Презентація "Для чого потрібні почуття"

Про матеріал
Розробка уроку до інтегрованого курсу "Вчимося жити разом" ( Тренінг 3 "Про почуття і співчуття"). Слайди 4,6-активні при натисканні F5
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

— це переживання, пов’язані з конкретною ситуацією. Емоції— це стійке переживання, пов’язане зі ставленням доіншої людини, предмета чи явища. Почуття. З курсу « Основи здоров’я» пригадай. ЕмоціїПочуття

Номер слайду 5

Для чого потрібні почуття. Щодня у твоєму житті відбувається чимало подій, які не залишають тебе байдужим і викликають різні емоції й почуття. Небезпечні події зазвичай породжують неприємні почуття — страх, гнів, образу, а добрі новини й події — задоволення, вдячність, цікавість.

Номер слайду 6

На перший погляд здається, що неприємні почуття — це щось погане і їх треба долати. Та хіба не почуття страху час від часу попереджає нас про небезпеку, втримує від необачних кроків або змушує швидко діяти? Від того, що такі емоції неприємно переживати, вони не втрачають цінності. Емоції — це неначе пристрій, який повідомляє: «Все гаразд, тобі нічого не загрожує» або: «Обережно! Це небезпечно!» Поміркуй, що могло б статися, якби люди не відчували неприємних емоцій (страху, гніву, огиди)?

Номер слайду 7

Як висловити почуття. Стриманість донедавна вважалася чи не головною ознакою вихованості. Непристойно було на людях виявляти свій страх, гнів чи навіть радість. Тепер лікарі з’ясували, що холодні, стримані люди частіше хворіють і мають більше психологічних проблем. Тому вони радять відверто висловлювати свої почуття. Не плач. Вихована дівчинка не повинна показувати, що діється у неї в душіНе тримайусе в собі.

Номер слайду 8

А як бути з вихованістю? Хіба це чемно — кричати на того, хто тебе розсердив? Невже це допоможе владнати суперечку? Звісно, ні. Тому змалку треба вчитися висловлювати емоції так, щоб нікого не ображати. Передусім треба навчитися висловлювати їх, поки вони ще не набрали сили. Ти можеш запитати, чому? Уяви, що у твій черевик потрапив камінчик. Спершу ти його слабко відчуваєш і, не звертаючи уваги, йдеш далі. Потім він починає муляти сильніше, а з часом біль посилюється, стає нестерпним. Ти скидаєш черевик і витрушуєш камінчик. Але, може, ти терпів надто довго й тому поранив ногу?

Номер слайду 9

Так і з почуттями. От, наприклад, Юрко. Друзі називають його Юрась-карась чи просто Карась. Він спочатку не дуже ображався, але тепер це йому допекло. Може, й тебе хтось ненавмисно ображає або ти комусь робиш боляче, навіть не здогадуючись про це?То ж як Юркові повідомити про свою проблему не образивши інших?Відповідь проста-це «Я-повідомлення»

Номер слайду 10

«Я-повідомлення»Існує важлива відмінність між висловлюванням «Я-повідомлень» і «Ти-повідомлень». Починаючи речення зі слів «Ти», «Тебе», «Тобі», ви поводитесяагресивно, звинувачуючи іншу людину:«Ти знову береш без дозволу мої речі»,«Ти як завжди спізнився». Всі свої почуття краще висловлювати за допомогою «Я-повідомлення». Це речення, яке містить слова «Я», «Мені», «Мене» і по-відомляє про твою проблему і твої почуття.

Номер слайду 11

Наприклад, тебе дратує, коли хтось без дозволу бере твою лінійку. У такому разі скажи (найкраще у загальній розмові, не акцентуючи на комусь особисто): «Мені не подобається, коли без дозволу беруть мої речі». Повідомлення про свої почуття в такий спосіб викликає бажання допомогти. А якщо хтось знову так зробить, скажи йому або їй: «Іване (Катю), ти ж знаєш, що я цього не люблю».

Номер слайду 12

Схема висловлювання «Я-повідомлення»: Я відчуваю/Я засмучуюсь …Коли…/Будь ласка…І тоді ми…«Ти-повідомлення»Ти завжди сперечаєшся зі мною.«Я-повідомлення»Мені дуже неприємно, коли ми сперечаємося. Будь ласка, давай будемо говорити по черзі і слухати одне одного.І тоді ми зможемо краще розуміти одне одного.

Номер слайду 13

Наприклад, Юрко ображається, коли друзі називають його Карась. Він вирішив повідомити їм про свої почуття. Як йому це зробити, використовуючи «Я-повідомлення»?

Номер слайду 14

Вправа «Відкритий мікрофон» По черзі продовжте фразу: «На цьому уроці...»

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
17 січня 2020
Переглядів
2475
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку