Презентація до конспекту уроку в 9 класі «Докази еволюції»

Про матеріал
Презентація до конспекту уроку в 9 класі «Докази еволюції», в якій надані приклади біогеографічних, морфологічних, ембріологічних, палеонтологічних доказів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

розглянути докази еволюції, які були отримані у різних галузях біологічних наук, навчитися розрізняти та характеризувати їх. Відповісти на проблемне запитання: Чи можуть бути зазначені докази еволюції не тільки доказами еволюційного вчення Дарвіна, а й доказами інших поглядів на виникнення та розвиток органічного світу: гіпотез та теорій креаціонізма, неокатастрофізма, неоламаркізма, трансформізма.

Номер слайду 3

До́кази еволю́ції — наукові дані і концепції, які підтверджують походження всіх живих істот на Землі від спільного предка. Завдяки цим доказам основи еволюційної теорії отримали визнання наукової спільноти.

Номер слайду 4

Основні докази еволюції: Палеонтологічні Морфологічні Ембріологічні Біогеографічні Генетичні Біохімічні

Номер слайду 5

Для визначення філогенезу певної групи Геккель запропонував метод потрійного паралелізму: зіставлення даних палеонтології порівняльної анатомії ембріології (онтогенезу).

Номер слайду 6

Палеонтологічні докази Філогенетичні ряди Викопні перехідні форми Скам‘янілості

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Відомий доказ еволюції — наявність перехідних форм, тобто організмів, що поєднують в собі характерні ознаки різних видів

Номер слайду 9

Археоптерікс – перехідна форма від рептилій до птахів. ознаки рептилій: довгий хвіст з хребцями ребра наявність зубів ознаки птахів: тіло вкрито пір'ям передні кінцівки перетворені у крила

Номер слайду 10

Палеонтологічні ряди – це ряди викопних форм, пов'язаних між собою у процесі еволюції, вони відображають хід філогенеза

Номер слайду 11

Володимир Онуфрієвич Ковалевский (1842-1883) – видатний зоолог, засновник еволюційної палеонтології. Описав філогенетичний ряд коней.

Номер слайду 12

Від еогипуса до сучасного коня Показана реконструкція викопних видів, отриманих із послідовних шарів породи. Справа — вигляд спереду лівої ноги з виділеним сегментом, в також зуб у поперечному розрізі

Номер слайду 13

Вірогідний шлях розвитку коней від гіракотерій до сучасного виду вміщує не менше 12 родів. При цьому відбулись наступні зміни: • Збільшення розміру (з 0,4 до 1,6 м) • Подовження ніг і стоп • Редукція бічних пальців • Подовження і потовщення середнього пальця • Збільшення ширини різців • Подовження зубів • Збільшення коронки кутніх зубів

Номер слайду 14

ГОМОЛОГІЧНІ ОРГАНИ АНАЛОГІЧНІ ОРГАНИ

Номер слайду 15

Рудименти, рудиментарні органи (від лат. rudimentum — зачаток, першооснова) — органи, недорозвинені чи спрощені у певних видів порівняно з подібними утворами предкових форм у наслідок втрати своїх функцій протягом філогенезу (еволюційного розвитку виду).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Атаві́зм (лат. atavus — прапрадід) — поява у окремих організмів якогось виду ознак, які існували у віддалених предків, але були втрачені в процесі еволюції.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Рудименти зустрічаються у всіх особин популяції, атавізми – у окремих індивідів; Рудимент завжди має певну функцію, атавізм не має спеціальних функцій, важливих для виду.

Номер слайду 21

Ембріологічні докази «Закон зародкової подібності» Принцип рекапитуляції

Номер слайду 22

Закон зародкової подібності − емпіричне узагальнення К. М. Бера (1828): в онтогенезі усіх тварин спочатку проявляються ознаки вищих таксономічних категорій (типу, класу), в ході подальшого диференціювання розвиваються особливості ряду, родини, роду, виду та особини.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Узагальнення сформовано вченими Ф.Мюллером та Е.Геккелем. Біогенетичний закон (грец. βίος — життя і грец. γένεσις — походження) — онтогенез кожної особини є коротке і швидке повторення філогенезу. Е.Геккель

Номер слайду 25

Рис. Послідовні стадії розвитку ембріонів хребетних: 1 — акули; 2 — ящірки; З — курки; 4 — шимпанзе; 5 — людини.

Номер слайду 26

Рекапітуляції ( Від лат. recapitulatio - повторення) повторення ознак далеких предків в онтогенезі сучасних організмів – їх структурі, хімізмі, функціях. Принцип рекапітуляції вперше сформульований в 1859 Ч. Дарвіном. Найбільш глибоке трактування отримано в теорії філембріогенезов, запропонованої А. Н. Северцовим.

Номер слайду 27

У всіх хребетних на певній стадії розвитку існує хорда. У багатьох комах личинкова стадія (гусениця - личинка) нагадує черв'яків.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Австралія протягом 120 млн. років не з'єднювалася з іншими материками. У цей період формувалися особливі флора та фауна.

Номер слайду 30

єхидна качкодзьоб сумчастий диявол сумчастий вовк кенгуру

Номер слайду 31

Реліктові (лат. relictum — залишок) — рослини і тварини, види, що входять до складу рослинного покриву або тваринного світу даної країни або області, як пережитки флори і фауни минулих геологічних епох, і які знаходяться в деякій невідповідності з сучасними умовами існування.

Номер слайду 32

Гаттерія –єдиний представник підкласу Першоящерів у класі Рептилії.

Номер слайду 33

Латимерія (целокант) – кістепера риба, представник ряду Кістепері риби, найбільш близкі до наземних хребетних.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Записати генетичні та біохімічні докази

Номер слайду 36

1 2 3

Номер слайду 37

4 5 6 7

Номер слайду 38

8

Номер слайду 39

9

Номер слайду 40

10 11

ppt
Додано
1 травня 2020
Переглядів
2877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку