Виховний захід "Хто розумніший?"

Про матеріал

Виховний захід "Хто розумніший?". Дуель між хлопцями та дівчатами ділиться на вісім раундів, що складаються з бліцопитувань, різних конкурсів та змагальних ігор (накопичення балів). Матеріал рекомендовано для використання під час проведення місячника біології.

Перегляд файлу

 Хто розумніший?  

 Різноманітність птахів

Дуель чоловічого і жіночого світів ділиться на вісім раундів, що складаються з бліцопитувань, різних конкурсів та змагальних ігор (накопичення балів). Переможець визначається у фінальному раунді, де бали переможця зростають удвічі. Ведучі є капітанами команд. Тобто ведуча є капітаном команди дівчат, а ведучий – капітан команди хлопців. Команда складається з чотирьох учасників

Хід гри

Ведучий. Добрий день! Добрий день пані та панове! Вас вітає шоу «Хто зверху?»!

Ведуча. Хто розумніший, чоловіки чи жінки? Уже тисячі років людство шукає відповідь на це запитання. Та сьогодні ми переконаємося в тому, що дівчата не лише найчарівніша половина людства, а й найрозумніша.

Ведучий. Й найнаївніша… Адже сьогодні, хлопці покажуть, хто править світом. 

В. №1- І так, виклик кинуто!

 

В. №2- Оголошуємо двобій століття!

 

В. №1- Змагатися будуть краса і сила,

 

В. №2- розум і хитрість,

 

В. №1  – мудрість і витримка!

 

В. №2 – В синьому кутку рингу сміливі, справедливі, спортивні і прикольні – «Пацани»(виходять хлопці, займають місця у відповідному кутку рингу )

 

В. №1- В рожевому кутку владарюють розумні, чарівні, привабливі та неперевершені – «Дівчата»! (виходять дівчата, займають відповідні місця. Починається представлення учасників)

2 Ведучий. Мені сьогодні неймовірно пощастило, в мене команда така, що просто як кажуть: «Мама не горюй!». В моїй команді   Учень 1 – цілеспрямований та працьовитий учень. Учень 1 каже про інших тільки ті слова, які хотів би почути на свою адресу.  Любить читати, пізнавати нове, прагне бути взірцем для інших учнів  у навчанні та поведінці, цікавиться англійською мовою, добре володіє комп’ютерами. Життєве кредо: «Важко – не значить неможливо. Значить, що доведеться попрацювати».

Наступний герой щирий, розсудливий та стриманий,  підтримує здоровий спосіб життя, займається баскетболом та  переконаний, що єдиний спосіб дізнатися про майбутнє – це винайти його  , учасник та призер спортивних змагань районного рівня з різних видів спорту;– Його зброя –  це щира посмішка, його чесноти    незрівнянна доброта та щирість . І все це наш Руслан! Учень 2 вірить у власні сили і з ними рухається лише вперед!

І нарешті, - Знайомтеся : красунчик, він же Ромчик веселий добряк, душа класу хлопець; організатор відпочинку для однокласників та друзів; учасник та призер олімпіади з біології,і вважає, що для того щоб виграти, перш за все, потрібно грати. – Учень 3.

Перемогти у цієї команди не-ре-аль-но. Хіба не знаю, можливо там є доктора наук!

Ведуча. Дякую мій колега, дійсно, дуже сильні супротивники, але за моєю спиною найчарівніші, найрозумніші дівчата школи, і поки що не доктора наук, але все може бути!  І  серед нас є...

Дівчина, доброзичлива та чуйна, завжди прийде на допомогу за першим покликанням, зазвичай слухає пісні, в яких співається про сенс життя та які змушують  міркувати над вічним, приваблива та неповторна - - Уособлення краси та грації, артистизму та креативності – мрійлива  Учениця 1 стверджує, що не помиляється лише той, хто нічого не робить.

Наступна учасниця, куди б не звернула свою увагу, усюди помічає прояви законів біології,  -  Учениця 2 захоплюється спортом - переможець районного та обласного рівня з футболу та баскетболу,і вважає найбільшим своїм досягненням – розуміння свого призначення у житті. Ураган і безпосередність , доброта і надзвичайний шарм носить одне ім’я Єлизавета

А ось ця дівчинка переконана, що еліксиром життя та джерелом вічної молодості є – звичайнісінька вода – – відповідальна та цілеспрямована, впевнена в собі Учениця 3.Анастасія!

 3 Ведучий. Дуже у вас така гарна команда. Але у нас є ще й верховний суддя цієї неперевершеної гри – - А   визначити, хто ж переможе в сьогоднішньому нелегкому двобої ,  любязно згодилися  суддя найвищої категорії , пані Справедливість        …!

В. №1- Її підтримкою та опорою буде , незамінна помічниця, щира Пані Непідкупність

Суддя. Мої вітання ведучим,  дівчатам, хлопцям та глядачам. Давайте домовимось так – за мною об’єктивність, за Вами – запальна гра. І нехай переможуть найсильніші!

Ведуча. Тобто ми – дівчата.

Ведучий. Дякуємо пані суддя. На шляху до перемоги у кожної команди є п’ять  конкурсів та фінальне завдання. Кожен конкурс оцінюється у 10 балів. Але команда переможець у кожному конкурсі може поповнити свою скарбничку ще на п’ять  балів, якщо  зможе відгадати ім’я запрошеного гостя, який коротко розповість про себе. Ведуча!

Ведуча. Дякую Данило, але граємо тільки для того, щоб назбирати балів, адже потім буде фінал, і саме під час фіналу ми дізнаємося хто переможе. А переможець дістане можливість  подвоїти попередню кількість балів яка розділяється між учасниками-переможцями.  Все зрозуміло. Починаємо.

Ведучий. У нас залишилася одна незавершена справа  – хто починає перший раунд?

Ведуча. Дякую,  Ти справжній джентльмен. То ж дівчата починаймо!

Отже, перший конкурс, перший раунд. (Пауза музична)

РАУНД 1 (Слайд 2)  Хто на фото? (запитання дівчатам)

 На якій картинці зображений павлін?  (Слайд 3)

(запитання хлопцям) На якій фотографії зображена самка горобця хатнього? (Слайд 4)

Ведуча. Пані суддя враховуючи Вашу компетентність і всеобізнаність, будь ласка поставте всі крапки над «і».

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.  (Звучить музика)

Бонусне питання   Чи існує пташине молоко?

(Пташине молоко (відрижка) у голубів та пінгвінів)

4 Ведуча. Пані суддя я звертаюся по Ваш вердикт.

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

РАУНД 2 (Слайд 5)

Ведуча. Ми позмагаємося в конкурсі «Збери слова». 

Необхідно за три хвилини зібрати найбільше слів, використовуючи літери слова орнітологія

Ведуча. Пані суддя я звертаюся по Ваш вердикт.

Бонусне питання  

«Що буде якщо….»   Якщо розбити яйце під водою?

(Воно не розтечеться, а триматиме свою форму. Оскільки на глибині 20 м. вода створює достатній тиск, щоб взяти на себе роль шкаралупи)

РАУНД 3 Яким птахам хлопці віддають перевагу у розведенні? (папуги чи голуби)

Яких птахів дівчата побоюються більше?(індиків чи гусей)

Ведуча. Пані суддя я звертаюся по Ваш вердикт.

Бонусне питання     У скільки раз страусине яйце важче за куряче?

(Правильна відповідь - – у 30 разів (20-40 разів))

Ведучий. Пане суддя давайте поговоримо про бали.

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

РАУНД 4(Слайд 6)    Конкурс «Крокодил»  Потрібно показати назву пісні

Учаснику видається телефон або mp3-плеєр з навушниками, вмикається заздалегідь заготовлені відрізки пісень пов’язаних з птахом Послухавши їх, учень має показати назву пісні, не показуючи виконавця. Члени його команди мають вгадати пісню. На конкурс відводиться не більше 3-х хвилин. Перемагає команда, яка швидше відгадала пісню.

Ведучий. Пані суддя скажіть будь-ласка, як Вам цей конкурс і що ви думаєте?

Суддя. Обидва учасника – просто мо-ло-дці, але пощастило в цьому конкурсі команді - ____.

5 (Звучить музика)    Бонусне питання

 Хто важчий горобець чи соловей?  (24 – 40 г – вага дорослої особини горобця; 13,4-26 г – соловей)

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

РАУНД 5(Слайд 7) Конкурс «Хто я»

Ведучий. Зараз ми переходимо до конкурсу  «Хто я?».

Ведуча. Гравець команди зображений на картині, на якій може бути один або декілька біологічних персонажів. Головна задача вгадати, що це за персонаж. Дорогі учасники, ваша поведінка має бути виваженою, можна відповідати «так» або «ні», а сам учасник буде ставити запитання. (Я хижак? Нічний? Я літаю? Я мешкаю в наших широтах? Живу в холодних умовах? Доросли тварина? І т.д.)

(Наприклад: курча в яйці, курка на гнізді із яйцями…)

Ведучий. Почнемо з твоїх?

Ведуча. Дівчатка, давайте вже відстріляємося та будемо мати чистий спокій. Кого з моїх коліжанок хочеш бачити?

Ведучий. Звісно ……!

(Команда відгадує картинку).

Ведучий. Кого з цих трьох богатирів ти хочеш бачити на цій картині?

Ведуча. Всі розумні, інтелектуальні, але бачу в цій картині я ……... У вас є 60 с.

(Команда відгадує картинку)

Ведучий. Пані суддя скажіть будь-ласка, як Вам цей конкурс і що ви думаєте?

Суддя. Обидва учасника – просто молодці, але пощастило в цьому конкурсі команді - ____.

(Звучить музика)

Бонусне питання

   Яких птахів найбільше усього на світі?

(Правильна відповідь – Курей та горобців)

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

РАУНД 6 «Збери літери» (Слайд 8)

Ведуча. Дівчатка, ми знаємо, що у нас немає проблем з інтелектом. Доказом цього стане наш наступний конкурс «Збери літери».

Ведучий. Зараз наші асистенти виносять Вам необхідний реквізит.

Ведуча. Дівчатка не лякайтеся. Зараз нам насправді потрібно бути дуже оперативними.

Ведучий. Правила наступні: я зачитую питання-опис, дівчата його відгадують і вибудовують слово з літер, які в них на футболках. Слово складаємо зліва направо. На це їм дається 1 хвилина. Команда, яка склала більшу кількість слів отримує 10 балів, команда, яка склала меншу кількість слів – 0 балів

Додаток А

 О В К Р

І Л Е І

ОРЕЛ

КІВІ

КРОВ

Додаток Б

Д И О К

Р Д К У

ОДУД

КУРИ

РУКИ

ДИКУ (Дома можна зустріти свійську качку , а на ставку)

Запитання – опис 1 команді

Додаток А

1. Мешканець островів Нової Зеландії: його тіло заввишки до 55 см, а маса – до 3,5 кг. На ногах цих птахів чотири пальці, крила майже відсутні. Мають довгий і тонкий дзьоб. (Ківі)

2. Хижий птах, який може помітити мишу навіть із триметрової висоти.  Усе оперення має більш-менш однотонний темно-бурий колір. (Орел)

3. Тканина внутрішнього середовища. ЇЇ міжклітинна речовина – плазма, в ній розташовані окремі клітини (еритроцити, лейкоцити, тромбоцити). (Кров)

Додаток Б

Запитання – опис 2 команді

1.  Невеликий птах, 25–29 см завдовжки і з розмахом крил 44–48 см. Виділяється смугастим чорно-білим оперенням крил і хвоста, довгим тонким дзьобом і довгим чубчиком на голові. Чуб на голові оранжево-рудий, з чорними вершинами пір'я. Самці й самки зовні один від одного не відрізняються. (Одуд) (Слайд 12)

2. Найпоширеніший птах планети.  Птах важать від 1,5 до 5 кг. Існують карликові породи — від 500 г до 1,2 кг. Походять від диких банківських півнів. (Домашні кури)

3.  Птахи мають крила а людина(Руки)

СУДДЯ. Час вичерпано.

Бонусне запитання

У лебедя близько 25 тис, у качки – 13 тис., у пташок, що співають – від 1500 до 4000. Що це? Коли його більше та менше? (Пір’я. Улітку менше, узимку більше.)

Ведучий. Пані  Справедливість, скільки балів одержали команди?

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

РАУНД 7   Конкурс «Зірки в ряд»

8 Необхідно розташувати людей у порядку зростання.

Для дівчат: Розташувати хлопців за кількістю домашніх птахів (папуг, канарейок, курей, гусей, качок…).

Дівчата розставляють хлопців за кількістю домашніх птахів. На першому місці буде той, в кого їх найбільше.

Для хлопців: Розташувати дівчат за кількістю одинадцяток за І семестр у табелі

Хлопці  розставляють дівчат за кількістю одинадцяток. На першому місці буде той, в кого їх найбільше.

Суддя. Обидві команди  – справилися, але пощастило в цьому конкурсі команді - ____.

(Звучить музика)

Бонусне питання     Як спить дятел у гнізді?

(Правильна відповідь  - Дятел сидить у гнізді у вертикальному положенні, причипившись гострими кігтями до стінок дупла.)

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

РАУНД 8   Конкурс «Вірю – не вірю»

Ведучий. Ми переходимо до наступного конкурсу, де команда показує свій сукупний інтелект. Відповідь має бути лаконічною. Зараз ви продемонструєте як Ваші знання допоможуть Вам.

Ведуча. Конкурс «Вірю - не вірю». Кожній команді по черзі ми читатимемо твердження, а члени команди повинні вирішити - правдиве воно чи ні. За кожне правильно вгадане твердження команда отримає 1 бал.

Ведуча. Я думаю Ведучий, Ви не проти, якщо ми розпочнемо перші. Отже дорогенькі хлопчики Ваша хвилина пішла.

1. Усі птахи здатні до польоту. (Ні)

2. У птахів обтічна форма тіла. (Так)

3. Передні кінцівки птаха перетворилися на крила. (Так)

4. Кіль як виріст груднини сприяє розсіканню повітря під час польоту. (Ні)

9   5. Цівка у птахів утворилася шляхом зрощення декількох кісток стопи. (Так)

6. Вільна верхня кінцівка складається з плеча, гомілки, кисті з пальцями. (Ні)

7. У птахів на ногах зазвичай по чотири пальці: три з них спрямовані вперед, а один – назад. (Так)

8. Хребці зрослися у грудному відділі. (Так)

9. Дзьоб птаха – це видозмінені верхня й нижня щелипи, позбавлені зубів. (Так)

10. Їжа зі стравоходу потрапляє спочатку в мускульний шлунок, а з нього – у залозистий. (Ні)

11. Серце в птахів чотирикамерне. (Так)

12. Сечовий міхур у птахів невеликий. (Ні)

13. У самок птахів розвинений тільки один яєчник. (Так)

14. Птахи – холоднокровні тварини. (Ні)

15. Крила птахів піднімаються і опускаються завдяки дії великих грудних мязів. (Ні)

16. Шкіра птахів тонка, суха. (Так)

17. У кисті передньої кінцівки птахів – п’ять пальців. (Ні)

18. Птахам властиве подвійне дихання. (Так)

19. Основне значення повітряних мішків – зменшення тертя між внутрішніми органами під час польоту. (Ні)

20. У птахів найкраще розвинені мозочок і передній мозок. (Так)

21. У птахів повільно відбувається обмін речовин. (Ні)

22. Білок у яйці – одна з оболонок. (Ні)

23. Усі птахи будують гнізда. (Ні)

24. Гніздування – один із проявів турботи птахів про своє потомство. (Так)

25. У всіх птахів пташенята виводяться безпомічними, сліпими й голими. (Ні)

Суддя. Раунд закінчився, а пощастило в ньому команді - ____.

10 (Звучить музика)

Бонусне питання

   Який птах перелітний?

Суддя. Рахунок __________ На користь_______.

(Звучить музика)

ФІНАЛ

Ведуча. Настав час фіналу і саме фінал визначить хто переможе. У фіналі є можливість подвоїти бали вдвічі.

Ведучий. Саме зараз фінал істини.

Ведуча. Твердження для команди хлопців:

Питання команді хлопців

1. Якого птаха в народі називають злодієм і чому? (Сорока)

2. Який птах видовбує собі дзьобом гніздо? (Дятел)

3. Що міститься в середині яйця птаха? (Білок)

4.  Чим харчуються взимку снігурі? (Бузок, бур’яни, ясен, горобина)

5. Чи в’ють наші перелітні птахи гнізда на півдні? (Ні)

6. Як птахи харчуються і п’ють воду на льоту? (Серпокрильці, ластівки)

7. Коли сова полює за здобиччю й чим вона харчується? (Уночі, мишами)

8. Які дикі птахи втратили здатність до польоту? (Африканський страус, пінгвіни)

9. Який маленький птах запилює деякі види тропічних рослин подібно до комах і харчується квітковим нектаром? (Колібрі)

10. У яку пору року виводить пташенят зозуля? (Навесні)

11. Назвіть найбільшого птаха у нашій країні? (Дрохва)

12. Якій птах не в’є гнізда і не виводить пташенят? (Зозуля)

13. На що перетворилися передні кінцівки у птахів? (На крила)

14. Який із птахів виводить пташенят узимку? (Клест, шишкар)

11                15. Найбільше м’язів розташовано на …? (Кілі)

16. Сороки, ластівки, лелеки належать до надряду … ? (Кілегруді)

17. Осьова частина пера …? (Стрижень)

18. Які тварини найбільш далекозорі? (Гриф, сокіл)

19. Хто літає швидше за всіх? (Серпокрилець 160-170 км/год)

20. Який птах біліє до зими? (Біла куріпка)

21. Які птахи не сідають ні на воду, ні на землю, ні на дріт? (Стрижі)

22. Який птах зветься танцем? (Чечітка)

Ведучий.     Твердження для команди дівчат:

Питання команді дівчат

1. Які птахи зимують з нами? (Синиця, горобець, повзик, ворона, дятел)

2. Куприкова залоза краще розвинена у ….. (Водоплавних птахів)

3. Птах, який не знає своїх дітей. (Зозуля)

4. Назвати найбільшого птаха у світі (Африканський страус)

5. У воді купався, а сухим залишився. (Гусак)

6. Де влаштовує гніздо жайворонок? (На землі)

7. Які птахи прилітають до нас навесні першими? (Граки)

8. Коли сова полює за птахом? (Уночі)

9.  У назві якого птаха сорок «а»? (Сорока)

10.  Чим харчується зозуля? (Волохатими гусеницями)

11.  Навіщо птахи взимку летять у теплі краї? (За кормом)

12.  Який птах харчується жолудями? (Сойка)

13.  Чи є зуби у птахів? (Немає)

14.  Важкий час для птахів. (Зима)

15.  Як співає самець зозулі? («Ку-ку»)

12                  16.  У яку країну летить на зиму синиця? (Зимує з нами)

17.  З якою швидкістю літають стрижі? (120-170 км/год)

18.  Живе у лісі, ухає, як розбійник. Люди його бояться, а він людей боїться. (Філін)

19.  На що схожий літаючий птах? (Літак)

21.  Назвати найменшого птаха у нашій країні. (Корольок)

22.  Якого птаха називають лісовим акробатом? (Повзик)

Бонусне запитання:

Який птах з горобцеподібних, що залишається зимувати, висне на деревах зимою догори ногами та спиною вниз? Чому? (Синиця. )

Ведучий. Пані Справедливість, скільки балів одержали команди?

Суддя. Рахунок__________ На користь_______.

Суддя. У фіналі перемогли ________, отже їхня попередня кількість балів подвоюється і заробили вони ________ балів.

(Звучить музика)

Ведуча. Видатний давньогрецький філософ Сократ зробив свого часу висновок: «Чим більше я знаю, тим більше я не знаю». Людина приходить у світ для того, щоб постійно вдосконалювати, насамперед – себе, свій духовний світ, свої знання, уміння, навички, здібності. Саме тому протягом, майже, всього життя людина наполегливо навчається. І не важливо чоловік ти чи жінка. Важливо лише те, що всі ми відчуваємо потребу в збагаченні знаннями, отриманні задоволення від інтелектуальної спроможності.  Тож будьте розумними!!!!

Ведучий. А великий письменник……….  казав,  що  людину можна оцінювати дробом, знаменник якого становить те  хороше, що вона думає про себе сама, а чисельник — те хороше,  що  про  цю  людину  думають  інші.  Бажаємо  усім,  щоб  щастя  додавалося,  а  горе  віднімалося,  щоб  достаток  множився,  а любов ділилась.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кіблик Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 квітня 2018
Переглядів
1090
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку