Презентація до позакласного заходу : " Брейн-ринг"

Про матеріал
Презентація позакласного заходу: " Брейн-ринг2019". Охоплює знання з фізики: " Властивості газів, рідин, твердих тіл". Мета розвити пізнавальний інтерес до предмету та показати взаємозв'язок з побутом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БРЕЙН-РИНГ 2019

Номер слайду 2

1 ГЕЙМ

Номер слайду 3

« Цей великий світ існує незалежно від нас, людей, і стоїть перед нами як велика вічна загадка, доступна , по крайній мірі, частково, нашому сприйняттю та розуму. А. Ейнштейн

Номер слайду 4

У якому чайнику краще заварювати чай – у металевому чи порцеляновому?

Номер слайду 5

2. Чи можна використовувати термос як холодильник?

Номер слайду 6

3. Картопля, зварена в солоній воді, солона на смак. Чому?

Номер слайду 7

4. Вказати, чим різняться між собою цукор і сіль. r

Номер слайду 8

5. Чому досвічені повара вважають за краще використовувати чавуні сковорідки та кастрюлі, а не алюмінієві чи сталеві?rrrr

Номер слайду 9

6. Навіщо у склянку кладуть ложечку, коли наливають гарячий чай?

Номер слайду 10

7. Чи завжди гарячею є кип’яча вода?

Номер слайду 11

8. Якою ложечкою - срібною, сталевою чи алюмінієвою – найзручніше користуватися, розмішуючи чай?

Номер слайду 12

9. Чому нагрівний елемент електрочайника міститься знизу?

Номер слайду 13

10. Чому вареники через деякий час після того, як їх вкинули у кип'ячу воду, піднімаються на поверхню?

Номер слайду 14

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПЕРШОГО ГЕЙМУ

Номер слайду 15

Це герметично закрите устаткування, у якому вода кипить під тиском більше атмосферного та температурі вищій 100 градусів. Дозволяє зберігати більше вітамінів в продуктах. Процес приготування їжі прискорюється.ppt_x

Номер слайду 16

Теплопровідність рідин та газів. Теплопровідністьрідин та газівдуже мала, нагрівання проходить зарахунок конвекції. Тому рідини та гази нагрівають знизу.

Номер слайду 17

Термос чи сумка-холодильник

Номер слайду 18

Внутрішній устрій термосу. Чому термос зберігає тепло? Пробка: не дозволить конвекцію! Дзеркало: випромінюванню - ні! Вакуум: теплопровідність не пройде!

Номер слайду 19

Кипіння рідини. Температура рідини після початку кипіння не змінюється. Не розраховуйте зварити обід швидше, якщо збільшити нагрівання кастрюлі. Так, що економте енергію!

Номер слайду 20

СТРАВИ КИПЛЯТЬ2 ГЕЙМ

Номер слайду 21

1. Скільки ребер має хлібина?

Номер слайду 22

2. Одне яйце вариться 5 хв. Скільки хвилин треба щоб зварити 6 яєць?

Номер слайду 23

3. Назва якої геометричної фігури в перекладі означає „столик"? 

Номер слайду 24

4. На яке число треба розділити 2 цукерки, щоб одержати 4?

Номер слайду 25

 5. За який час можна засмажити три скибочки хліба на сковорідці, що вміщує лише дві скибочки. З одного боку необхідно підсмажувати 1 хвилину?

Номер слайду 26

 6. Із якої тарілки не поїси? 

Номер слайду 27

7. Скільки картоплі влізе у відро? 

Номер слайду 28

8. На столі стояли три склянки з ягодами. Ягоди з двох склянок з’їли. Скільки склянок залишилося?

Номер слайду 29

9. Скільки важить 1 кг води? 

Номер слайду 30

10. У квадратного пирога відрізали два кути. Скільки кутів залишилося? 

Номер слайду 31

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ2 гейму

Номер слайду 32

Архімед та м’ясорубка. В основі роботи м’ясорубки- гвинт Архімеда. Першу м’ясорубку винайшов Карл фон Дрез. Гвинт використовується у блендері, кавомолці, міксері та інших приладах.

Номер слайду 33

Винт у кухоних приладах

Номер слайду 34

Важіль у кухоних приладах. Принцип дії важіля лежить в основі работи кухоних ножиць та відкривачки для банок та пляшок. Чим більше різниця плеч важілю, тим більше виграш в силі

Номер слайду 35

Закон тиску твердого тіла при роботі яйцерізки

Номер слайду 36

Принцип похилої площини

Номер слайду 37

3 гейм

Номер слайду 38

1. Восьмилітрова посудина наповнена водою. Як, маючи 5-літрову і 3-літрову посудини, відміряти 1 літр води ?

Номер слайду 39

2. Маємо 3 склянки з соком і 3 порожні. Треба зробити так, щоб повні і порожні склянки стояли через одну, але взяти до рук дозволяється тільки один раз одну склянку. Як це зробити?

Номер слайду 40

3. Від шматка пирога довжиною в 200 м, що був спечений на день міста. Кожний день відрізали по 20 м. Через скільки днів відрізали останній шматок? 

Номер слайду 41

4. Розмістіть у порядку зменшення значення об'ємів в дм: 20 дм3, 400 см3,3 м3, 500 л.

Номер слайду 42

5. Чому чай, кофе, суп охолоджуються швидше, коли їх розмішують ложкою?

Номер слайду 43

6. Чому свіжоспечений хліб важить більше, ніж той же хліб, що і охолоджений?

Номер слайду 44

7. Чому при використанні пательні з антипригарним покриттям рекомендується продукти розподіляти рівномірно по її поверхні?

Номер слайду 45

8. Навіщо перед розміщенням в мікрохвильову піч клубні картоплі, сосисок та ін. продуктів в оболонці рекомендується наколоти виделкою чи ножем? 

Номер слайду 46

9. Чому опік паром небезпечніше, ніж кип’ячою водою?

Номер слайду 47

10. В якому чайнику вода швидше нагріється: в новому чи старому?

Номер слайду 48

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ3 гейму

Номер слайду 49

Гарний посуд- гарний обід. Французьке прислів’я. Вогнетривке скло та керамика. Не вступає в контакт ні з якою їжею?Добре поглинає тепло. Легко миється. Не піддається утворенню накипу. Долго зберігає тепло

Номер слайду 50

Чавуний посуд. Чавун має низьку теплопровідність. Чавун рівномірно розподіляє тепло і довго його зберігаєЧавун має високу механічну міцність. Чавун ржавіє від води, тому його покривають спеціальною эмаллю

Номер слайду 51

Емальований посуд. Метал та емальоване покриття мають однаковий коеффіцєнт теплового разширення. Эмаль захищає метал від коррозіїВ эмальованому посуді можно довго зберігати їжу

Номер слайду 52

Посуд с тефлоновим покриттям. Тефлон- це полімер, стійкий до кислот, лугів і високим температурам. Тефлон має малий коеффіцієнт тертя. Тефлон придає посуду антипригарні властивості

Номер слайду 53

Посуд із нержавіючої сталіНержавіюча сталь- це сплав заліза з хромом та нікелем. Має високі антикоррозійні властивостіБлискуча поверхня повільно охолоджується

Номер слайду 54

Алюмінієвий посуд. Алюміній має високу теплопровідність. Алюміній легше інших металів. Алюмієвий посуд відносно дешевий. Алюміній швидко покривається плівкою окислів і не вступає в реакцію з їжею

Номер слайду 55

4 гейм

Номер слайду 56

1. Яка крупа буде зверху при струшуванні, крупна, чи мілка?

Номер слайду 57

2. На столі змішанні сіль та перець. Яка речовина прилипне до кульки, якщо її натерти шерстяною тканиною?

Номер слайду 58

3. Чи поміститься яйце у пляшку? Поясніть.

Номер слайду 59

4. На яку висоту буде змочена серветка. Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 60

5. Чому так себе веде лід?

Номер слайду 61

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ4 гейму

Номер слайду 62

Капіллярні явища в кухонних засобах прибирання. Тканини, в капіллярах яких утворюються ввігнуті мениски, добре вбирають вологу, так як тиск на викривлену до низу поверхню менший ніж на пласку та випуклу.

Номер слайду 63

Засоби прибирання

Номер слайду 64

Висновок: У роботі кухонних приладів і пристосувань використані теплові і механічні явища і закони, вивчені нами на уроках фізики. Добрі знання цих законів дають можливість вибрати для своєї кухні найкраще з того, що пропонується в магазинах. Фізика є не тільки основою техніки, але оточує нас у повсякденному житті. Її закони працюють всюди, в тому числі і на кухні.

Номер слайду 65

Підведення підсумків нагородження переможців. Молодці!r

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 4. ВЛАСТИВОСТІ ГАЗІВ, РІДИН, ТВЕРДИХ ТІЛ
Додано
23 березня 2019
Переглядів
1473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку