Презентація до семінару "ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ПЕДАГОГА ДО ІНОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ТВОРЧОГО САМОРОЗВИТКУ"

Про матеріал
Інноваційна діяльність передбачає вищий ступінь педагогічної творчості, педагогічне винахідництво нового в педагогічній практиці, що спрямоване на формування творчої особистості, враховує соціально-економічні та політичні зміни в суспільстві й проявляється в ціле покладанні, визначенні мети, завдань, а також змісту і технологій інноваційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ПЕДАГОГА ДО ІНОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ТВОРЧОГО САМОРОЗВИТКУОЗ НВК Асканія-Нова-гімназіяІнноваційна діяльність педагогів стає на сьогоднішній день основним напрямом реалізації модернізаційних реформ в освіті і одним із суттєвих напрямів переходу до моделі інноваційного розвитку України в цілому.

Номер слайду 2

До основних напрямків інноваційних процесів в системі освіти на сучасному етапі її розвитку слід віднести: Модернізацію типів та структури освітніх навчальних закладів2. Оновлення змісту навчання і виховання:3. Розробку та апробування нових педагогічних технологій.4. Зміна форм і методів навчання та виховання.5. Виділення оновлених технології моделювання та проектування, які реалізуються через навчальні модулі.6. Модернізація форм і методів управління сучасною школою.

Номер слайду 3

Іновації в педагогіціНове у педагогіці − це не лише ідеї, підходи, методи, технології, які у таких поєднаннях ще не висувалися або не використовувалися, але й той комплекс елементів чи окремі елементи педагогічного процесу, які несуть у собі прогресивне начало, що дозволяє у змінених умовах і ситуаціях достатньо ефективно вирішувати завдання виховання та освіти.

Номер слайду 4

Створення та поширення новацій в системі загальної освіти обумовлюється рядом об’єктивних факторів:появою державних стандартів освіти;профілізацією та індивідуалізацією освітнього процесу;концепцією національного виховання дітей та молоді;авторськими навчальними програмами, підручниками, посібниками, виховними та управлінськими системами й технологіями;варіативними системами навчання (розливальна, модульно-розвивальна, диференційована тощо);методами проектування та моделювання життєтворчості особистості, діалоговою формою спілкування суб’єктів навчально-виховного процесу;рейтинговою системою оцінювання навчальних досягнень учнів;модернізацією змісту, форм і методів управлінської діяльності керівників закладів освіти;варіативними моделями структури управління;появою авторських закладів освіти тощо.

Номер слайду 5

Готовність вчителя до інноваційної діяльностіяк педагогічна проблемаІнноваційна діяльність передбачає вищийступінь педагогічної творчості, педагогічневинахідництво нового в педагогічній практиці,що спрямоване на формування творчоїособистості, враховує соціально-економічні таполітичні зміни в суспільстві й проявляється вціле покладанні, визначенні мети, завдань, а також змісту і технологій інноваційногонавчання.

Номер слайду 6

Вчитель інноваційної орієнтації − це особистість, здатна брати на себе відповідальність, вчасно враховувати ситуацію соціальних змін і є найбільш перспективним соціальним типом педагога. Готовність особистості до діяльності виявляється перш за все в її здатності до організації, виконання і регулювання своєї діяльності.

Номер слайду 7

Формування готовності педагога до інноваційної діяльності − системна діяльність, яка включає в себе такі етапи:діагностико-коректуючий;навчальний;аналітико-регулятивний.

Номер слайду 8

ДІАГНОСТИКО -КОРЕКТУЮЧИЙ ЕТАПформування готовності педагога до інноваційної діяльності. ДІАГНОСТИЧНИЙ ПАКЕТ ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ ГОТОВНОСТІ ПЕДАГОГІВ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.- Карта педагогічної оцінки здібностей вчителя до інноваційної діяльно. - Методика «Здібності педагога до творчого саморозвитку» (І. В. Нікішина).

Номер слайду 9

КАРТА ПЕДАГОГІЧНОЇ ОЦІНКИ ЗДІБНОСТЕЙ ВЧИТЕЛЯ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Дана методика показує рівень готовності педагогів закладу до інноваційної діяльності. Аналіз отриманих даних показує ступінь сформованості у вчителів кожного компонента окремо. I. Мотиваційно-творча спрямованість пед.. колективу. - 4,2 бали. II. Креативність вчителів. - 4,1 III. Професійна здібність вчителів до здійснення інноваційної діяльності. - 4,1 IV. Індивідуальні особливості особистості вчителя. - 4,2 Здібність вчителів до інноваційної діяльності - 4,2 (84%)Оцінка, готовності до інноваційної діяльності за п'ятибальною шкалою за кожним показником.

Номер слайду 10

Методика «Здібності педагога до творчого саморозвитку» (І. В. Нікішина). Мета методики: вивчити здібності педагога до творчого саморозвитку в процесі інноваційної діяльності.

Номер слайду 11

СТУПІНЬ СФОРМОВАНОСТІ У ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДУ КОМПОНЕНТІВ ТВОРЧОГО САМОРОЗВИТКУ:І так, і ні. Я аналізую свою діяльність, виділяючи на це спеціальний час. 68%Скоріше відповідає, ніж ніЯ широко дискутую з потрібних мене питань. 74%Я залишаю час для розвитку, як би не був зайнятий роботою і домашніми справами 76%Я би поставився позитивно до мого просуванню по службі. 76%Зростаюча відповідальність не лякає мене. 80%Я шукаю зворотній зв'язок, так як це допомагає мені пізнати й оцінити себе. 80%Я вірю в свої можливості. 80%Я прагну бути більш відкритим. 82%Я багато читаю. 84%Виникаючі перешкоди стимулюють мою активність. 84%Я досліджую свої почуття і досвід. 84%Я керую своїм професійним розвитком і отримую позитивні результати. 86%Я усвідомлюю той вплив, який чинять на мене оточуючі люди. 86%Повністю відповідає дійсностіЯ прагну вивчати себе 92%Я отримую задоволення від засвоєння нового. 98%Здібність педагогічного колективу до творчого саморозвитку–82%-Скоріше так, ніж ні

Номер слайду 12

ВИСНОВКИ : При вивчені здібності педагогічної колективу до творчого саморозвитку в процесі інноваційної діяльності було встановлено: найбільше учителі прагнуть вивчати себе; отримують задоволення від засвоєння нового;вміють керувати своїм професійним розвитком і отримувати позитивні результати;досліджувати свої почуття і досвід ;прагнуть бути більш відкритим;багато читаю;виникаючі перешкоди стимулюють активність педагогів ;віра в свої можливості, пошук зворотного зв’язку допомагає їм пізнати й оцінити себе; прагнуть просування по службі;зростаюча відповідальність дещо лякає їх. Виникають проблеми пов’язані з вмінням широко дискутувати з потрібних питань, що вказує на невпевненість та не високу самооцінку педагогів . Мало аналізують свою діяльність, і не виділяють на це спеціальний час більшість вчителів .

Номер слайду 13

Перелік основних прогностичних умінь,необхідних учителю для здійснення інноваційної діяльності(О. Г. Козлова)Володіти варіативним педагогічним мислення, знаходити декілька способів вирішення однієї задачі. Виробляти особисту стратегію саморозвитку. Приймати оптимальні педагогічні рішення в умовах невизначеності. Передбачати близькі та віддалені результати вирішення педагогічних задач. Глибоко перебудовувати педагогічні цілі у зв’язку зі змінами педагогічної ситуації. Вивчати і перетворювати педагогічну ситуацію. Конкретизувати педагогічні задачі в поетапні та оперативні. Рефлексувати всі компоненти інноваційної діяльності. Здійснювати вибір проблеми і теми дослідження.

Номер слайду 14

Вибудовувати педагогічні задачі з орієнтацією на учня як на активного співучасника навчально-виховного процесу. Переносити педагогічні прийоми в інші педагогічні ситуації і комбінувати їх. Виділяти ключові ідеї навчального предмета. Оцінювати навчальний предмет за рахунок використання понять, термінів, дискусій у відповідній галузі наук. Виявляти не лише наявний рівень розвитку учнів, але й зону найближчого розвитку учнів, передбачати можливі і враховувати типові утруднення учнів. Виходити з мотивації учнів при плануванні та організації навчально-виховного процесу. Проектувати та формувати в учнів відсутні в них рівні творчої діяльності. Розширяти поле для самоорганізації учнів. Перелік основних прогностичних умінь,необхідних учителю для здійснення інноваційної діяльності(О. Г. Козлова)

Номер слайду 15

Орієнтуватися на розвиток учня і його саморозвиток. Здійснювати творчий пошук.Інтерпретувати інформацію, що надходить з відповідних педагогічних та інформаційних джерел. Визначати особливості свого індивідуального стилю. Бути відкритим до пошуку нового. Усвідомлювати перспективу власного професійного розвитку. Переходити з репродуктивного рівня майстерності до власного творчого, новаторського рівня. Прогнозувати результати навчання стосовно до учнів з різними інтересами і здібностями. Проектувати завдання з розвитку творчого потенціалу учнів. Обґрунтувати критерії ефективності педагогічних впливів. Формувати гіпотезу як засіб вирішення протиріч, планувати методи її перевірки, відібрати критерії оцінки результатів. Рефлексувати власний досвід у контексті загальнолюдських цінностей. Перелік основних прогностичних умінь,необхідних учителю для здійснення інноваційної діяльності(О. Г. Козлова)

Номер слайду 16

БАЖАЮ ВСІМ УСПІХІВ ТА НАТХНЕННЯ!

pptx
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
1579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку