Презентація для учнів 7 класу "Надряд Клюпеоїдні"

Про матеріал

Дана презентація містить інформацію про Клюпеодних риб, їх будову, середовище існування та процеси життєдіяльності. Знайомить учнів із різноманітністю цих риб, а саме двома рядами - Оселедцеподібні та Лососеподібні. Розробка доповнена фотоматеріалами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської загальноосвітньої школи № 1

Номер слайду 2

Ряд Оселедцеподібні - Clupeiformes ряд риб класу променеперих (Actinopterygii), що містить багато промислових видів.

Номер слайду 3

Розміри В основному в цьому ряді невеликі риби(до 35-40см), але є й виключення, наприклад оселедець дораб, або зубастий оселедець (Chirocentrus dorab), довжиною до 3,6 метра. Середовище існування Більше половини оселедцеподібних(близько 220 видів) — мешканці морів. Прісноводних набагато менше — 31 вид. Особливості будови Тіло сплюснуте з боків, вкрите циклоїдною лускою. Бічної лінії немає або вона дуже коротка. Голова не вкрита лускою. Промені плавців м'які, хвостовий плавець гомоцеркальний. Плавальний міхур з'єднаний із стравоходом і має відростки. Більшість цих риб пелагічні, живляться планктоном, утворюють великі косяки. Особливості життєдіяльності Риби 40 видів більшу частину життя проводять в морі, а для нересту переходять в ріки. Деякі проходять при цьому великі відстані. Наприклад, оселедець-чорноспинка (Caspiolosa kessleri) до зведення каскаду плотин на Волзі підіймалися по річці на 2-3 тис. км., рухаючись зі швидкістю до 70 км/добу. Переважна більшість оселедцеподібних живуть зграями. Інколи вони утворюють гігантські в сотні тисяч і навіть мільйони особин. Риби в зграях демонструють дивну узгодженість в поведінці. Основу живлення оселедцеподібних складають дрібні безхребетні тварини. Виняток становлять хижі дораби, в яких щелепа озброєні великими гострими зубами; за це дорабов називають «вовчими оселедцями».

Номер слайду 4

Родина Дорабові - Chirocentridae Дораб - Chirocentrus dorab Тіло сильно видовжене, стисле з боків, вкрите дрібною лускою. Черево з загостреним краєм. Рот верхній, косий, озброєний сильними кликовидними зубами. Очі з жировим повіком. Бічна лінія атрофована. Велика пелагічна риба. Досягає довжини 100 см. Живе в поверхневих горизонтах моря. Зубастий оселедець – один із найненажерливих і хижих риб прибережних вод. При полюванні на анчоусів та іншої дрібної риби може здійснювати стрімкі стрибки над поверхнею води. Для нересту відходять від берегів. Морський теплолюбний вид. У води Примор'я як південний мігрант заходить тільки влітку, в роки потепління. Загальний ареал включає моря Південно-Східної Азії та Індійський океан. Промислового інтересу у водах Примор'я не представляє, тому що зустрічається вкрай рідко.

Номер слайду 5

Родина Оселедцеві (Clupeidae) — родина риб ряду оселедцеподібних. Нараховують близько 50 родів та 190 видів.

Номер слайду 6

Тіло, стиснене з боків, із зазубреними краєм черева. Луска помірна або велика, рідко дрібна. Верхня щелепа не видається за нижню. Рот помірний. Зуби, якщо є, рудиментарні і випадають. Прохідний плавець помірної довжини і має менше 80 променів. Спинний плавник над черевним. Хвостовий плавник роздвоєний. До цього роду належить більше 60 видів, поширених в морях помірного і спекотного, а почасти і холодного поясу. Деякі види суто морські і ніколи не виходять у прісні води, інші належать до прохідних риб і для нересту входять до річки. Їжу їх складають різні дрібні тварини, особливо дрібні ракоподібні. Кількість представників цього роду колосальна, і вони відіграють надзвичайно важливу роль у рибному промислі.

Номер слайду 7

Особливо численний у східних берегів Камчатки, у берегів Південного Сахаліну, в острова Хоккайдо. По східному узбережжю оселедець має важливе значення для промислу в затоці Кука, у фіордах Південної Аляски й в острова Ванкувер. Тихоокеанський оселедець досягає довжини 50 см, середні розміри нерестової риби – 24–38см. Хребців 41–57.

Номер слайду 8

Атлантичний оселедець, що живе у Балтійському морі називається салакою. Тіло невисоке. Довжина до 20 см, вага 25 — 50 г. Салака є морською рибою, хоча іноді зустрічається у прісних водах. Пелагічна риба, тримається зграями біля поверхні води. Тривалість життя до 11 років. Салака досягає статевої зрілості у 2 — 3 роки. Нерест відбувається у прибережній зоні на глибині від 3 до 12 м. Плодючість самки у середньому 10 тисяч ікринок. Ікра прикріплюється до ґрунту та водної рослинності.Є цінним об'єктом промислу. Промисел ведеться на протязі всього року. Салаку використовують для пряного посолу, копчення, виготовлення консервів типу шпроти, а також продають у свіжозамороженому вигляді.

Номер слайду 9

Дрібна морська риба родини оселедцевих (Clupeidae). Довжина тіла до 9 см, маса до 10 г. Статевої зрілості досягають коли виростають до п'яти сантиметрів, живуть до 5-6 років. Харчуються дрібним зоопланктоном. За один нерест самка тюльки абрауськой здатна метати до тридцяти тисяч ікринок. Розвиток ікри відбувається досить швидко, мальок з'являється на третю - четверту добу. Мешкає в прісноводному озері Абрау на захід від Новоросійська.

Номер слайду 10

Європейський шпрот - Sprattus sprattus Довжина в середньому 9,5—13 см, іноді до 16 см, вага 8 — 10 г. Тіло витягнуте, овальне у поперечному розрізі. Очі великі, мають тонкі жирові повіки. Нижня щелепа довша за верхню. Бічна лінія на тулубі відсутня, але її пори гарно розвинені на голові. Спинний плавець має 15-19 променів, зміщений назад. Анальний плавець складається з 17-23 променів. Хвостовий плавець має глибокий виріз. Плавальний міхур має сполучення з кишечником та внутрішнім вухом. Забарвлення: спина синя або блакитна, боки та черево — сріблясті.

Номер слайду 11

Зустрічається в найбільшій кількості в бухтах південно-західних берегів Балтійського моря. Харчується планктонними рачками. На другому році життя досягає довжини 7,5–11,2 см, на третьому – 10,6–14,1, на четвертому – 12,6–15,0 см, накопичуючи від 4,1 до 15,2% жиру. Найбільш жирний буває восени й узимку. Полової зрілості досягає звичайно при довжині 12 см, рідше з 8,5–9 см довжини. Для нересту шпрот відходить від берегів і метає свою плавучу ікру над глибинами 50 – 100 м при солоності від 4–5 до 17–18 проміле й температурі води близько 16–17° С. Балтійський шпрот планктоноїдна риба, частково конкурує з нею через їжу. Це важлива промислова риба, що дає приблизно від 10 до 20% усього улову риби в Балтійському морі.

Номер слайду 12

Чорноморсько-азовська тюлька - Clupeonella cultriventris cultriventris Голова широка і коротка. Очі невеликі. Нижня щелепа видається вперед. Луска велика. Спина і верхня частина голови темніші, світло-зелена або голубуватих відтінків, боки й черевце сріблясто-білі. Харчується (коловертками, личинками молюсків і риб) у світлий час доби, вночі харчування припиняється. На цій особливості заснований нічний лов тюльки. Одна з основних промислових риб.

Номер слайду 13

Тіло і голова видовжені. Спина зеленувато-оливкова, боки і нижня частина тіла сріблясто-білі. На боках тіла 2-3 ряди темних плям. Рот порівняно великий, нижня щелепа не видається вперед, кінець рила чорний. Досягає довжини 30 см і маси 150-200 г, живе 7-8 років . Хоча і відноситься до оселедцевих, строго кажучи, оселедцем не є.

Номер слайду 14

Довжина тіла до 20-40 см. На відміну від сардин зяброва кришка гладенька, у більшості видів темні плями на боках відсутні. Зустрічається в тропічних і субтропічних водах, переважно біля берегів Південної та Південно-Східної Азії. Сардинели - пелагічні, стайні риби. Живуть від 3 до 6-7 років. Деякі роблять добові вертикальні міграції. Біологія вивчена слабо, даних по плодючості немає. Нерест звичайної сардинели в Середземному морі з середини червня до кінця вересня, у верхніх шарах води. Сардинелла - об'єкт промислу в узбереж Західної Африки, Індії, Філіппінських островів і східних берегів Південної Америки.

Номер слайду 15

Живе в західній частині Чорного моря, на схід до Криму і Західної Анатолії. Довжина до 18, зрідка до 22,5 см. Це напівпрохідна риба. У Дунай входить на початку квітня; в Дністрі і Дніпрі входить при підвищенні температури води до 9-10 ° С, у Дніпрі раніше піднімалася до порогів. Метає ікру з кінця квітня до початку червня,в три порції. У Дніпро-Бузькому лимані нерест відбувається перед гирлом Дніпра в травні - червні на глибині 1,5-4 м, починаючись при температурі води 14-15 ° С і закінчуючись при 18,5-22 ° С, переважно у вечірні години. Статевої зрілості пузанок досягає на першому році життя, при довжині тіла 10-11 см.

Номер слайду 16

Оселедець-чорноспинка - Caspiolosa ressleri Чорноспинка - найбільший оселедець з цього виду довжиною до 52 см і масою 1,8 кг. Спинка у неї темно-фіолетова або майже чорна, плавники темні. Зуби розвинені досить добре. Черноспинка зимує біля берегів Ірану. Росте швидше за всіх інших каспійських оселедців. Статевої зрілості досягає у віці 4-5 років. Метає ікру щорічно. Чорноспинка - хижак, що харчується головним чином дрібною рибою. Живе до 6-7 років.

Номер слайду 17

Досягає у сприятливих умовах довжини 40 см і ваги 600 гр. Тривалість життя близько 6-7 років. Прохідна риба, поширена в басейні Каспійського моря. Харчується в морі ракоподібними та дрібною рибою. Статевої зрілості досягає на 3-5 році життя. Нереститься 2-3 рази в житті, для нересту заходить в Волгу, Урал і Терек. Плодючість риби близько 130 тис. ікринок.

Номер слайду 18

Тіло округле. Рот дуже великий, нижній. Спина хамси забарвлена в яскраво-зелений, синьо-зелений, майже чорний колір або світліша - сірувата. Бока сріблясто-білі, іноді уздовж боку тягнеться поздовжня смуга, виблискували металевим блиском. Звичайна довжина - 12-15 см. Тривалість життя - 3-4 роки.

Номер слайду 19

Широко поширений в Японському, Жовтому і Східно-Китайському морях і біля тихоокеанського узбережжя Японії. Ця риба живе всього 2-3 роки і зовні майже не відрізняється від європейського анчоуса. Нереститься японський анчоус в межах великого ареалу, від Тайвані до Південного Сахаліну. Нерест біля узбережжя Сахаліну відбувається з липня по жовтень при температурі води 14-19 ° C. Дозріває на 2-му році життя; харчується планктонними веслоногими рачками, а також ікрою та личинками інших риб і безхребетних.

Номер слайду 20

Ряд Лососеподібні - Salmoniformes Ряд складається з більш ніж 1000 видів та населяє всі океани та багато прісноводних середовищ світу. Характерна особливість - м′який жировий плавець, розташований перед хвостовим.

Номер слайду 21

Родина Лососеві - Salmonidae Кета, або тихоокеанський лосось - Oncorhynchus keta Прохідна червона риба, найбільш масовий і широко поширений вид з роду тихоокеанських лососів. Цінний об'єкт промислу. Довжина тіла - до 1 м, маса - до 14 кг. Зябрових тичинок 19-25, зябрових променів 12-15. Кета поширена в північній частині Тихого океану, у водах Кореї, Японії, Росії .

Номер слайду 22

Горбуша, або тихоокеанський лосось горбуша - Oncorhynchus gorbuscha Вид міграційних риб сімейства лососевих (Salmonidae). Це найменший за розмірами і найбільш поширений вид тихоокеанських лососевих. Горбуша водиться в холодних водах, віддає перевагу температурі від 5,6 до 14,6 ° С. Горбуша водиться в прибережних водах Тихого і Північного Льодовитого океанів

Номер слайду 23

Нерка - Oncorhynchus nerca У довжину представники цього виду досягають 80 см, вага зазвичай 1,5-3,5 кг, максимальний зареєстрований вага 7,7 кг. Статевозрілою стає найчастіше на 5-6 році життя.

Номер слайду 24

Кижуч - Oncorhynchus kisutsch Велика риба, досягає довжини 98 см, маси 14 кг. Від інших лососів кижуч відрізняється яскраво-сріблястим забарвленням луски. Статевозрілим стає на 3-м, 4-му роках життя. Кижуч - цінний промислова риба, але чисельність його невелика.

Номер слайду 25

Сьомга, або лосось благородний - Salmo salar РОЗМІРИ Довжина: доросла особина, як правило, 40-90 см, але може досягати і 150 см. Маса: до 36 кг. РОЗМНОЖЕННЯ Нерест: осінь-зима. Ікра: 10-40 тисяч оранжевих ікринок діаметром 5-7 мм. СПОСІБ ЖИТТЯ Звички: у морі - хижаки; тримаються косяками. Їжа: молодь - комахи і рачки; дорослі особини - ракоподібні і риба, наприклад, піщанкові та дрібний оселедець. Тривалість життя: 8-10 років

Номер слайду 26

Нерест Лососі, які населяють північні води Атлантичного океану, нерестяться восени, а ті, що живуть в південніших районах - взимку. Самець, що нереститься, і самка пливуть поруч. У піщано-гальковому грунті самка вириває велику яму. Потім вона метає ікру, на яку самець відразу випускає молочко. Самка зариває запліднену ікру в пісок. Після короткого відпочинку вона робить нове гніздо, і весь процес повторюється. Із заплідненої ікри вилуплюються зародки, у яких на животі є великий жовтковий мішок. Перші 1-5 років свого життя вони харчуються ракоподібними.

Номер слайду 27

Сьомга - це одна з небагатьох риб, які можуть жити як у прісній, так і в солоній воді. Молоді риби живуть у прозорій і холодній річковій воді. Коли вони виростають, то збираються в косяки і відправляються вниз по річці в море. Сьомга виходить у північні води Атлантичного океану. За нестачі їжі і при дуже низькій температурі лососі можуть вижити в річці до восьми років. У теплих, багатих на їжу водах вони ростуть швидше, й іноді вже на першому році життя виходять у море. Зазвичай це особини, довжина яких становить не менше 9-18 см. Забарвлення молодих риб відрізняється від дорослих особин: вони строкаті, на боках є темні смуги, спина темна, вкрита круглими червоними і коричневими плямами. Це допомагає їм краще маскуватися в річці, коли вони полюють. Під час наближення до моря лососі поступово пристосовуються до солоної води. У риб, що виходять у море, темні плями зникають і тіло покривається сріблястою лускою. Найбільше поживи знаходять у північних морях, де дрібна риба збирається у величезні косяки і харчується планктоном. Тому сьомга, що з'явилася на світ в європейських річках, перепливає Атлантичний океан, щоб дістатися до багатих на корм вод між Канадою і Гренландією.

Номер слайду 28

СЬОМГА І ЛЮДИНА Лише небагатьох лососів ловлять на вудку. До 60-их років XX ст. більшу частину сьомги відловлювали сітями, натягнутими в гирлах річок. Після того, як було з'ясовано, що більшу частину свого життя риби проводять у морі, люди почали вилов сьомги в північних водах Атлантичного океану. Це призвело до скорочення її чисельності. Нині річки сильно забруднені, тому з кожним роком виживає дедалі менше лососів.

Номер слайду 29

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ Місця нагулу - північна частина Атлантичного океану. На нерест входить у річки Європи, від Португалії на півдні до Білого моря і річки Кари на півночі. У Північній Америці від річки Коннектикут на півдні до Гренландії на півночі. ЗБЕРЕЖЕННЯ Надмірний вилов, забруднення річок і перешкоди на шля¬ху до нерестовищ становлять для цих риб серйозну небезпеку. Ареал благородного лосося

Номер слайду 30

Кумжа, або лосось-кумжа - Salmo trutta Звичайні розміри дорослих особин кумжі варіюються від підвиду - до 30 - 70 см довжини та 1 - 5 кг ваги, деякі підвиди досягають маси до 24 кг, а довжини до 117 см. У морі кумжа живе від одного року до чотирьох років. Об'єктами харчування служать оселедець, корюшка, колючка, піщанка. Цінна промислова риба.

Номер слайду 31

Чорноморський лосось - Salmo trutta labrax Тіло видовжене, товсте, брускоподібне. За спинним плавцем на хвостовому стеблі знаходиться жировий плавець. Хвостовий плавець має ледь помітну виїмку. Голова невелика, клиноподібна. Рот великий, верхня щелепа сягає за задній край ока. Щелепи та кістки рота озброєні зубами. Довжина тіла здебільшого до 50 см (інколи досягає довжини 110 см та ваги 24 кг), тривалість життя до 10 років і більше. Спина темно-сіра, боки та черево сріблясті. Вище та нижче бічної лінії розміщені зіркоподібні плями, що поширюються й на зяброві кришки. Спинний та хвостовий плавці темні, анальний та парні плавці сіруваті.

Номер слайду 32

Озерна форель - Salmo rutta m. lacustris Хижа риба. Має струнке тіло, темне, з сріблястим відливом на спині, сріблясто-сіре на боках, світле, з легким рожевим нальотом в черевній частині, безліч темних плям, а напередодні нересту з'являються помаранчеві смуги і яскраві плями, полум'яніють нижні плавники.

Номер слайду 33

Дунайський лосось - Hucho hucho hucho Довжина тіла здебільшого не перевищує 60 см, маса - 6 кг (може досягати 50 кг). Статевозрілим стає на 3-му році життя за довжини бл. 60 см і маси 1-3 кг. Тривалість нерестових міграцій незначна. Ікру відкладає малими порціями протягом 2-5 діб у гнізда-ямки на чистому дні з гальки, піску чи щебеню. Поширення: Річки Тиса (з притоками Тересвою, Тереблею, Рікою) і Прут (з притоками Путилою. Білим Черемошем, Чорним Черемошем). Ареал охоплює бас. Дунаю. Ендемік.

Номер слайду 34

Ленок - Brachymystax lenok Поширена в річках і гірських озерах Сибіру і Далекого Сходу, Китаю, Монголії а також у Західній Кореї, на захід від Уралу не зустрічається. Віддає перевагу швидкі холодні річки, головним чином їх верхів'я. Тримається невеликими зграйками, великі - поодинці. Досягає довжини близько 70 см і маси 6 кг.

Номер слайду 35

Родина Сигові – Coregonidae Білорибиця, або нельма - Stenodus leucichtys nelma Нельма водиться в Північній Двіні, Печорі, Обі та інших північних річках. Одна з найбільших сигових риб, досягає 100-120 см довжини і 15 кг ваги і більше. Статевий диморфізм виражений слабо, самець за величиною поступається самки. Нижня щелепа дещо довша верхньої. Тіло подовжене, товстувате. Колір тіла сріблястий, спина буро-блакитна, черево біле; спинний і хвостовий плавники буро-сірі, інші сірі.

Номер слайду 36

Європейська ряпушка - Coregonus albula Тіло сильно стисле з боків; нижня щелепа довша верхньої і має виїмку, в яку входить потовщений кінець верхньої щелепи. Колір спини сіро-блакитний, боки сріблясті, черево біле, спинний і хвостовий плавці сірі, решта білі або білуваті. Один спинний і один анальний, всі плавці без колючих променів. Є жировий плавець. Рот маленький, зубів на щелепах немає. У молоді, як правило, не буває поперечних темних смуг. Очі великі.

Номер слайду 37

Омуль - Coregonus autumnalis Промислова риба роду сигових родини лососевих. Поширена в річках і озерах Сибіру від Байкалу до Таймиру. Довжина до 64 см, важить до 3 кг. В озері харчується великими придонними ракоподібними, молоддю риб і дрібним зоопланктоном.

Номер слайду 38

Родина Харіусові – Thymallidae Європейський, або звичайний харіус - Thymallus thymallus Це єдиний представник харіусових в українських водоймах. Тіло видовжене, струнке. Голова маленька, рот нижній, невеликий, на щелепах є дрібні зуби. Спинний плавець довгий, особливо в статевозрілих самців. За спинним плавцем, як і в лососевих, є жировий плавець. Тіло вкрите лускою середніх розмірів. Забарвлення строкате. Спина сіро-зелена, боки сріблясті, на них видовжені бурі смужки. Черево сріблясте. Спинний, анальний і хвостовий плавці мають фіолетовий відтінок та численні темні плями і смужки.

Номер слайду 39

Сибірський харіус - Thymallus arcticus Довжина тіла зазвичай 25-35 см, маса близько 450 г. Для харіуса характерний великий спинний плавець, що має понад 17 променів. Харчуються харіуси безхребетними (головним чином водними личинками комах) і дрібною рибою; на місцях нересту лососів можуть шкодити, поїдаючи їх ікру і памолодь. Нерестяться навесні, самиці викидають на кам'янисті ґрунти від 3 до 10 тис. ікринок. Харіуси є об'єктами місцевого промислу і штучного розведення.

Номер слайду 40

Родина Корюшкові – Osmeridae Європейська корюшка - Osmerus eperianus Прохідна риба, але у неї є і ізольовані озерні популяції. Широко поширена і має високу чисельністю. Тіло подовжене, покрите великою, легко спадаючою лускою. Рот великий. Бока тіла сріблясті, спина буро-зелена. Харчується зоопланктоном, молоддю та ікрою риб. Під час нересту тіло, голова і плавники покриваються горбиками. Свіжа корюшка видає характерний запах свіжих огірків.

Номер слайду 41

Мойва - Mallotus villosus Довжина тіла до 22 см, маса до 65 г. У мойви дуже дрібна луска й дрібні зуби. Спина оливково-зеленувата, боки й черево сріблясті. Самці відрізняються наявністю на боках смужки лусочок, на кожній з яких присутня подібність ворсу. Мойва поширена в Арктиці і північних частинах Атлантичного і Тихого океанів.

Номер слайду 42

Родина Щукові – Esocidae Звичайна щука - Esox lucius Ці риби — типові мешканці солонуватих та прісноводних водоймищ північної півкулі (тобто мають голарктичне розповсюдження). Звичайна щука може досягати в довжину більш ніж 1.5 метра, ваги — 35 кг, самки завжди більші за самців. Забарвлення тіла плямисто-смугасте, світлі смуги проходять вздовж та поперек тіла.

Номер слайду 43

Родина Умброві, або євдошкові – Umbridae Європейська євдошка, або умбра - Umbra krameri Спина коричнева і червоно-коричнева, забарвлення боків світло-коричневе або помаранчеве з численними темними цятками і добре помітною жовтою або кольору міді бічнасмужка. Спинний і хвостовий плавці коричневі також з темними цятками. Під час нересту з'являється шлюбне вбрання, анальний плавник самця забарвлюється в блакитно-зелений колір. Має довжину тіла в середньому до 10 см, найбільші екземпляри досягають довжини 12-17 см.

Номер слайду 44

Далія, або чорна риба - Dallia pectoralis Тіло чорно-коричневе. Спинний, хвостовий і анальний плавники облямовані тонкої помаранчевої смугою, яка стає червоною в період нересту. Довжина до 20 см. Грудні плавники складаються з 22-37 променів, а черевні всього з трьох. Бічна лінія зародкова, лусочки дрібні, занурені в шкіру. Самці яскравіше, більші за самок

Номер слайду 45

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
1993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку