаратне обладнання комп'ютерних мереж Середовища передавання Передати інформацію можна за допомогою фізичних сигналів різної природи. Це можуть бути електричні сигнали, електромагнітне випромінювання, оптичні сигнали. Залежно від виду сигналу використовують різні середовища передавання – провідні чи безпровідні. Середовище передавання – це фізичне середовище, у якому можливе передавання інформаційних сигналів у вигляді електричних,світлових та інших імпульсів.

Номер слайду 12

Мережний кабель на основі витої пари Середовища передавання У провідних середовищах комп'ютери та інші пристрої мережі з'єднано кабелями, зокрема мідними (вита пара, коаксіальний кабель чи оптоволоконо). Дані передають у вигляді електричних або оптичних сигналів.

Номер слайду 13

Коаксіальний кабель Мережні кабелі

Номер слайду 14

Оптоволоконний кабель Мережні кабелі

Номер слайду 15

Характеристики середовища передавання У безпроводних середовищах кабелі не використовують, а дані передають через ефір, зазвичай у вигляді радіосигналів. Одна з основних характеристик середовища передавання – швидкість передавання даних, яку вимірюють у: бітах за секунду (біт/с), кілобітах за секунду (Кбіт/с), мегабітах за секунду (Мбіт/с) та гігабітах за секунду (Гбіт/с). Середовища передавання Безпроводне середовище Швидкість передавання даних в комп'ютерних мережах визначається як кількість двійкових розрядів, що передаються через певне середовище за одиницю часу.

Номер слайду 16

Для того щоб комп'ютер або інший пристрій можна було підключити до локальної мережі, необхідно щоб його було оснащено мережним інтерфейсом (мережною картою), до якого підключатиметься мережний кабель або який забезпечить зв’язок через радіоканал. Мережні інтерфейси виготовляють у вигляді плат. Мережний інтерфейс – це обладнання, призначене для підключення комп'ютера або іншого пристрою до локальної мережі Мережні інтерфейси

Номер слайду 17

Мережний інтерфейс проводовий Мережева карта безпровідного зв'язку Мережні інтерфейси

Номер слайду 18

Модем – це пристрій, що застосовується для підключення комп'ютерів до глобальних мереж Залежно від того, для якого каналу зв'язку призначено модем, розрізняють модеми для телефонних ліній, телевізійних кабельних ліній, супутникові модеми, модеми для мобільного зв'язку. Модеми виготовляють у вигляді окремих пристроїв та у вигляді плат, які вставляються в слоти на материнській платі. Модеми Для підключення окремих комп'ютерів і локальних мереж до всесвітньої глобальної мережі Інтернет можна застосовувати телефонний зв’язок, кабельні телевізійні мережі, а також супутниковий та мобільний зв’язок. Параметри сигналів, які передаються цими каналами зв'язку, та сигналів, що застосовуються в локальних мережах і в самому комп'ютері, відрізняються. Тому для підключення до глобальної мережі потрібен спеціальний пристрій – модем.

Номер слайду 19

Внутрішній модем Зовнішній модем Модеми

Номер слайду 20

Модем CMOTECH Безпровідний швидкісний модем Модеми Один із перших usb-модемів для користування мобільним Інтернетом.

Номер слайду 21

Супутниковий модем Thrane Thrane Explorer 700 Модеми для телевізійних кабельних ліній Модеми

Номер слайду 22

Модеми для мобільного зв'язку Модеми для телефоних ліній Модеми

Номер слайду 23

Для реалізації мережної топології “зірка” потрібний пристрій, до якого підключатимуться всі комп'ютери мережі та який забезпечуватиме обмін даними між ними. Функцію таких “центральних” пристроїв можуть виконувати концентратори та комутатори. Концентратори, комутатори та точки безпроводного доступу Концентратор – пристрій, який передає одержані дані всім підключеним до нього пристроям. Комутатор – пристрій, який визначає, кому саме адресовано отримані дані, а тому надсилає їх не всім пристроям, а лише одержувачу. Для створення безпроводних мереж використовують точки безпроводного доступу, які функціонують так само, як концентратори.

Номер слайду 24

Концентратор Комутатор Концентратори, комутатори та точки безпроводного доступу

Номер слайду 25

Точка доступу Wi-Fi EW-7206PDg Беспроводний мережевий контролер, який забезпечує підключення комп’ютера чи другого пристрою до безпроводної мережі.

Номер слайду 26

Для роботи комп'ютера в мережі необхідно, щоб його операційна система мала у своєму складі засоби, що забезпечують можливість надавати його ресурси у спільне користування та надсилати запити на використання віддалених ресурсів. ОС поділяють на локальні та мережні. Сьогодні майже всі ОС підтримують роботу в мережі. Будь-яка мережа має певний набір ресурсів і надає користувачам певні послуги: можливість обмінюватися файлами та електронними повідомленнями, працювати в Інтернеті, користуватися спеціалізованими прикладними програмами (наприклад, програмами для обробки замовлень у торгівлі, бухгалтерськими програмами, програмами для замовлення квитків). В мережі є певний набір мережних служб, які вона підтримує та надає в користування. Програмне забезпечення комп'ютерних мереж Інтерфейс мережної ОС g.ho.st так схожий на Windows

Номер слайду 27

В однорангових мережах у комп'ютерів немає чіткої спеціалізації щодо підтримки певної мережної служби В однорангових мережах всі комп'ютери рівноправні і кожен користувач самостійно визначає, до яких ресурсів його комп'ютера матимуть доступ інші користувачі. Для створення однорангових мереж не потрібне спеціальне програмне забезпечення. Для їх роботи достатньо набору мережних функцій, який мають усі сучасні ОС. Програмне забезпечення комп'ютерних мереж

Номер слайду 28

У клієнт-серверних мережах підтримку мережних служб здійснюють сервери. Для цього на них установлюють серверні ОС та спеціалізоване прикладне програмне забезпечення Залежно від того, яку роботу виконують сервери, виділяють різні їхні ролі. На клієнтах (робочих станціях) установлюють настільні ОС та прикладне програмне забезпечення, необхідне користувачеві для виконання завдань і доступу до серверних служб. Програмне забезпечення комп'ютерних мереж

Номер слайду 29

Завдання: Перевір себе 1. Яке апаратне забезпечення потрібно для функціонування комп’ютерної мережі? 2.Що таке модем і для чого він потрібен? 3. Що таке шлюз і для чого він потрібен? 4.Яке програмне забезпечення потрібне для функціонування комп’ютерної мережі?

Номер слайду 30

Мережні топології Шинна топологія відповідає конфігурації мережі, в якій усі вузли підімкнені до спільного лінійного каналу з допомогою відносно коротких з'єднань: Кільцева топологія відповідає конфігурації мережі, в якій кожен вузол пов'язаний з двома іншими, а спільний канал утворює кільце: Топологія зірки відповідає конфігурації мережі, в якій усі вузли з'єднані з центральним вузлом (концентратором): Сіткова топологія відповідає конфігурації мережі, в якій усі вузли з'єднані між собою безпосередніми з'єднаннями:

Номер слайду 31

Передавання даних мережею

Номер слайду 32

Комунікаційні протоколи та мережні стандарти Комунікаційний протокол — це обумовлені наперед правила передачі даних між двома пристроями. До основних параметрів, які описує протокол, відносяться: тип перевірки помилок, що використовується метод компресії (стискання) інформації (якщо такий є) спосіб визначення передаючим пристроєм завершення передачі Різні протоколи відрізняються своїми характеристиками: одні — більшою надійністю, другі — швидкістю передачі даних, треті — простотою. Правила, що визначають, як мають взаємодіяти пристрої мережі, називають комунікаційними або мережними протоколами

Номер слайду 33

Ethernet TCP/IP Мережні протоколи і стандарти Ethernet — базова технологія локальних обчислювальних (комп'ютерних) мереж з комутацією пакетів, що використовує протокол CSMA/CD (множинний доступ з контролем несучої та виявленням колізій). Цей протокол дозволяє в кожний момент часу лише один сеанс передачі в логічному сегменті мережі. При появі двох і більше сеансів передачі одночасно виникає колізія, яка фіксується станцією, що ініціює передачу. TCP/IP — це абревіатура терміну Transmission Control Protocol / Internet Protocol (Протокол керування передачею / Протокол Internet). Фактично TCP/IP не один протокол, а декілька. Саме тому ви часто чуєте, як його називають набором, або комплектом протоколів, серед яких TCP і IP — два основних. Фактично TCP/IP представляє цей базовий набір протоколів Інтернету, відповідальний за розбивання вихідного повідомлення на пакети (TCP), доставку пакетів на вузол адресата(IP) і збирання (відновлення) вихідного повідомлення з пакетів (TCP).

Номер слайду 34

Wap (Wireless Application Protocol) Wi-Fi (Wireless Fidelity) Протокол бездротових програм, (WAP, Wireless Application Protocol) - технологія, що використовується для запуску Інтернет-застосувань на мобільних терміналах. Інтернет-застосування, призначені для такого використання повинні бути підготовлені в спеціальному форматі і придатні для відпрацювання на мобільних терміналах з використанням низькошвидкісних каналів передачі даних існуючих мереж стільникового зв'язку. Технологія підтримується і деякими українськими операторами. Wi-Fi, WiFi (від англ. Wireless Fidelity) — торгова марка, що належить Wi-Fi Alliance. Загальновживана назва для стандарту бездротового (радіо) зв'язку передачі даних, який об'єднує декілька протоколів та ґрунтується на сімействі стандартів IEEE 802.11 (Institute of Electrical and Electronic Engineers — міжнародна організація, що займається розробкою стандартів у сфері електронних технологій). Найвідомішим і найпоширенішим на сьогодні є протокол IEEE 802.11g, що визначає функціонування бездротових мереж. Мережні протоколи і стандарти

Номер слайду 35

WiMax, Mobile WiMax і Mobile-Fi Bluetooth WiMAX від англ. Worldwide Interoperability for Microwave Access Стандарт IEEE 802.16 — стандарт безпровідного зв'язку, що забезпечує широкосмуговий зв'язок на значні відстані зі швидкістю, порівняною з кабельними з'єднаннями. Багато телекомунікаційних компаній роблять великі ставки на використання WiMAX для надання послуг високошвидкісного зв'язку. Bluetooth (англ. Bluetooth) — це технологія бездротового зв'язку, створена у 1998 році групою компаній: Ericsson, IBM, Intel, Nokia, Toshiba. Основне призначення Bluetooth - забезпечення економного (з точки зору споживаного струму) і дешевого радіозв'язку між різноманітними типами електронних пристроїв, таких як мобільні телефони та аксесуари до них, портативні та настільні комп'ютери, принтери та інші. Причому, велике значення приділяється компактності електронних компонентів, що дає можливість застосовувати Bluetooth у малогабаритних пристроях розміром з наручний годинник. Мережні протоколи і стандарти

Номер слайду 36

Домашнє завдання: Опрацювати конспект уроку Підготуватися до тестової перевірки Кожній групі підготувати розгорнуту презентаційну роботу зі своєї теми

Номер слайду 37

Завдання для самостійного опрацювання 1- група 2-група 3-група 4-група Які існують типи протоколів Internet? Якими службами Internet вони використовуються і для чого призначені? Що таке гіпертекстовий документ? Які його основні ознаки. Що таке браузер, які існують браузери, в чому між ними є відмінності? Які існують основні служби Інтернет, короткі характеристики кожної з них. Історія виникнення комп’ютерних мереж. Найбільш відомі глобальні комп’ютерні мережі та їх призначення. Кожній групі підготувати повідомлення на 5-10 хв. В зошитах скласти словник основних термінів зі своєї теми! В програмі POWER POINT підготувати презентацію своєї групи і відповіді на питання теми.

ppt
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
2402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку