Презентація до практичного заняття з історії України для 11 класу на тему: "Людський вимір війни: демографічні зміни в УРСР. Повсякденне життя повоєнних років."

Про матеріал
Важливою складовою шкільного історичного курсу є практичні заняття. Під час їх проведення учитель виступає як консультант і радник у процесі самостійної роботи учнів, надаючи їм потрібну допомогу відповідно до віку та пізнавальних можливостей. Запропонована презентація є допоміжним матеріалом для проведення практичного заняття з історії України в 11 класі з розділу 1: "Людський вимір війни". На початку заняття доцільно актуалізувати опорні знання учнів з теми, що підготує їх до продуктивної роботи. Матеріал орієнтований на роботу з історичними джерелами, особлива роль відводиться новому прийому візуалізації - інфографіці. Окрім того, частина матеріалу присвячена питанням регіональної історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Практичне заняття . Людський вимір війни: Демографічні зміни. Повсякденне життя повоєнних років. Доля жінки. План заняття- Людський вимір України: демографічні зміни в УРСР.- «Вирвані з коренем». Депортація українців у 1944 – 1951 рр. (дослідження тематичних документів).- «Війна пішла, а горе залишилось…»: повсякденне життя повоєнних років. Доля жінки.

Номер слайду 3

Епіграф уроку: «Озирайся на минуле, коли хочеш знайти майбутнє»Проблемне запитання. Які історичні уроки періоду післявоєнної відбудови варто засвоїти нинішньому поколінню?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дані про кількість населення України

Номер слайду 6

Як Сталін реагував на повідомлення про голод? Чому?З мемуарів М. С. Хрущова про голод 1946 – 1947 рр. (мовою оригіналу) «Пошел голод. Стали поступать сигналы, что люди умирают. Кое-где началось людоедство… Я докладывал обо всем Сталину, но в ответ вызвал лишь гнев: «Мягкотелость! Вас обманывают, нарочно докладывают о таком, чтобы разжалобить и заставить израсходовать резервы. Я стал чуть ли не националистом, не заслуживающий доверия».

Номер слайду 7

Опрацюйте документи, що їх об’єднує? Які факти підтверджують злочинні дії влади проти населення?

Номер слайду 8

Про які події йдеться в документах, як вони вплинули на демографічну ситуацію Полтавщини?О. А. Білоусько… «Історія Полтавщини» Загальну статистику втрат від голодомору в Полтавській області відтворити важко, оскільки справжні показники смертності людей тривалий час приховувалися. Смерть, що наступала внаслідок голоду, чиновники пояснювали різними захворюваннями, в т.ч. інфекційними…. Позначилася й відсутність у селян паспортів чи інших документів, які б посвідчували особу. Людей, які помирали в іншому селі чи місті, не маючи при собі документів, у жодну статистику не включали. За далеко не повними даними, лише на території Лубенського району від голоду померло близько 1000 осіб. Перемноживши цю цифру на число районів (44), можна скласти приблизне уявлення про справжній масштаб трагедії. Деякі дослідники достовірною цифрою вважають 10 – 12 тис. смертей.

Номер слайду 9

Чи існують причинно-наслідкові зв’язки між демографічною картиною в УРСР 1940–1950-х рр. та в Україні сучасній? Відповідь аргументуйте.

Номер слайду 10

«Вирвані з коренем» Депортація українців у 1944 – 1951 рр.(Депортація – примусове виселення з місць проживання осіб, що були визнані соціально небезпечними)депортовані з УРСР складають 78,6 % усіх депортованих з СРСР!!!Які категорії населення були депортовані з території України в останній період війни та перші повоєнні роки?

Номер слайду 11

Про які події йде мова? Яким чином у подальшому польська влада вирішила проблему стосунків з українцями?

Номер слайду 12

Проаналізуйте дані інфографіки та складіть проблемні запитання

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Проаналізуйте запропоновані зображення, визначте їх походження та мету

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Операція «Захід» 21 жовтня 1947 р.

Номер слайду 18

Визначте які події відображені на цих світлинах? Чи можна застосувати до цих людей вислів «вирвані з коренем»?Чому?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Чому серед висланих значну частину складали малолітні діти?

Номер слайду 21

«вирвані з коренем» – Операції «Вісла» та «захід»

Номер слайду 22

Памятний знак жертвам депортації 1944 – 1953 рр. У місті Самбір львівської області, 2004 р. (що символізують залізничні колії?)

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Основа життя – робота на відбудові

Номер слайду 25

Регіональна історія – складова вітчизняної історії (Лубни)

Номер слайду 26

полтава у 1946 році

Номер слайду 27

Проаналізуйте зображення

Номер слайду 28

Третя неділя травня – День пам'яті жертв політичних репресій (від 2007 року)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 січня 2021
Переглядів
10541
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку