Презентація до батьківських зустрічей

Про матеріал
Презентація для проведення батьківських зустрічей. Має аналіз стану здоровя учнів під кутом різних складових: психічного, духовного, фізичного тощо. Передбачає практичну роботу з батьками у вигляді тренінгу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Здоров'я дитини – найдорожче багатство Батьківські зустрічі

Номер слайду 2

План проведення батьківських зустрічей Здоров'я дитини. Поняття про здоров'я та його складові. Психолого-соціальна складова здоров'я (виступ соціального педагога про соціометричні дослідження у класі). Духовна складова здоров’я (аналіз навчання, поведінки на уроках, перерві, аналіз анкет). Фізична складова здоров’я (перегляд інтерв'ю з уповноваженим президента України з питань дітей, виступ вчителя фізичної культури). Роль батьків у збереженні та зміцненні здоров’я дитини (рекомендації, заповнення анкети № 1,2).

Номер слайду 3

Здоров’я – це: відсутність хвороб; гармонія людського організму із зовнішнім середовищем; здатність організму до відновлення після яких-небудь (фізичних, психологічних, соціальних) впливів.

Номер слайду 4

10% - медичне обслуговування 20% - спадковість 20% - вплив навколишнього середовища 50% - спосіб життя

Номер слайду 5

Складові здоров’я Фізичне здоров’я (нормальна робота всіх органів і систем організму). Психічне здоров’я (душевна рівновага, уміння володіти собою, позитивна налаштованість на потрібну справу). Духовне здоров'я (розуміння сенсу життя, почуття прекрасного, порядність, співчуття). Соціальне здоров’я (умови життя, праці та відпочинку, охорона здоров’я, відносини із суспільством).

Номер слайду 6

Психологічна характеристика підліткового віку Це вік: допитливого розуму, прагнення до пізнання світу, пошуку свого призначення в ньому, бурхливої активності, ініціативності, потреби в кипучій діяльності та творчості; багатьох суперечок, психологічних змін; Відставання у психологічному і особливого соціальному розвитку

Номер слайду 7

Основна суперечність підліткового віку зміна “почуття дитячості” (що раніше створювало атмосферу захищеності, комфорту) на “почуття дорослості” ( бажання бути скоріше дорослими породжує низку різноманітних проблем, але підлітки ні соціально, ні психологічно ще не готові правильно їх вирішувати)

Номер слайду 8

У підлітків виникає велика потреба у тому, щоб саме батьки визнали їх дорослість, їх почуття надзвичайно загострені. У підлітковому віці зростає значення дружби і міжособистісних стосунків у колективі однолітків.

Номер слайду 9

Самооцінка відіграє одну з провідних ролей у розвитку особистості підлітка, його прагненні до реалізації власних здібностей, встановлені контактів з оточуючим світом Завищена Адекватна Занижена

Номер слайду 10

  Виступ соціального педагога про соціометричні дослідження у класі Соціальна складова здоров'я

Номер слайду 11

Анкета “ Клас у навчальній та не навчальній діяльності ” Мета : визначити соціометричний статус кожного учня класу (“лідер”, “прийнятий”, “неприйнятий”, “ізольований”) Інструкція : учень навпроти запитання пише відповідне прізвище однокласника.

Номер слайду 12

Перелік запитань до анкети 1. Із ким бити хотів сидіти за однією партою? 2. Кого з однокласників ти запросив би на свій день народження? 3. Кому з однокласників ти довірив би таємницю? 4. Із ким з однокласників ти хотів би дружити? 5. До кого з однокласників ти б звернувся про допомогу? 6. Кого б ти не запросив до себе на день народження?

Номер слайду 13

Внутрішнє коло – це “зона зірок“, до якої увійшли лідери, які набрали максимальну кількість виборів.

Номер слайду 14

Друге коло – “зона прийнятих”, до якої увійшли учні, які набрали виборів вище середнього показника

Номер слайду 15

Третє коло – це “зона неприйнятих“, до якої увійшли учні, які набрали виборів нижче середнього показника.

Номер слайду 16

Четверте коло – це “зона ізольованих“, це ті учні, які не отримали жодного вибору.

Номер слайду 17

Духовна складова здоров’я (аналіз навчання, поведінки на уроках, перерві, аналіз анкет) Клас Високий рівень Достатній рівень Середній рівень Початковий рівень 5 І семестр 6 І семестр 3 1 7 6 21 22 0 2 (по 1 предмету) 7 І семестр 1 4 24 (21+3 - вибувших) 2 (по 1 предмету)

Номер слайду 18

Володіння навичками, що сприяють безпеці в навколишньому середовищі

Номер слайду 19

Аналіз анкети “Моя життєва мета” Здоров’я – це повноцінне життя. Життя – це праця, самоспрямованність, наявність мети. Цілі учнів: Здобути гарну роботу, освіту. Досягти успіхів у спорті, мистецтві, модельному бізнесі. Стати хорошою, вихованою людиною. Бути доброзичливими, жити дружньо.

Номер слайду 20

Протиріччя власних цілей і вчинків 1. Учні хочуть бути освіченими, грамотними людьми, але для цього нічого не роблять (аналіз навчання). 2. Самовпевненість у своїх силах, хоча насправді це не так. Є учні, які вже зараз прекрасно розбираються у бізнесі, свої знання опанували самі, або будуть опановувати самостійно (для цього їм не потрібні вчителі, батьки та інші дорослі). 3. Деякі учні не мають сформованої мети життя. Живу і добре. Всім необхідним забезпечують батьки. 4. Не у всіх мета життя є реальною, т. я. вчаться нижче своїх можливостей, а мріють …

Номер слайду 21

Фізична складова здоров'я Перегляд інтерв'ю з уповноваженим президента України з питань дітей

Номер слайду 22

Фізкультура як засіб збереження та зміцнення здоров'я Відвідування уроків фізкультури. Відвідування занять у басейні. Загальний стан здоров’я (за даними медичного огляду, пропусків уроків з хвороб)

Номер слайду 23

Роль батьків у збереженні та зміцненні здоров’я дитини Формування здорового способу життя (аналіз анкети) 400-480 б. – вміє вести здоровий спосіб життя - 5 учнів 280-400 б. – близький до мети, але ще на етапі її завершення - 19 учнів 160-280 б. – шанси прожити до пенсії у доброму здоров'ї дуже малі - 1 учень

Номер слайду 24

Заходи, які відвідують батьки щодо профілактики шкідливих звичок 2017 2018 2019

Номер слайду 25

Причини закріплення шкідливих звичок у дітей Копіювання поведінки батьків, дорослих, що оточують. Бажання бути дорослими. Незнання про вплив шкідливих на стан здоров’я, наслідки куріння, алкоголізму тощо (навчання у школі). Невміння керувати власними емоціями (вирішення конфліктних ситуацій). Неправильна самооцінка. Бездіяльність (байдужість) батьків, залишення дитина на самоті із своїми проблемами.

Номер слайду 26

Шляхи вирішення складних побутових проблем Практична робота батьків Батьки об’єднаються у групи і разом вирішують конкретну ситуацію Дайте обґрунтовані відповіді на запитання: Куріння у квартирі – як часто таке буває? Що відчуває той, хто не курить (дорослі, діти) у такій ситуації? Хто і як може змінити ситуацію на краще? Чи може дитина самостійно змінити звичні сімейні норми, яку допомогу можуть їй надати дорослі-некурці? Курці іноді намагаються відходити від дітей на прогулянках, коли закурюють. Яку відстань Ви б назвали безпечною для здоров’я того, хто не курить? Чи знайома Вам ситуація, коли мама й тато курить чи випиває біля дитини? Які відчуття у вас викликає така картина? Чи були Ви в ситуації вимушеного вдихання тютюнового диму і пропозиції випити за чиєсь здоров’я? Яку школу Вашому здоров’ю може спричинити вживання спиртних напоїв і пасивне куріння?

Номер слайду 27

Подяка батькам П.І.Б батьків

ppt
Додано
14 березня 2020
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку