Презентація до теми: "Давня Індія"

Про матеріал
Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) 6 клас. - за ред. І.Я. Щупак, І.О. Піскарьова, О.В. Бурлака, вид-во: "Оріон", 2019. Дана презентація допоможе учням ознайомитися з історією Давньої Індії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давня Індія

Номер слайду 2

План. Природа Давньої Індії. Виникнення держави в Давній Індії. Суспільство Давньої Індії. Пам’ятки культури Давньої Індії.

Номер слайду 3

Індія — найзагадковіша країна світу. Розташована вона в Південній Азії. Клімат тут спекотний і вологий. Найвищий на Землі Гімалайський гірський хребет захищає Південну Індію від потоків холодного повітря з півночі. Більшу частину північного заходу цього регіону займає долина найбільшої річки Інд і її приток. Родючі рівнини чергуються з напівпустелями. На північному сході розташований басейн річки Ганг. Тут, в умовах підвищеної вологості, ростуть буйні тропічні джунглі — непрохідні зарості дерев і чагарників. Під час сезону дощів у долині Гангу часто бувають повені, а в дельті цієї річки є багато боліт.

Номер слайду 4

У V—IV тис. до н.е. в гірських районах Індської долини виникли перші землеробські поселення, а в III тис. до н. е. — найдавніші міста. Тут зародилася Індська (або Гараппська) цивілізація, розквіт якої припадав на 2300-1700 рр. до н. е. Найбільші міста з населенням близько 30 тис. жителів розташовува-лися на місці сучасних поселень Гараппа й Мохенджо-Даро («пагорб мертвих»). Підручник ст. 83

Номер слайду 5

У III тис. до н. е. в Індію проникли племена аріїв, які змішалися з місцевим населенням. Поступово в населення долини Гангу з’явилася майнова нерівність, вожді-раджі ставали царями, передаючи свою владу у спадок. 

Номер слайду 6

У III ст. до н. е. майже всю Індію зміг об’єднати в одній державі правитель Ашока з династії Маур’їв. Ашо́ка (санскр. अशोक, IAST: Aśoka; близько 273 до н. е. — близько 232 до н. е.) — третій імператор найбільшої в історії Стародавньої Індії держави Мауріїв, правитель Індії. Творець імперії з територією від Кашміру і Непалудо Майсура. Підкорив територію сучасного Афганістану. Пропагандист буддизму. Перейшов з джайнізму до буддизму. Але державною релігією буддизм не став. Національний герой Індії.

Номер слайду 7

Найважливішою традицією Індії, що впливає на життя людей і культуру країни аж до сьогодення, є розподіл суспільства на варни й касти, який упровадили арії з другої половини І тис. до н. е. Варни — це замкнені групи різних за соціальним станом людей, приналежність до яких визначалася народженням. Каста — замкнена група представників однієї професії, що живуть в одному районі.

Номер слайду 8

Вищою була варна брахманів, до якої належали жерці та вчені, що правили країною. До варни кшатріїв належала військова знать.

Номер слайду 9

До варни кшатріїв належала військова знать.

Номер слайду 10

Вільні селяни й торговці становили варну вайшіїв.

Номер слайду 11

Варна шудрів — неповноправне населення, до якого належали збіднілі хлібороби, змушені займатися ремеслом, найматися на різні роботи.

Номер слайду 12

Крім розподілу за варнами, кожна людина належала ще й до певної касти — замкненої групи представників однієї професії, що жили в одному районі. 

Номер слайду 13

Вищими були касти жерців, учителів і воїнів, а нижчою — каста «недоторканих». «Недоторкані» займалися забоєм худоби, прибиранням трупів і нечистот та іншими «брудними» заняттями.

Номер слайду 14

Стародавні арії не знали писемності, але вони усно переказували свою історію, передавали релігійні уявлення від покоління до покоління. Ці історії, міфи називалися Ведами — «Книгами Знань», що зберігалися в пам’яті народу. Священні тексти Вед лягли в основу індуїзму — одного з найдавніших віровчень у світі.

Номер слайду 15

Індуї́зм (історична назва санскритом - сана́тана-дха́рма (санскр. सनातन धर्म) що в перекладі означає «вічна релігія», «вічний шлях», або «вічний закон») – стародавня національна релігія.Індуїзм — це третя за кількістю послідовників релігія у світі після християнства та ісламу. Індуїзм сповідує понад 1033 млн людей, з яких близько 1000 млн проживають в Індії та Непалі. Серед країн, в яких прихильники індуїзму становлять значну частину населення є Бангладеш, Бахрейн, Бутан, Гаяна, Індія, Катар, Кувейт,  Малайзія, Маврикій, Непал, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Реюньйон, Сінгапур, Суринам, Тринідад і Тобаго, Фіджі та Шрі-Ланка. Країни, в яких прихильників індуїзму понад 1 мільйон, також включають Індонезію та Пакистан.

Номер слайду 16

Близько 2500 років тому індійський принц Сіддхарта Гаутама заснував релігію буддизм. Бачачи складне життя та страждання простих людей, він залишив палац і почав блукати країною, проводячи багато часу в роздумах і молитвах. Якось, сидячи й міркуючи під фіговим деревом, він усвідомив істину, на нього зійшло просвітління. Під ім’ям Прояснений, або Будда, він став відомий усьому світові. Буддизм засуджує війни й будь-яке насильство, навчає шанувати все живе на Землі.

Номер слайду 17

З-поміж пам’яток архітектури й мистецтва до наших днів дійшли лише колони царя Ашоки, на яких були записані його укази та послання підданим.

Номер слайду 18

Збереглися в Індії буддійські храми й монастирі, іноді величезних розмірів, зі складною архітектурою, а також ступи — споруди, призначені для збереження святинь.

Номер слайду 19

Індія є батьківщиною відомих нам арабських цифр (винайшли їх у Індії, проте європейці ознайомилися з цими цифрами за посередництва арабів). Жителі Індії також придумали гру в шахи, володіли знаннями про рух небесних тіл.

Номер слайду 20

Закріплення вивченого матеріалу. Де розташована Індія та який в неї клімат? Вкажіть дату (приблизну) виникнення найдавнішого міста в Індській цивілізації. Назвіть ім’я правителя, який об’єднав в одну державу майже всю Індію (коли це сталося?). Суспільство Індії поділяється на… Яка книга зберігає пам’ять народу арії? Яку релігію заснував індійський принц Сіддхарта Гаутама? Як його називають у всьому світі?Назвіть архітектурні пам’ятки Індії, які збереглися до наших часів.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати § 20. Виконайте творчий проєкт «Культурні надбання Індії в сучасному світі».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 грудня 2020
Переглядів
5597
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку