Презентація до дня психічного здоров'я

Про матеріал
В презентації розкрито основні терміни, чинники та шляхи підтримки ментального здоров'я людини. Буде корисною для роботи з учнями 5-7 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 жовтня Всесвітній день психічного здоров’я

Номер слайду 2

Що таке ментальне здоров’я?Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Номер слайду 3

Від яких чинників залежить стан ментального здоров’я людини?Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних;екологічних;економічних.

Номер слайду 4

Психічно здорова людина:може розрізняти свої емоції;керувати ними та гармонійно функціонувати;здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими;розвивається й навчається;позитивно оцінює себе, приймає та любить;приймає власні тверді рішення;нормально адаптовується до нових умов життя;може розв’язувати проблеми. Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини.

Номер слайду 5

Від чого залежить психічне здоров’я та як його підтримувати?Психічне здоров’я може порушуватися під дією:генетичних чинників;наркотичних речовин;гормонального дисбалансу;індивідуальних характеристик людини (наприклад, схильності до депресій та песимізму);швидких соціальних та політичних змін (зокрема, внаслідок воєнних дій);соціальної дискримінації на фоні різних чинників: сексуальна орієнтація, расова приналежність, ВІЛ-позитивний статус тощо;сексуального насильства;психологічного тиску;стресу та умов роботи.

Номер слайду 6

Підтримувати власне ментальне здоров’я можна самостійно?Для цього необхідно:●дбати про режим сну;●уникати стресових ситуацій та навчитись адекватно на них реагувати;●збалансувати  харчування і додати фізичної активності — іноді достатньо активізувати організм та налагодити гормональний фон, щоб виправити ситуацію.

Номер слайду 7

7 простих способів зберегти ментальне здоров’я:1. чіткий та сталий розпорядок дня;2. фізична активність;3. повноцінне харчування;4. тактильні контакти;5. спільні заняття з рідними, друзями;6. можливість виговоритися;7. спрощений побут.

Номер слайду 8

Головні ознаки порушення психологічної рівноваги та перші “дзвіночки” ментальних розладів за даними ВООЗ:● фізичні (порушення сну, больові відчуття у будь-якій частині тіла);● емоційні (постійне відчуття страху, тривоги, журби);● когнітивні (труднощі з чітким мисленням, порушення пам’яті, патологічні переконання);● поведінкові (агресія, зловживання алкоголем чи наркотиками, неспроможність виконувати повсякденні функції);● перцептивні (наприклад, людині здається, що вона бачить або чує те, чого не помічають інші);Насправді ознаки розладів дуже індивідуальні і відрізнити їх може лише спеціаліст.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Кириченко Юлія
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку