Презентація до свята Стрітення

Про матеріал

15 лютого наша свята Церква відзначає урочистим Богослужінням свято –

Стрітення Господнє. В народі його ще називають: «Стрічання», «Зимобор» або «Громиця»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТРІТЕННЯ Виконала: Сисюк Валерія Олегівна

Номер слайду 2

15 лютого наша свята Церква відзначає урочистим Богослужінням свято – Стрітення Господнє. В народі його ще називають: «Стрічання», «Зимобор» або «Громиця»

Номер слайду 3

Свято відзначають у пам’ять про те, як Діва Марія принесла до Єрусалимського храму Ісуса Христа на 40-й день після Його народження - для посвячення Богові. Там їх зустрів старець Симеон, доброчесного життя людина, якому було обіцяно від Бога, що він не помре, поки не побачить Спасителя.

Номер слайду 4

Головним дійством у цей день було освячення вогню і води. Освячували свічки у церкві після освячення води, там же запалювали і несли до хати. Їх називали громничними. Протягом року зберігали такі свічки на покуті.

Номер слайду 5

Запалювали громничну свічку у таких випадках: - коли над оселею гуляє страшна негода; - коли виникали труднощі при пологах; - коли у селі пожежа, або катаклізм; - коли починалася війна; - коли людину схопить “чорна хвороба” (епілепсія); - як людина помирала, запалювали свічку, аби спокійніше перейти їй у світ інший.

Номер слайду 6

У цей день святили воду. Стрітенську воду збирали з сосульок і додавали до звичайної води, за повір’ями – така вода цілюща і лікує від напастей: - лікує рани і внутрішні захворювання; - рятує від “злого ока”, відьми, вовкулака, від “пристріту”; - нею кропили вояків перед боєм та чумаків перед походом; - пасічники окроплювали нею вулики на початку сезону; - а господарі окроплювали худобу під час першого вигону на пасовисько; - окроплювали стайні та обори від відьм, щоб “не виссали з корови молока”

Номер слайду 7

Стрітення здавна сприймається, як зустріч зими з весною. Казали, що «в цей день зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє». На Стрітення зима йде туди, де було літо, а літо - де була зима.

Номер слайду 8

Весною зима - стара баба, а літо -молода дівчина. При зустрічі на Стрітення стара зима і молоде літо сперечаються між собою - кому йти, а кому вертатися? Якщо до до вечора стане тепліше - літо переспорило зиму, а якщо холодніше - зима. Саме 15 лютого зима начебто зустрічається з весною, а раніше— з літом. Тобто зима, кажуть люди, йде туди де літо, а літо — де була зима.

Номер слайду 9

Ось ідуть вони по дорозі назустріч одна одній. Зима — стара баба, а веде її під руки Дід Мороз. Вона зігнулася, трясеться, ледве йде. Кожух на бабі Зимі полатаний, чобо¬ти подерті, а в хустці — дірки (миші погризли), і з тих дірок стирчить сиве волосся. У руках вона несе надщерблений горщик із льодом, а через плече у неї — порожнісінька торба. А ось і Літо — гарна молода дівчина, у неї вінок на голові, сорочка квітами мережана, зелена плахта, у руках несе серп і сніп жита, пшениці та всякої пашниці.

Номер слайду 10

«Якщо до вечора стане тепліше — Літо переспорило і перемогло, а якщо холодніше — то Зима»

Номер слайду 11

Напередодні Стрітення жінки випікали обрядове печиво – «жайворонків», давали їх дітям, щоб ті закликали весну, допомогли їй збороти зиму, але виносити їх можна було лише у двір.

Номер слайду 12

У день Cтрітення язичники поклонялися Сонцю: жреці Сонця робили обряди зустрічі і вітання світила, закликали тепло. А коли сонце виявлялося в зеніті, спалювали ляльку, зроблену із соломи – так звану Ерзовку. Лялька ця уособлювала собою Дух Вогню і бога Любові. Її прикрашали дарунками та підношеннями – квітами, гарними стрічками, святковими строями, і люди зверталися до неї з проханнями про добробут і процвітання. Вважалося, що своїм горінням Ерзовка знищує холод, приносить тепле літо і гарний врожай. А поки ляльку носили на жердині, закохані зверталися до неї за допомогою в любові і з проханнями про щастя в домі.

Номер слайду 13

На Cтрітення пекли млинці, круглі, золотисті – вони символізували сонце. Цим закликали його повернення. У цей день палили костри, народ веселився ритуальними танцями.

Номер слайду 14

Селяни на Стрітення не працювали, зате уважно придивлялися до погоди. За народним повір’ям, на Стрітення ведмідь вилазить з барлогу. І, якщо клишоногий побачить свою тінь, тобто, якщо у цей день світить сонце, він злякається і сховається знову у своє лігво. Значить, зима ще довго лютуватиме, а весни найближчим часом чекати не треба.

Номер слайду 15

У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч надвір (якщо ранком роса — врожай, нема роси — погана ознака).

Номер слайду 16

Прислів’я і прикмети стосовно погоди: * Якщо на Стрітення півень нап’ється води, то хлібороб набереться біди. * Якщо сонце ясне на Громницю буде, то багато снігу випаде всюди. * Як на Громницю день ясний, то буде льон прекрасний. * Як на Громницю з дахів ся тече, то зима довго ся приволоче. * Як на Стрітення заметіль дорогу перемітає, то корм відмітає. * Як на Стрітення капає зі стріхи – не буде з літа потіхи. * Ясний і тихий день — на хороший врожай і рійбу бджіл. * Коли на Стрітення відлига — пропаде ще весна надовго. * На дахах довгі бурульки — стільки ще випаде снігу. * На Стрітення повертається птиця до гнізда, а хлібороб до плуга. * Якщо на Стрітення холодно, то вже скоро весна.

Номер слайду 17

Це свято завершує зимовий цикл народних обрядів.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Куропятник Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бешкеря Ігнат
    Дуже змістовно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kiryan Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Серпуховітіна Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Олішевська Наталія Миколаївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
10355
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку