Презентація для уроку-практичне заняття про Б.Хмельницького

Про матеріал

Презентація до уроку практичного заняття про Б.Хмельницького. Містить перевірку домашнього завдання, відео, розписані основні етапи практичного заняття та закріплення матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національно-визвольна війна, яку очолив Б. Хмельницький, розпочалася у січні 1648 р. Битва на Жовтих Водах для козацького війська була переможною. Зборівський мирний договір був укладений у 1651 р. Після перемоги під Жовтими Водами військо Б.Хмельницького одержало поразку під Корсунем. Битва під Пилявцями відбулася у 1653 р.

Номер слайду 2

6. Генеральний уряд війська запорозького очолював гетьман. 7. Бунчук, литаври, хоругви, булава – це є козацькі клейноди. 8. У 1649 р. усю територію Української козацької держави було поділено на 16 полків. 9. Генеральна військова канцелярія – вища адміністративна установа Гетьманщини. 10. Православні патріархи (константинопольський, олександрійський) відмовилися благословити Б.Хмельницького на переможну війну.

Номер слайду 3

1. Так 2. Так 3. Ні 4. Ні 5. Ні 6. Так 7. Так 8. Так 9. Так 10. Ні

Номер слайду 4

"Сей образ зобража козацького героя, Подібний грекам тим, от кого впала Троя Помпею й Цезарю, що славнії у Римі Хмельницький рівний став ділами в нас своїми…”                                                                                           Анонім XVII ст.

Номер слайду 5

... Ой Богдане! Нерозумний сину! Подивись тепер на матір, На свою Вкраїну, Що, колишучи, співала Про свою недолю, Що, співаючи, ридала, Виглядала волю. Ой Богдане, Богданочку! Якби була знала, У колисці б задушила, Під серцем приспала… Т.Шевченко

Номер слайду 6

Номер слайду 7

На основі історичних документів сформувати уявлення про гетьмана Богдана Хмельницького, про його людські якості. Дати оцінку його діяльності. -         Визначити, яке місце посідає гетьман в історичному процесі України.  Висловити власну думку щодо діяльності Б. Хмельницького як політика, дипломата, полководця. Хто ж він - великий і грізний, проклятий і уславлений?  Ось це, ми сьогодні і з'ясуємо.

Номер слайду 8

Чи не той то хміль, що коло тичин в’ється? Гей, той то Хмельницький, що з ляхами б’ється. Гей, поїхав Хмельницький ік Жовтому Броду, Гей, не один лях лежить головою в воду. Не пий, Хмельницький, дуже той Жовтої Води: Іде ляхів сорок тисяч хорошої вроди. «А я ляхів не боюся і гадки не маю, За собою великую потугу я знаю, Іще й орду за собою веду: А все, вражі ляхи, на вашу біду». Утікали ляхи — погубили шуби... Гей, не один лях лежить, вищиривши зуби! АВТОРИ Учні 8-А класу

Номер слайду 9

Народився: 27 грудня 1595 (6 січня 1596) Помер: 25 липня (6 серпня) 1657 Інші імена: Зиновій. Титул: Гетьман. Віроспові-дання: Православний. Дружини: Ганна Сомківна, Мотрона Чаплинська, Ганна Золотаренко. Діти: Тиміш, Юрій, Катерина (Олена), Степанія. Розділ 1. Біографія

Номер слайду 10

Походження прізвища

Номер слайду 11

Розділ 2. Богдан – Богом даний

Номер слайду 12

Розділ 3. Зовнішність і характер

Номер слайду 13

Характер Богдана Хмельницького Поведінка гетьмана засвідчувала холеричний темперамент, який досить часто проявлявся в рисах його характеру, так чи інакше впливав на його вчинки та дії. Ті, кому пощастило спілкуватися з ним, звертали увагу на тонкий розум, ерудицію, вміння передбачати розвиток подій, сталеву волю гетьмана. Сучасні історики зазначають, що Богданова різкість у судженнях і запальність у розмові поєднувалися з м'якістю і привітністю, дотепність — із мовчазністю, простота і щирість — з лукавством і мстивістю, доброта — з суворою вимогливістю і навіть жорстокістю. В його характері дивовижно сплелися воєдино відчайдушна сміливість і холоднокровна обачність, принциповість, що межувала з впертістю, й готовність до компромісу. Можна сказати, що це була цільна, але водночас суперечлива натура.

Номер слайду 14

Розділ 4. Бойовий шлях Б. Хмельницького

Номер слайду 15

Постійно зміцнює зв'язки з Туреччиною, Кримським ханством, Росією, Швецією, Молдовою, Трансільванією, Венецією. Листувався з талановитим полководцем англійської буржуазної революції Олівером Кромвелем, російським царем Олексієм Михайловичем, польським королем Яном Казимиром, угорським королем Ракоци. «Військо, фінанси, державне господарство, адміністрація, зносини з сусідніми державами - все це треба було створити, все це лежало на ньому..." – польський історик Людвік Кубаля.

Номер слайду 16

Розділ 6. Невідомий Богдан Чигиринська фортеця.

Номер слайду 17

Діяльність Богдана Хмельницького отримала різні оцінки класиків української літератури. Образ українського гетьмана зустрічається у творчості Т. Шевченка, Пантелеймона Куліша, М. Старицького, Петра Панча, Євгена Маланюка, Павла Загребельного, Ліни Костенко та багатьох інших письменників. У творах сучасників Б. Хмельницького , авторів козацьких літописів Самовидця та Григорія Грабянки, він був героєм, заступником народу, мудрим державним діячем. Найчастіше образ Богдана Хмельницького зустрічається у творчості Т. Шевченка, який в основному негативно ставиться до його діяльності, зокрема до підписання Переяславської угоди.

Номер слайду 18

Вшанування пам'яті Населені пункти В 1954 році місто Проскурів було перейменовано на Хмельницький, а в 1943-му місто Переяслав — на Переяслав-Хмельницький. Пам'ятники У Києві існує пам'ятник Богдану Хмельницькому, якого зображено верхи на коні. Також пам'ятники встановлені у містах Чигирин на Богдановій горі, Хмельницькому, Черкасах, Скалаті та в селі Суботові. В Запоріжжі пам'ятник встановлено на вул. Б.Хмельницького , а також пам’ятний знак Б. Хмельницькому на острові Хортиця. Напис на камені: "У січні 1648 р. біля о. Хортиця запорізькі козаки на чолі з Б. Хмельницьким вперше розгромили загін польських гнобителів".

Номер слайду 19

Г. Сковорода називає його “ героєм Богданом ” М. Костомаров хвалив Хмельницького за налагодження зв'язків з Росією і критикував за закулісні відносини з Туреччиною. Т. Шевченко “ геніальним бунтівником ” М. Куліш вважав, що Хмельницький започаткував період розвалу, анархії і культурного занепаду України. Д. Дорошенко “ державним діячем, що з'єднав перервану середньовіччям історію української державності ”   М. Грушевський, даючи позитивну оцінку діяльності Б.Хмельницького вважав його поганим політиком. М. Грушевський вважає, що “ від Хмельниччини веде свій початок нове українське життя ”

Номер слайду 20

Домашнє завдання Повторити матеріал підручника ( §16-21), підготувати есе на тему «Моє ставлення до Б. Хмельницького як політика і людини».

ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
2439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку