Презентація для проведення заняття з військово-медичної підготовки в 11 класі. Тема: "Перша допомога при ураженнях зброєю масового ураження"

Про матеріал

Презентація містить теоретичний матеріал з ілюстраціями для проведення заняття з предмета «Захист Вітчизни» в 11 класі на тему: «Перша допомога при ураженнях зброєю масового ураження».

Для наочної демонстрації того, як користуватися засобами індивідуального медичного захисту, як проводиться дезінфекція та дезактивація, як впливає радіоактивне випромінювання на організм людини, як здійснюється протибактеріальний захист, в презентації є посилання на навчальні фільми кіностудії ім. О. Довженка та інші відеоролики.

Дана презентація допоможе в повному обсязі розкрити тему уроку та зробить його цікавішим.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖЕННЯХ ЗБРОЄЮ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ»

Номер слайду 2

Мета:- сформувати знання про медичний захист, його мету, навести класифікацію засобів медичного захисту;- ознайомити учнів з заходами першої медичної допомоги при ураженні зброєю масового ураження;- вчити правильно використовувати аптечку індивідуальну та індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8;- сприяти вихованню організованості та морально-вольових якостей учнів.

Номер слайду 3

Навчальні питання:1. Поняття «медичний захист», його засоби.2. Медичний захист від хімічної зброї.3. Медичний захист від біологічних засобів ураження.4. Медичний захист від ядерної зброї.

Номер слайду 4

Поняття про медичний захист. Засоби медичного захисту.rrrrrrrr

Номер слайду 5

Серед заходів першої допомоги є такі, які проводять у разі виникнення радіаційної, хімічної або біологічної небезпеки (радіаційна або хімічна техногенна аварія, значне поширення якоїсь особливо небезпечної інфекції або застосування противником зброї масового ураження). Ці заходи називаютьзаходами медичного захисту

Номер слайду 6

Медикаменти, які в цих випадках використовують, — засобами медичного захисту. Медичний захист населення є складовою частиною комплексу медичних заходів цивільного захисту. Його мета — на основі прогнозування можливої небезпеки для здоров’я людей попередити або послабити дію факторів ураження іонізуючого випромінювання, отруйних речовин і бактеріальних засобів.

Номер слайду 7

Засоби медичного захисту призначені для профілактики і надання допомоги населенню, що постраждало від надзвичайних ситуацій. За їх допомогою можна урятувати життя людей, повністю попередити або значно знизити розвиток уражень у них, підвищити стійкість організму людини до дії ураження радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами.

Номер слайду 8

Засоби медичного захисту можна поділити на: а) індивідуальні засоби медичного захисту — ті, які мають бути в кожної людини;б) колективні засоби медичного захисту — ті, якими укомплектовані медичні заклади для надання медичної допомоги населенню певного регіону (населеного пункту, території району).

Номер слайду 9

До табельних індивідуальних засобів медичного захисту входитьіндивідуальна аптечка протихімічний пакет ІПП-8 перев’язувальний пакет індивідуальний ППІВідео 1 (ІПП-8); відео 2 (ІПП-11). Відео 3 (АІ-2). Відео 4 (компресійна пов’язка)

Номер слайду 10

До колективних засобів медичного захисту належать (ними укомплектовані лікувальні заклади ЦЗ): а) радіозахисні препарати, які призначені для профілактики уражень йонізуючими випромінюваннями і послаблення проявів променевої хвороби (радіопротектори); б) засоби захисту від дії отруйних речовин — антидоти (специфічні протиотрути), які використовуються для профілактики ураження людей отруйними речовинами;

Номер слайду 11

в) протибактеріальні й противірусні засоби (антибіотики, вакцини, сироватки тощо) — засоби профілактики інфекційних захворювань. Якими б ефективними не були б засоби медичного захисту, все таки першорядного значення набуває попередження потрапляння радіоактивних і отруйних речовин, а також бактеріальних засобів в організм людини. Для цього призначені колективні (сховища, ПРУ) та індивідуальні засоби захисту органів дихання й шкірних покривів (протигази, комплекти захисного одягу)Робота в індивідуальних засобах захисту

Номер слайду 12

Медичний захист від хімічної зброїПерша допомога ураженим ОР і СДОР, при можливості, має надаватися в якнайкоротші терміни після індикації отруйних речовин Індикація отруйних речовин

Номер слайду 13

До заходів першої допомоги належать: а) негайне одягання протигаза всіма особами, які перебувають на зараженій території; б) надягання протигаза на постраждалого, який не може це зробити самостійно; в) проведення часткової санітарної обробки; г) використання антидотів (протиотрут);

Номер слайду 14

ґ) штучна вентиляція легень при припиненні дихання без зняття засобів індивідуального захисту;д) вивезення уражених із зони зараження в найкоротші терміни.

Номер слайду 15

Попередження ураження ОР і СДОР досягається своєчасною подачею сигналу про можливе зараження території, використанням засобів індивідуального і колективного захисту населення. Особлива увага приділяється вмінню негайно одягти протигаз на себе та постраждалого, який не може це зробити самостійно. При цьому звертають увагу на шкіру обличчя: якщо на ньому є сліди ОР (краплі, маслянисті плями), необхідно обробити її вмістом ІПП-8, тобто провести фрагмент часткової санітарної обробки і тільки тоді одягти протигаз. Слід пам’ятати, що рідина пакета отруйна і не має потрапляти в очі. Після цього переходять до обробки інших відкритих ділянок шкіри (шия, кисті рук). Таким же чином дегазують ділянки одягу, які прилягають до відкритих частин тіла (комір, манжети рукавів). Проведена часткова санітарна обробка в значній мірі ослабляє дію ОР і СДОР на організм.

Номер слайду 16

Опинившись на зараженій території, необхідно суворо дотримуватися правил поведінки: не можна знімати засоби захисту, приймати їжу, пити воду, сідати на заражені поверхні. Треба мати на увазі, що люди, які заражені стійкими ОР, є небезпечними для тих, хто надає їм першу допомогу не тільки у вогнищі зараження, але й за його межами, так як відбувається десорбція (випаровування) ОР з зараженого одягу, особливо в закритих приміщеннях. Тривалий час ОР можуть випаровуватись із зараженого волосся. За межами осередку хімічного ураження, при першій же нагоді, має бути проведена повна санітарна обробка.

Номер слайду 17

Для профілактики, ураження нервово-паралітичними, подразнювальними і сльозоточивими ОР можуть використовуватися антидоти —- специфічні лікарські засоби. Якщо в ураженого ОР припиняється дихання, то щодо нього уживають заходів СЛР винятково натисканням на грудну клітку протягом 5-7 хв при надітому протигазі, а при прибутті аварійно-рятувального загону, крім натискання на грудну клітку, здійс­нюють ШВЛ за допомогою дихального апарата, під’єднаного до шолом-маски протигаза. На незараженій ОР території виконують типові заходи СЛР.

Номер слайду 18

Перша допомога при ураженні СДОР проводиться безпосередньо на місці виникнення аварії. При роботі на зараженій території необхідно враховувати, що фільтруючі протигази ЦП-5, ЦП-7при дії багатьох СДОР не забезпечують захисту людини. На зараженій ними території можна перебувати тільки в ізолюючих протигазах.

Номер слайду 19

Медичний захист від біологічних засобів ураження style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 20

Медичний захист від біологічних засобів ураження включає:► індикацію біологічних засобів— своєчасне виявлення факторів біологічного ураження (бактерій, вірусів, інших мікроорганізмів) у залежності від їх виду і ступеня можливого ураження людей; Індикація біологічних засобів► біологічний захист — проведення комплексу адміністративно-господарських, режимно-обмежувальних, спеціальних протиепідемічних і медичних заходів, які перед­бачають:а) введення режимів карантину й обсервації;

Номер слайду 21

б) знезаражування вогнища ураження;в) необхідне знезаражування людей, тварин тощо;г) своєчасну локалізацію зони біологічного ураження ґ) проведення екстреної неспецифічної і специфічної профілактики;

Номер слайду 22

д) дотримання протиепідемічного режиму підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності й господарювання і населенням. Для захисту від проникнення в організм людини патогенних мікроорганізмів використовують такі ж засоби, як і для захисту від радіоактивних та отруйних речовин. Ці засоби захисту поділяють на:- індивідуальні (захисні маски, респіратори і засоби захисту шкіри);- колективні (спеціально обладнані інженерні споруди). Відео 5 (медичні засоби протибактеріального захисту)

Номер слайду 23

Для швидкого виявлення (індикації) виду застосованих противником біологічних засобів організовується біологічна розвідка. Існує велика кількість захворювань, збудники яких можуть бути використані противником як біологічні засоби. Зробити профілактичні щеплення проти всіх цих захворювань неможливо, тому що жодна людина не витримає такої їх кількості. В таких випадках, при підозрі щодо використання (противником, терористами) біологічної зброї, до встановлення виду збудника, проводиться екстрена неспецифічна профілактика — застосування антибіотиків широкого спектра дії. Для цього використовується антибактеріальний засіб № 1 із аптечки індивідуальної (АІ-2), який розміщений у гнізді № 5 у двох однакових чотиригранних пеналах без фарбування. Комахи —можливі переносники біологічних засобів

Номер слайду 24

Після ідентифікації виду збудника організовується специфічна профілактика серед населення проведенням запобіжних щеплень та інших спеціальних препаратів (бактеріофагів та лікувальних сироваток). Бактеріофаги викликають в організмі людини розчинення хвороботворних мікробів, попереджують розвиток хвороби або забезпечують лікувальний ефект. Сироваткам властиве швидке створення в організмі штучного несприйняття того чи іншого інфекційного захворювання.

Номер слайду 25

При необхідності введення режиму обсервації або карантину медичні працівники здійснюють нагляд за населенням з метою виявлення хворих і підозрілих на інфекційні захворювання, їх своєчасної ізоляції та госпіталізації. У комплексі заходів біологічного захисту важливу роль граєдезінфекція — знищення хвороботворних мікробівдезінсекція — знищення шкідливих для людини комах та кліщів, збудників інфекційних захворювань,(Відео 6)

Номер слайду 26

і дератизація — знищення гризунів, що можуть бути джерелом або переносниками інфекцій.

Номер слайду 27

Медичний захист від ядерної зброї style.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 28

Радіозахисний засіб № 1 (цистамін), який міститься в гнізді № 4 АІ-2 в двох пеналах (по 6 таблеток) рожевого кольору, закритих білою кришкою, застосовують для профілактики радіаційного ураження за 30-60 хв до входу на заражену територію або до появи радіоактивної хмари. Шість таблеток (1,2 г) приймають одноразово. У разі необхідності (продовження перебування на забрудненій РР території), через 6 год треба прийняти ще стільки ж таблеток з другого пенала.

Номер слайду 29

При наданні першої допомоги у вогнищах ядерного ураження з небезпечними рівнями радіації найперше потрібно вжити тих заходів, від яких залежить збереження життя і здоров’я ураженого. Від проникаючої радіації ядерного вибуху і дії радіоактивних речовин, що випали на місцевість, у людей, які потрапили під їх вплив, може виникнути гостра променева хвороба різного ступеня тяжкості. Отже, першими ознаками ураження при гострій променевій хворобі є нудота, блювання і загальна слабість. При виявленні ранніх ознак ураження (нудота) необхідно прийняти всередину 1-2 пігулки протиблювотного засобу— етаперазину, з гнізда № 7 (круглий пенал голубого кольору) аптечки індивідуальної АІ-2. При необхідності, цю дозу можна повторити через 3—4 год. Відео 7 (променева хвороба).

Номер слайду 30

Щоб зменшити дію радіоактивних речовин на шкіру і слизові оболонки, проводять часткову санітарну обробку. Часткова санітарна обробка проводиться шляхом обмивання чистою водою або обтирання вологими тампонами відкритих ділянок шкіри. Продовжують часткову санітарну обробку методом механічного видалення (витріпування) радіоактивних речовин з одягу (дезактивація). Відео 8.

Номер слайду 31

Після виходу із зони ураження повторно проводять часткову санітарну обробку: промивають порожнини рота водою із фляги, обмивають шкіру обличчя, шиї, рук, частково дезактивують обмундирування. При потраплянні радіоактивних речовин всередину організму ураженому промивають шлунок, дають адсорбенти (поглинальні засоби), такі як активоване вугілля, ентеросгель.

Номер слайду 32

При появі розладів шлунково-кишкового тракту, що виникають після опромінення (пронос), застосовується протибактеріальний засіб № 2 (сульфадиметоксин) з гнізда № 3 (великий круглий пенал без пофарбування). У першу добу приймають 7 таблеток (за один прийом), а у подальші дві доби — по 4 пігулки.

Номер слайду 33

Перша допомога при ураженнях радіоактивними речовинами, що потрапили на раневі й опікові поверхні, передбачає закриття рани, опікової поверхні індивідуальним перев’язувальним пакетом. Для зменшення додаткового радіоактивного опромінення постраждалих розміщають у протирадіаційних укриттях, бліндажах, підвалах на період спаду високих рівнів радіації і до прибуття транспорту для евакуації.

Номер слайду 34

Радіоактивний засіб № 2 (йодид калію) міститься у гнізді № 6 у чотиригранному пеналі білого кольору, 10 пігулок. Приймати його треба по одній таблетці щоденно протягом 10 днів після випадіння радіоактивних опадів. Препарат перешкоджає відкладенню в щитоподібній залозі радіоактивного йоду, який надходить в організм з молоком та іншими харчовими продуктами.

Номер слайду 35

Домашнє завдання: Опрацювати: матеріал підручника «Захист Вітчизни», вміщений на сторінках 254-261, дати відповіді на запитання (ст. 261) Бути готовим до письмової самостійної роботи: по матеріалу пройденого уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карась Ірина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Загурська Надія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
10218
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку