Презентація для учнів 7 класу "Органи дихання амфібій"

Про матеріал

Дана презентація містить інформацію про органи дихання земноводних, доповнена фотографіями. Розробка доцільна при вивченні теми "Дихання тварин". Може використовуватися як вчителем біології, так і учнями при вивченні відповідної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської ЗОШ № 1 Органи дихання земноводних

Номер слайду 2

Земново́дні або амфібії (Amphibia) — найменший за кількістю видів (3-4 тисячі) клас наземних хребетних. В Україні мешкає 20 видів.

Номер слайду 3

Це перші наземні хребетні, котрі зберігають тісний зв'язок з водяним середовищем. У процесі індивідуального розвитку земноводні проходять стадію водної личинки, що дихає зябрами. У дорослих, окрім легень, у якості додаткового органу дихання використовується шкіра, вкрита слизом, що також засвідчує їхній тісний зв'язок з вологими біотопами.

Номер слайду 4

Сучасні земноводні групуються у три ряди: Безногі (Gymnophiona), Хвостаті (Caudata), Безхвості (Anura).

Номер слайду 5

Органом дихання у земноводних є: Легені (спеціальні органи повітряного дихання); Шкіра і слизове вистилання ротоглоткової порожнини (додаткові органи дихання); Зябра (у деяких водних мешканців і у пуголовоків).

Номер слайду 6

У більшості видів легені не дуже великого об'єму, у вигляді тонкостінних мішків, обплетених густою мережею кровоносних судин. Кожна легеня відкривається самостійним отвором у гортанно-трахейну западину (тут розташовані голосові зв'язки, що відкриваються щілиною в ротоглоткову порожнину). За рахунок зміни об'єму ротоглоткової порожнини: повітря надходить у ротоглоткову порожнину через ніздрі при опусканні її дна. При підніманні дна повітря проштовхується в легені.

Номер слайду 7

Безлегеневі саламандри

Номер слайду 8

Усі земноводні мають гладеньку тонку шкіру, яка порівняно легко проникна для рідин і газів. Будова шкіри є характерною для хребетних тварин: виділяється багатошаровий епідерміс і власне шкіра (коріум). Шкіра багата шкірними залозами, що виділяють слиз. У деяких слиз може бути отруйний, або полегшувати газообмін. Шкіра є додатковим органом газообміну і забезпечена густою мережею капілярів. У жаб, пристосованих до перебування у більш посушливому ​​середовищі, шкіра зроговіває, і дихання здійснюється переважно легенями.

Номер слайду 9

Рогові утвори дуже рідкісні, також рідкісні і окостеніння шкіри: у Ephippiger aurantiacus і рогатої жаби виду є кістяна платівка у шкірі спини, у безногих земноводних — лусочки; у жаб іноді під старість відкладається вапно в шкірі.

Номер слайду 10

Зя́бра — орган дихання, що здатний поглинати кисень із води. Характерні для деяких водних мешканців і пуголовків.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
8629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку