Презентація до теми "Антоніми"

Про матеріал
Презентація до уроку "Антоніми" стане в пригоді педагогам-словесникам , які викладають у 5 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антоніми та їх види

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання про антонімію в українській мові, подати відомості про стилістичні функції антонімів; розвивати вміння добирати до слова антоніми, визначати їх види та доцільно використовувати в мовленні; виховувати любов до рідного слова.

Номер слайду 3

І як же так – були, мов не були,Спливли віки – і тільки одиниціВідомі нам – піднесені чи ниці,А інші всі – без осуду й хвали. А інші всі – вони були народ,Без них не звівся б геній на вершину,Малі й великі справи б не вершились,Й чи знали б ми, що зло, а що добро? О. Середа – Загаєцька

Номер слайду 4

Робота зі Словником антонімів. Буденний, а, е. Не святковий, робочий. Тимоха козак степний був: шапка одна буденна, друга празникова ( Г. Квітка – Основ’яненко). Повсякденний, звичайний, щоденний. О. Нестор пірнув з головою в те море буденних клопотів та заходів : орав і сіяв, плекав худобу ( І. Франко) // перен. Позбавлений радості, яскравості, одноманітний, сірий.

Номер слайду 5

Загальномовні антоніми – це : якісні прикметники ( веселий – сумний, хоробрий – боязкий), іменники ( холод – спека, радість – сум), дієслова ( далеко – близько), займенники (всі – ніхто), прийменники ( над – під) Однокореневі антоніми: заселяти – виселяти, сходитися – розходитися, воля – неволя, віра – безвір’я, воєнний – антивоєнний. Контекстуальні антоніми в реченні можуть протиставлятися окремі слова, які поза контекстом як антоніми не сприймаються. Наприклад: Полонезу стихія : і полум’я, й лід. Здається, нам ніде ніде немає місця, яка різниця – у селі, чи в місті? Різнокореневі антоніми: початок – кінець, правда – брехня, лівий – правий, піднімати – опускати.

Номер слайду 6

Вправа « Фразеологізмознайко»Відновити прислів’я, вставляючи замість присудків антоніми. Зробіть висновки про виховну роль народних висловів. Правда і в ….не горить, і в …. не тоне. 2. Надія - ….сніданок, але….вечеря. 3. Дай серцю …. – заведе в …. 4. Де ….крику, там … роботи. 5. ….руки…не рідня ….голові.

Номер слайду 7

Робота в групах. Прочитати речення, виписати антонімічні пари, визначити антонімічні префікси. А за відступ в наступі на Правду навіть смерть не виправдає нас ( Т. Севернюк). Коли ж казати правду, то не вони вступали в Київ, а Київ наступав на них, спадав з своїх пагорбів, приголомшував, знетямлював (П. Загребельний). Антикультура – це все негативне, що людство накопичило протягом власної історії і з чим веде постійну боротьбу: неволя, зло, неправда, дурість, хибність. Скажи мені – сюрреалізм Далі справді патологічний?

Номер слайду 8

Робота в групах. Виписати контекстуальні антоніми парами. На Олімп епоха нас виносить і в безодню кидає вона…( Д. Кремінь). Христос, не знаю, може, десь і є, зате в очах рябіє од Пілатів ( Л. Костенко). Дай, Боже, недоріці ті слова, що з недоріки зроблять Цицерона ( В. Баранов). Як верховіття має власну вись, так власну глибину – земне коріння (С. Шевченко).

Номер слайду 9

Робота в групах А) Прочитайте, випишіть антоніми. Поміркуйте, яке загальне значення об’єднує кожну пару антонімів ( якість, кількість, простір, час чи дія). За селом вдень і вночі було чути гуркіт тракторів( А. Давидов). Її очі з м’якеньких стали зразу тверденькі( І. Нечуй – Левицький). То ліворуч, то праворуч із заметів несподівано постають привиди( Л. Михайловський). Він ненавидів, бо умів любити( М. Рильський). Усякі люди трапляються на містку: і щедрі, і скупі, і веселі, і сумні, і мовчазні, і говіркі . ( М. Стельмах).

Номер слайду 10

Б) З’ясуйте, на що вказують антоніми( якість, кількість, простір, час чи дія). Визначте види антонімів. Вкажіть однокореневі та різнокореневі антоніми. Чорний – білий, небо – земля, широкий – вузький, купувати – продавати, гарний – негарний, недооцінювати – переоцінювати, початок – кінець, повний – неповний, щастя – нещастя, сумний – веселий, півень – курка, високий – низький, будувати – руйнувати, винний – невинний.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. З творів художньої літератури виписати 5 речень з парами антонімів. Вказати вид та тип протиставлення. Записати твори українських та зарубіжних авторів, назви яких містять антоніми. 

pptx
Додано
20 квітня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку