Презентація до теми: "Громадянство"

Про матеріал
Презентація до вивчення теми "Громадянство". Стане в нагоді для 9-х - 10-х класів при вивченні загальних засад громадянства України. Містить практичний блок з 3-х задач на закріплення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ ТА СТАТУС ІНОЗЕМЦІВ» ПЛАН: Поняття конституційно-правового статусу людини і громадянина та його структура. Принципи конституційно-правового статусу особи. Громадянство України: процедура набуття та припинення. Регламентація правового статусу іноземців.

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПОНЯТТЯЗМІСТПЕРІОД, З ЯКИМ ПОВ'ЯЗАНЕЛЮДИНАБІОЛОГІЧНЕ ПОНЯТТЯ(HOMO SAPIENS)З МОМЕНТУ НАРОДЖЕННЯОСОБАСОЦІАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ(ІСНУЄ ЛИШЕ В ЛЮДСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ)У ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ ТА ЇЇ ФОРМУВАННЯГРОМАДЯНИНПОЛІТИКО-ПРАВОВЕ ПОНЯТТЯ(ПОВ'ЯЗУЄ ЛЮДИНУ З ДЕРЖАВОЮ)ПРОТЯГОМ ЖИТТЯКОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС

Номер слайду 3

ГРОМАДЯНСТВО – ЦЕ СТІЙКИЙ, ЮРИДИЧНО ВИЗНАЧЕНИЙ, НЕОБМЕЖЕНИЙ У ЧАСІ ТА ПРОСТОРІ ЗВ’ЯЗОК ЛЮДИНИ З ПЕВНОЮ ДЕРЖАВОЮАПАТРИД – ЦЕ ОСОБА ,ЯКА НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО ГРОМАДЯНСТВА ЖОДНОЇ КРАЇНИ. БІПАТРИД – ЦЕ ОСОБА,ЯКА ОДНОЧАСНО МАЄ ГРОМАДЯНСТВА ДВОХ КРАЇН. NB: Законодавство України не передбачає подвійного громадянства.

Номер слайду 4

Апатриди — особи без громадянства, тобто особи, що не мають громадянства будь-якої держави, їхнє правове становище визначається законодавством держави перебування і, за деякими винятками, прирівнюється до правового статусу власних громадян. З метою надання апатридам можливості користуватися основними правами і свободами без будь-якої дискримінації були прийняті Конвенція про статус біженців (1951) і Конвенція про статус апатридів (1954). Правовий статус апатридів в Україні визначається Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (22 вересня 2011 р.)АПАТРИДИ:

Номер слайду 5

Правовий характер. Необмеженість у просторі та часіМаксимальний характер взаємних прав та обов'язків. ОЗНАКАМИ ГРОМАДЯНСТВА ЯК ПЕВНОГО ЗВ’ЯЗКУ ОСОБИ З ДЕРЖАВОЮ Є:* Громадянство в Україні регулюється Конституцією України, Законом України «Про громадянство Україні» від 18 січня 2001 р. і прийнятими відповідно до них підзаконними НПА України.

Номер слайду 6

ПРИНЦИПИ ГРОМАДЯНСТВА В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ: Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:1) рівності перед законом громадян України незалежно від підстав, порядку і моменту набуття ними громадянства України;2) збереження громадянства України незалежно від місця проживання громадянина України.3) неможливості позбавлення громадянина України громадянства України;4) визнання права громадянина України на зміну громадянства;

Номер слайду 7

ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ Є:1. Усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності постійно проживали на території України.2. Особи які на момент набрання чинності Законом України “Про громадянство України“13 листопада 1991р. Проживали на території України.3. Особи які прибули в Україну на постійне проживання після 13 листопада 1991р.4. Особи які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів.

Номер слайду 8

ДОКУМЕНТИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ГРОМАДЯНСТВО:1. Паспорт громадянина України.2. Свідоцтво про належність до громадянства України.3. Закордонний паспорт.4. Дипломатичний паспорт.5. Службовий паспорт.6. Посвідчення особи моряка.7. Проїзний документ дитини.

Номер слайду 9

ГРОМАДЯНСТВО НАБУВАЄТЬСЯ:1. За народженням.2. За територіальним походженням.3. Внаслідок прийняття до громадянства.4. Внаслідок поновлення у громадянстві.5. Усиновлення.6. Встановлення над дитиною опіки чи піклування.7. У зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини.

Номер слайду 10

ДО ГРОМАДЯНСТВА НЕ ПРИЙМАЄТЬСЯ ОСОБА:1. Вчинила злочин проти людства.2. Засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.3. Вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким.

Номер слайду 11

ГРОМАДЯНСТВО ПРИПИНЯЄТЬСЯ: Припинення громадянства — це припинення постійного правового зв’язку особи з державою. Світовий досвід правового регулювання громадянства свідчить, що громадянство може припинятися за такими підставами: 1) відповідно до закону; 2) позбавлення громадянства; 3) внаслідок виходу або відмови від громадянства; 4) на підставі міжнародних договорів; 5) внаслідок припинення існування держави, як суб’єкта міжнародного права. Згідно зі ст. 17 Закону «Про громадянство України», громадянство припиняється: 1) внаслідок виходу з громадянства України; 2) внаслідок втрати громадянства України; 3) на підставах, передбачених міжнародними договорами України.

Номер слайду 12

Вихід із громадянства — це припинення громадянства за ініціативою особи. Вихід із громадянства України — найпоширеніша підстава його припинення. Ч. 1 ст. 25 Конституції України встановлює, що громадянин України не може бути позбавлений права змінити громадянство. Вихід із громадянства — акція добровільна, яка відбувається за особистим клопотанням громадянина на ім’я Президента України. Ніхто не має права заборонити особі змінити своє громадянство.* Згідно зі ст. 18 Закону «Про громадянство України», громадянин України, який, відповідно до чинного законодавства, є таким, що постійно проживає за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням.

Номер слайду 13

1. У родині Марії та Андрія народився син. Обоє вони є громадянами України, син народився в Москві, де вони гостювали у родичів. Батьків цікавить, чи отримає їх дитина громадянство України, адже народилася вона за межами нашої країни.2. Під час навчання в університеті Ганна одружилася з громадянином Лівану Ахмедом. Після закінчення навчання вони виїхали жити до Лівану. Через рік у них народилася дівчинка. Мати хвилюється, чи має її донька право на українське громадянство.3. До дверей лікарні в м. Одесі було підкинуто новонароджену дитину. Незважаючи на намагання співробітників лікарні і працівників міліції, встановити батьків дитини не вдалося. Головний лікар звернувся до юридичної консультації з питанням, як визначити громадянство дитини в цьому випадку, адже батьки хлопчика невідомі. ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:

Номер слайду 14

ВТРАТА ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИГромадянство України втрачається : 1) внаслідок вступу особи на військову службу, службу безпеки, в поліцію, органи юстиції або в інші органи державної влади та управління в іноземній державі без згоди на те державних органів України; 2) якщо громадянство України набуто внаслідок подання завідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів; 3) якщо особа, яка перебуває за межами України, не стала на консульський облік протягом п'яти років. * Громадянство України втрачається з дня видання указу Президента України.

Номер слайду 15

Поняття «іноземець» та «особа без громадянства»* згідно зі ст. 1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», прийнятого 22 вересня 2011 р. визначено:іноземцем є особа, яка не перебуває в громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або державособа без громадянства – це особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

В’їзд, виїзд, транзитний проїзд через територію України В'їзд (виїзд) та перебування іноземців в Україні регулюється Розділом 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та Законом України «Про порядок виїзду з України і вїзду в Україну громадян України» Іноземці в'їжджають (виїжджають) в Україну через пункти пропуску на державному кордоні за національним паспортом i у разі наявності візи, якщо інший порядок в'їзду не встановлено законодавством або міжнародними договорами України. На території України Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ оформляє візи у випадках, передбачених міжнародними договорами. В окремих випадках візи взагалі не потрібні. Транзитний проїзд іноземців через територію України дозволяється за наявності у них транзитної візи типу «В», візи країни прямування, проїзних квитків або інших документів, що підтверджують транзитний характер поїздки. Транзитним проїздом вважається перебування в Україні в межах визначеного у проїзному квитку часу або терміну, фактично необхідного для перетинання території України на відповідному виді транспорту (автомобілі тощо).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Конституція України (ст.4 Розділу І та Розділ ІІ) (від 28 червня 1996 р.)ЗУ про громадянство (від 18 січня 2001 р.)ЗУ про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (від 22 вересня 2011 р.)ЗУ про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (від 20 жовтня 2014 р.)ЗУ про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту (від 8 липня 2011 р.)ЗУ про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус (від 20 листопада 2012 р.)Конвенція про статус біженців (1951 р.) Протокол щодо статусу біженців (1967 р.)Конвенція про статус апатридів (1954 р.). НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ, ЩО РЕГУЛЮЮТЬ ПИТАННЯ ГРОМАДЯНСТВА:

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
2606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку