Презентація до практичного заняття "Історичні джерела про скіфів"

Про матеріал
Презентація дає змогу характеризувати, використовуючи візуальні та писемні джерела, спосіб життя, побут і вірування скіфів; описати спосіб життя скіфів за писемними творами давньогрецького історика-мандрівника Геродота; розвивати в учнів увагу, логічне мислення, вміння аналізувати, висловлювати власні судження, вміння працювати з підручником та картою; виховувати повагу до історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні джерела про скіфів. Геродот про скіфський похід Дарія І Голуб Катерина Олександрівна, учитель історії Матусівського навчально-виховного комплексу “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2” Шполянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

3  = Ф Розгадайте ребус

Номер слайду 3

Ківі → 3= Ф → кіфі → Скіфія Розгадайте ребус

Номер слайду 4

Гра “Асоціації” Назвіть перші 2-3 слова чи словосполучення, які одразу спадають вам на думку.

Номер слайду 5

Робота з картою Завдання № 1 Підкресліть на картосхемі назви груп, на які поділяв скіфів грецький історик Геродот. Обведіть на картосхемі територію Великої Скіфії. Позначте місця розташування найвідоміших скіфських курганів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Робота із джерелами Завдання № 2 Використовуючи історичні джерела та ілюстрації складіть стислу розповідь про спосіб життя, побут і вірування скіфів. Проаналізуйте документи за запитаннями: Про які заняття скіфів повідомляють джерела? Який висновок можна зробити на основі уривка про спосіб життя скіфів? Що ви дізналися про поховальні обряди скіфів? У чому цінність фрагментів джерел? Що в розповідях вразило найбільше?

Номер слайду 8

Джерело №1 Псевдо-Гіппократ (470—356 рр. до н. е.) Трактат «Про повітря, води й місцевості» Достовірного підтвердження авторства немає

Номер слайду 9

Джерело №1 «...Так звана Скіфська пустеля с рівниною, багатою на траву, але позбавленою дерев І помірно зрошеною. Скіфи... живуть у кибитках, з яких найменші бувають чотириколісні, а інші шестиколісні; вони кругом закриті повстю* й зроблені подібно до хат: одні з двома, інші з трьома відділами; вони непроникні ні для води (дощової), ні для снігу, ні для вітрів. У ці вози запрягають по дві чи по три пари безрогих волів. У таких кибитках перебувають жінки, а чоловіки їздять верхи на конях; за ними йдуть їхні стада овець і корів та табуни коней. На одному місці вони залишаються стільки часу, доки вистачає трави для стад, а коли її обмаль, переходять в іншу місцевість. Самі вони їдять варене м'ясо, п'ють кобиляче молоко та їдять "паку" (це сир з кобилячого молока)»

Номер слайду 10

Джерело №2 Геродо́т Галікарн́аський (грец. Ἡρόδοτος), (між 490 і 480 до н. е. — близько 425 до н. е.) — давньогрецький історик, названий Цицероном «батьком історії». Один з перших географів і вчених-мандрівників. На підставі побаченого на власні очі і почутих розповідей створив перший загальний опис відомого тоді світу. Автор «Історії» в дев'яти книгах, присвячених опису греко-перських воєн з викладом історії держави Ахеменідів, Єгипту та ін., містить перший систематичний опис життя і побуту скіфів.

Номер слайду 11

Джерело №2 «Могили їхніх царів розташовано в місцевості Геррів, у тому місці, до якого Борисфен судноплавний, пливучи від моря... Помістивши покійника на підстилку в могильному склепі, встромлюють у землю з усіх боків від покійника списи, а над ними кладуть деревини та вкривають його очеретяними матами. У просторому приміщенні склепу ховають одну з його наложниць, його чашника й куховара, конюха, особистого слугу, вісника і його коней, а також певну частину його речей і так само золоті чаші. Коли вони все це зроблять, то насипають землю й споруджують великий курган, намагаючись зробити його найвищим. Так вони ховають своїх царів...»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Геродот про подробиці походу персів проти скіфів Прочитати текст джерела на стор. 96 «Геродот про скіфський похід перського царя Дарія І». 1) Про які подробиці військового походу перського царя Дарія І проти скіфів розповідав Геродот? До яких хитрощів вдалися скіфи, щоб виснажити сили перських воїнів? 2) Чому скіфські царі не розтлумачили через свого посланця значення «дарунків», які вони надіслали Дарію І? А що, на вашу думку, означали дари скіфів? Проаналізуйте документи за запитаннями : Про яку подію йдеться у фрагменті джерела? Поміркуйте, чому скіфи не вступали у відкритий бій з персами. У чому цінність фрагменту джерела?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Геродот про подробиці походу персів проти скіфів. «Після здобуття Вавилона Дарій вирушив у похід на скіфів... Швидко просуваючись із військом, скоро Дарій прибув до Скіфії, він натрапив там на обидві об'єднані частини скіфського війська і почав їх переслідувати, а вони уникали зустрічі з ним, тримаючись від нього на відстані одного дня шляху.

Номер слайду 17

Геродот про подробиці походу персів проти скіфів. ...Нарешті Дарій опинився у великій скруті. Скіфські царі довідалися про це й послали вісника з дарами до Дарія: птахом, мишею, жабою і п'ятьма стрілами. Перси спитали людину, що принесла ці дари, яке значення вони мають, але той відповів, що він одержав доручення лише передати їх і якнайшвидше повернутися. "Хай самі перси, - сказав він їм, - якщо вони розумні, зрозуміють, що означають ці дари".

Номер слайду 18

Геродот про подробиці походу персів проти скіфів. Коли перси про це почули, вони почали міркувати. На думку Дарія, це означало, що скіфи піддаються й приносять землю і воду, І такий висновок він робив із того, що миша народжується із землі й годується тими самими плодами, що й людина, жаба перебуває у воді, птах дуже схожий на коня, а стріли означають, що скіфи складають зброю. Таку думку висловив Дарій, але зовсім протилежна до неї була думка Гобрія... Він зробив висновок про те, що дари означали таке: "Якщо, перси, ви не станете птахами і не полетите високо в небо, або мишами і не сховаєтеся в землю, або жабами і не пострибаєте в болота, то ви не повернетеся до себе, вас загублять оці стріли". Так перси витлумачили ці дари».

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Доповніть речення: VII-III ст. до Р.Х. – час перебування на території України … Вони вели … спосіб життя. Розводили … . Поділялись на … У … до Скіфії вторглися війська … Залишили нам могильники - …

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Прочитати § 18 (стор. 95- 96), Повторити § 14-17, підготуватися до уроку узагальнення.

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
28 січня 2020
Переглядів
7991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку