Презентація до проеку «Використання нетрадиційних конструкційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису при створенні та оздобленні комплексного виробу ".

Про матеріал

При відсутності поділу класу на хлопчиків і дівчаток з'являється проблема у підборі завдань, які б одночасно зацікавили учнів та були адаптовані для представників обох гендерних груп. Особливо гостро дане питання постає, коли поділ відсутній не відразу, а виник після того, як школярі вже вивчили попередньо частину курсу обслуговуючих чи технічних видів праці. Існуюча програма не передбачає завдань для «змішаних» груп.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор розробник проекту. Федів Ігор СтепановичІвано – Франківська ЗШ І-ІІІ ст. №14

Номер слайду 2

Проект. Впровадження педагогічної технології

Номер слайду 3

Тема проекту. Використання нетрадиційних конструкційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису при створенні та оздобленні комплексного виробу у класах без поділу.

Номер слайду 4

Проблема При відсутності поділу класу на хлопчиків і дівчаток з’являється проблема у підборі завдань, які б одночасно зацікавили учнів та були адаптовані для представників обох гендерних груп. Особливо гостро дане питання постає, коли поділ відсутній не відразу, а виник після того, як школярі вже вивчили попередньо частину курсу обслуговуючих чи технічних видів праці. Робота з традиційними конструкційними матеріалами (дерево, метал) також створює певні «рамки» у розвитку творчого потенціалу школярів. В учнів є прогалини в знаннях про народні ремесла рідного краю і про можливості використання елементів оздоблення творів декоративно-ужиткового мистецтва у своїх роботах для формування художнього образу виробу. Акцентування уваги на технологічних процесах у формуванні проектованого виробу відводить на другий план його естетичне навантаження.

Номер слайду 5

Актуальність На мою думку, розробка і впровадження даного проекту допоможе учителям уникнути гострих кутів у гендерному питанні. Розвине обізнаність і самовираження учнів у сфері культури, як одну із ключових компетентностей, що передбачає популяризацію декоративно-ужиткового мистецтва та майстрів своєї громади, рідного краю. Розширить бачення учнями можливостей використання в роботі нетрадиційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису в оздобленні виробів. Мотивуватиме школярів до глибшого пізнання народних ремесел і сприятиме популяризації етнотрадицій. Практичне застосування, зробленого власними руками виробу (прикраса, сувенір, подарунок, оформлення інтер’єру класу, школи), ставить перед школярами особистісно-значимі цілі, виникає чітка мотивація учбової діяльності, зацікавленість в кінцевому результаті.

Номер слайду 6

Цільова група. Вчителі, що викладають трудове навчання у класах без поділу, учні 9-их класів.

Номер слайду 7

Мета проекту. Сформувати готовність вчителя до іноваційної діяльності. Формування в учнів ключових компетентностей. Мотивувати учнів до виконання творчих робіт на основі етнотрадицій з використанням нетрадиційних конструктивних матеріалів. Виховувати любов до культурної спадщини рідного краю.

Номер слайду 8

Завдання1. Зібрати та систематизувати інформацію про використання на уроках трудового навчання нетрадиційних конструкційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису.2. Розробити варіанти завдань для учнів із використання нетрадиційних конструкційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису при створенні комплексного виробу у класах без поділу та апробувати їх на власному досвіді роботи. 3. Узагальнити власний досвіт роботи, щодо використання даної інновації.4. Укласти дидактичний матеріал по даній інновації.

Номер слайду 9

Передбачувані результати1. Підвищення кількості учнів, які вмотивовано виконують завдання не зважаючи на гендерну приналежність.2. Розвиток індивідуальних творчих здібностей школярів.3. Набуття досвіду провадження технологічної діяльності,партнерської взаємодії і ціннісних ставлень до культурних традицій.4. Сформованість знань школярів, компетентності, національної самосвідомості.5. Підвищення якості освітніх послуг, ефективності учбового процесу.

Номер слайду 10

Кінцевий результат1. Сформованість готовності вчителя до використання інноваційної педагогічної технології.2. Впровадження педагогічної інновації на уроках трудового навчання для учнів 9-их класів, що не мають поділу.3. Випуск посібника для вчителів.

Номер слайду 11

Термін реалізації проекту(червень 2018-березень 2019)“Підготовчий етап”- червень - серпень 2018.“Практичний етап”- вересень-січень 2018-2019.“Підсумковий етап”- січень - березень 20019.

Номер слайду 12

Механізм реалізації проекту (план дій)

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етап. Назва. Термін Виконавці РесурсиматеріальнілюдськіПідготовчий. Діагностика готовності до проектно – впроваджувальної діяльності. Вибір та обговорення теми. Ознайомлення дирекції,учнів, батьків з темою проекту. Опрацювання науково -методичної літератури. Розробка системи уроків. Розробка унаочнення, зразків, роздаткового матеріалу.червень 2018 червень 2018 червень 2018 серпень –вересень2018серпень2018серпень2018члени МОчлени. МОавторчлени. МОчлени. МОчлени. МОбібліотечна база,інтернет ресурскошти вчителячлени МОчлени МОдирекція, учні, батькивчителівчителі

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етап. Назва. Термін Виконавці Ресурси матеріальнілюдськіПрактичний Екскурсія в музей. Апробація використання нетрадиційних конструкційних матеріалів та елементів косівського керамічного розпису при створенні комплексного виробу у класах без поділу в системі уроків трудового навчання. Підготовка виставки учнівських робіт. Аналіз ефективності інновації. Підготовка презентації результатів проекту.жовтень 2018вересень –листопад2018грудень2018січень2019 січень2019члени МО, учнівчителі, учні9-их кл.члени. МОчлени. МОчлени. МОкоштиспонсорівмат.база школиучнівські роботичлени МО, батькивчител,учні9-их кл.вчителі,учнічлени МОчлени МО

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етап. Назва. Термін Виконавці РесурсиматеріальнілюдськіПідсумковий. Виставка учнівських робіт. Презентація проекту на педраді. Проведення майстер – класу. Оформлення дидактичного матеріалу у вигляді буклету. Діагностика готовності до проектно –впроваджувальної діяльності.січень 2018лютий 2018лютий 2018березень2018березень2018 члени МОчлени. МОчлени. МОчлени. МОчлени. МОУчнівські роботи, приміщення школимат. база школикошти вчителя коштиспонсорів учні, батьки, вчителі педрадачлени. МОчлени. МОчлени. МО

Номер слайду 16

Додатки

Номер слайду 17

Можливі варіанти практичних завдань

Номер слайду 18

Макетпечі(солоне тісто)Тема №1

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Розробка стендів(«кахлі» із солоного тіста)Тема №2

Номер слайду 24

Календар. Пори року.

Номер слайду 25

Моє місто -Івано – Франківськ.

Номер слайду 26

Моя школа. Науки .

Номер слайду 27

Бо прийдуть до тебе три празники в гості…

Номер слайду 28

Тема №3 Скринька для дріб’язку

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Тема №4 Різдвяна шопка

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

«Писанки» в техніці «пап’є-маше». Тема №5

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Висновок На мою думку, ефективним шляхом вирішення проблеми підбору адекватних завдань для учнів 9-их класів, у яких перестав існувати поділ, є використання нетрадиційних конструкційних матеріалів при створенні комплексного виробу та елементів косівського керамічного розпису для його оздоблення. Як показує практика, даний проект розрахований на розвиток ключових компетентностей учнів, мотивує їх до вивчення культурної спадщини рідного краю, піднімає національну самосвідомість. Технологія гармонійно вписується в систему особистісно зорієнтованого навчання: чітко формулюється пізнавальне завдання; працює творче мислення; йде пошук нових знань, способу дій.

Номер слайду 39

Дякую за увагу.

pptx
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
1665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку