Презентація до STEAM - проєкту "Значення тюльпану для людини та людства"

Про матеріал
Презентація спрямована на створення STEAM - проєкту, присвяченого квітам - символам країн Європи. Проєкт є короткостроковим з інтеграцією 8 предметів: математики, технологій, хімії, фізики, біології, історії, географії, української літератури, мистецтвознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заклад загальної середньої освіти І -ІІІступенів №13 ВЦА міста Торецьк Донецької областіSTEM – проєкт “ Тюльпан в житті людини і людства”(математика + фізика + хімія + біологія + українська література+ історія + технології + географія + мистецтвознавство + психологія)Керівник проєкту вчитель математики Гринкевич Тетяна

Номер слайду 2

Проєкт «Тюльпан в житті людини і людства» є навчальним межпредметним проєктом , який сприятиме формуванню в учнів інтелектуальних, здоров’язбережувальних, підприємницьких та полікультурних компетентностей. Проєкт дає змогу довести до свідомості учнів основні положення Концепції сталого розвитку людства.

Номер слайду 3

Тип проєкту: Інтегрований, дослідницько-пошуковий, короткостроковий. Термін проєкту: 2 тижні. Вид проєкту: інтеграція (математика, фізика, хімія, біологія та екологія, українська література, історія, географія, психологія, мистецтвознавство, технології)Проблема проєкту : Впровадження компетентнісного підходу на уроках вищезазначених предметів у 1 -11 класах. Ключове питання проєкту: Чи важливу роль в історії людства грають рослини?Тематичні питання: На яке геометричне тіло схожа квітка тюльпана?Який вплив мають квіти на життя і екологію країн Європи?

Номер слайду 4

Мета проєкту:а) Формувати знання про значення квітки тюльпана для людства. б) Розвивати підприємницькі компетентності підлітків; в) Сприяти підвищенню особистої впевненості учнів. Завдання проєкту:-Формування вмінь знаходити шляхи вирішення проблеми.-Розвиток дослідницьких вмінь.-Виховання колективних, комунікативних навичок

Номер слайду 5

Завдання проєкту: Прослідкувати історію рослини. Її значення для розвитку людства через інтеграцію предметів: географії, історії, мистецтвознавства, технологій, літератури, математики, фізики;- Узагальнити знання про тюльпан;зробити 3 D-модель тюльпана;-Скласти задачі прикладного характера про квітку, занести ці задачі до збірнику;-Зробити « Пам’ятку в умовах пандемії”, проаналізувати вплив квітів на здоров’я;-Підготувати конференцію « Тюльпан в житті людини і людства». Матеріально-технічне і дидактичне забезпечення проєкту: підручники з геометрії, алгебри, історії, географії, української літератури, фізики, хімії, біології, мистецтвознавства,технологій, довідникова література, інтернет – ресурс; комп’ютер, проектор, екран; , фарба,папір, кольоровий папір. клій для виготовлення 3-D моделі тюльпана та емблеми навчального закладу. Етапи проєкту:1. Формування теми і мети проєкту.2. Створення творчих груп, розподіл обов’язків у групах3. Робота у групах. Збір інформації. Оформлення результатів4. Проведення онлайн - конференції із захистом проєкту.

Номер слайду 6

Стислий опис STEM – проєкту. Мабуть немає такої людини, яка б із захватом не спостерігала за тим, як після довгого зимового сну земля вкривається чарівними. прекрасними тюльпанами. А чи тільки красою для людського ока є тюльпан? Яке значення ця квітка мала для розвитку людства. Тюльпан посів почесне місце серед рослин, які вкрашали герби держав, надихали композиторів і художників письменників і поетів, прикрашали одяг, служили моделями в архітектурі. Були засобом збагачення та рятували від голодної смерті. Ця квітка червоною лінією пройшла по історії людства. Мала вплив на життя багатьох людей. Для роботи в проєкті було створено 3 творчі групи “Науковці”, “ Поціновувачі прекрасного”, “ Майстри”. Група “Науковці” за допомогою навчальних предметів вивчали географію, історію, фізику, хімію тюльпану. “Поціновувачі прекрасного” познайомилися з витворами мистецтва, на які митців надихнув тюльпан.“Майстри” відтворювали красу тюльпанів на папері та одязі.

Номер слайду 7

Очікувані продукти проєкту:- Сформоване у учнів вміння самостійно працювати із джерелами інформації;-Створення 3 D моделі тюльпана для вивчення його особливостей на уроках біології, хімії, фізики, геометрії, економіки, української літератури, історії та ін.; -Створення “ Пам’ятки по зміцненню імунітету в умовах пандемії”;-Створення презентацій за результатами роботи груп;-Розвиток в учнів критичного мислення, вміння співпрацювати; -Проведення онлайн - конференції за результатами роботи над проєктом “ Тюльпан в житті людини і людства”.

Номер слайду 8

Звіт про роботу групи “Науковці”Група “Науковці” дослідила історію ігеографію розповсюдження тюльпана,його біологічні особливості, відображення квітки у математиці, фізиці.

Номер слайду 9

Географія тюльпану розпочалася у горах Тянь – Шаня, звідки він перемістився до Персії, потім до Сирії та до Анатолії. Далі тюльпани потрапили до Піренейського напівострову. Звідти і почалася їх велична хода по Європі. Першою європейською країною, яка люб’язно прийняла тюльпани була Португалія, потім вони завоювали Францію, Голандію. І, нарешті, вся Європа була підкорена цією дивовижною квіткою.

Номер слайду 10

В історії людства тюльпан залишив свій величний слід.. Він здолав багато тисяч кілометрів разом з тюркськими племенами завойовниками, які несли із собою цибулини квітів, на згадування про Батьківщину. Таким чином тюльпани досягли Причорномор’я. В Анатолії зображення тюльпану зустрічаються з XI сторіччя. На межі з християнським світом тюльпан став символом ісламу  завдяки співзвучності назви «лале» з іменем Аллаха.   Віршами з Корану та тюльпанами був прикрашений, скажімо, одяг османського султана Баязида .  Мехмед ІІ наказав засадити тюльпанами пустоші в Константинополі, здобутому османами в 1453 році. В Мехмеда II лише в столиці було дванадцять квіткових садів і доглядали їх більше дев'ятисот садівників. Пізніше квітку перейменували у « tulip” – чалма, бо за формою вона нагадувала чалму дервішей.

Номер слайду 11

Квітка тюльпана стала символом одразу трьох європейських країн Угорщини. ТурціїНідерландів

Номер слайду 12

Біологія тюльпана. Тюльпан — трав'янистий,  цибулинний багаторічник. Висота рослин коливається залежно від виду і сорту від 10-20 до 65-100 см. Листя подовжено-ланцетне, зеленіе або сизувате, з гладкими або хвилястими краями і легким восковим нальотом Жилкування  дугове. Нижній листок найбільший, верхній, так званий прапор-лист — найменший.

Номер слайду 13

Туліпалін А (α-метилен-γ-бутіролактон, MBL[1]) — гетероциклічне органічне з’єднання групи лактонів з хімічною формулою  C5 H6 O2.]. Природний туліпалін А синтезується рослинами Лілейні (тюльпан, рябчик, кандик та інші]), Альстрёмерієві (альстрёмерія, бомарея[4]) Це потужний  інсектицид и фунгицид, який попереджає, враженню фузаріозом и більшості форм сірої гнилі. Хімія тюльпана

Номер слайду 14

Тюльпан і здоров’я людини. Квітку можна використовувати у боротьбі з грибками шкіри, нігтів. Одночасно тюльпан дуже сильний алерген людини, який викликає алергічний дерматит.

Номер слайду 15

Тюльпан і математика Кількість пелюстків тюльпана завжди ділиться на 3 Довжина квітки відноситься до довжини ніжки квітки як 1,618

Номер слайду 16

Фізика тюльпана. Дивовижні властивості будови стебла і самої квітки знайшли своє втілення у біоніці. Використані в архітектурі, меблях, техніці.

Номер слайду 17

Тюльпан і психологія. Психологі стверджують, що люди, які полюбляють тюльпани за характером є гнучкими, їх не можливо зламати ударами долі і складнощами, вони мають могутній життєвий потенціал, але є досить скритними, їх наміри досить складно відгадати. Це натури яскраві та харизматичні. У побуті є дуже невибагливими.

Номер слайду 18

Звіт роботи групи “Поціновувачі прекрасного”Група “Поціновувачі прекрасного” відкрила справжню красу тюльпана і відображення цієї краси у витворах мистецтва.

Номер слайду 19

Тюльпан у літературній творчостіХVІІІ століття у Франції було відзначено поемою Буажолена “Метаморфоза Тюльпана”, яка прославляє красу дівчини, схожої на тюльпан. Олександр Дюма – батько створив роман “Чорний тюльпан”, який уввічнив історію квітки в житті Голандії. У фольклорі Англії квітка тюльпана виступає в ролі колиски казкових фей.1952 рік французький режисер Крістіан-Жак знімає романтичний пригодницький фільм “Фанфан - тюльпан”

Номер слайду 20

Тюльпани в музиціЮрій Долинський “ Червоні тюльпани”Гурт Талісман “Червоні тюльпани в саду я зірвав…”Ярослав “Білий тюльпан”Сестри Тельнюк “Тюльпан”

Номер слайду 21

Тюльпани в образотворчому мистецтвіСтиллебен “Натюрморт”Клод Моне “Тюльпанові поля”Амброзіус Босхарт “Натюрморт”Анрі Матісс “Тюльпани та устриці”

Номер слайду 22

За Кельтським гороскопом. Люди народжені 12 червня – 21 червня під знаком тюльпану страждають перепадами настрою. Вони то веселі, то сумні. Але це не хвороба. Такі люди мають не стабільну нервову систему. Їх не можна перенавантажувати, не можна обмежувати їхню свободу.

Номер слайду 23

Звіт групи “Майстри”Група вивчала особливості української вишивки. Група використовувала образ тюльпана у своїх поробках.

Номер слайду 24

Тюльпан в одязі Спідниця “Тюльпан”

Номер слайду 25

Тюльпани в кулінаріїВживати тюльпан в їжу почали у Нідерландах у роки Другої Світової війни. Коли селянам нема було чого їсти, вони смажили цибулини тюльпанів, або запікали їх на вогнищі, молоде листя тюльпану використовували в салатах. І зараз існують ресторани, в яких подають смажені на прованській олії цибулини тюльпанів. За смаком вони схожі на печену картоплю. Молоде листя тюльпанів з пером цибулі в оливковій олії схоже на капусту броколі.

Номер слайду 26

Тюльпани в українській вишивціУ “Краєзнавчій світлиці” ЗЗСО І-ІІІ ступенів №13 є обрядовий рушник, на якому вишиті тюльпани. Групою “Майстри” було з’ясовано, що цей рушник використовували у поминальний вівторок, про що свідчить те, що хата і дерева тягнуться на рушнику вгору, символізуя світ людей, а голівки квітів опускаються долу. Це свідчить про те, що на рушнику тюльпан символізував світ мертвих.

Номер слайду 27

Група “Майстри” виготовила квітку тюльпана у техніціАплікація. Виріб із гофрованого папіру. Витинанка

Номер слайду 28

В світі ходить легенда про золотий тюльпан. Він був таким красивим! Але ніколи не розкривався, бо в ньому ховалося щастя. Одного разу по полю йшла жінка з дитиною. Малеча побігла до квітки і посміхнулася їй. Тюльпан розкрив до дитинки свою квітку і подарував щастя. Лише дитяча посмішка здатна вивільнити щастя .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Марчевська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 червня 2021
Переглядів
2821
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку