Презентація до теми "Музика та театр Стародавньої Греції та Риму" 8 клас мистецтво

Про матеріал
Презентація до теми "Музика та театр Стародавньої Греції та Риму" 8 клас мистецтво Презентація до теми "Музика та театр Стародавньої Греції та Риму" 8 клас мистецтво
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музика та театр Стародавньої Греції та Риму. Урок № 68 клас. Антична культура – колиска європейської цивілізації

Номер слайду 2

Епіграфи:«Є витвори мудрі в людей –Ясніші від світлих надій …» Софокл« Каждое произведение искусства неизбежно должно носить в себе черты своего времени» П. И. Чайковский.

Номер слайду 3

Вправа « Ілюстрована матриця» З висоти пташиного лету погляньте на заховану у хмарах вершину найпопулярнішої гори Еллади…Опустіться на землю , яку прикрашають найвідоміші палаци…Не пропустіть нагоди побачити втрачені давньогрецькі чудеса світу… Зіставте велич двох олімпійських богів:світло…) і породжену ним тінь…Помилуйтеся ідеальною красотою … і мужністю царя Спарти… . Отримуйте насолоду від прекрасної миті, що застигла у часі…

Номер слайду 4

Правильна відповідь: З висоти пташиного лету погляньте на заховану у хмарах вершину найпопулярнішої гори Еллади – Олімп. Опустіться на землю , яку прикрашають найвідоміші палаци - Пантеон, Лабіринт, Ерехтейон. Не пропустіть нагоди побачити втрачені давньогрецькі чудеса світу -статуя Зевса в Олімпі, статуя бога Геліоса на острові Родос. Зіставте велич двох олімпійських богів:світло Аполлона і породжену ним тінь Діоніса. Помилуйтеся ідеальною красотою Венери і мужністю царя Спарти Леоніда. Отримуйте насолоду від прекрасної миті, що застигла у часі Дискобол..

Номер слайду 5

Терміни й поняття:сатири – лісні боги з козлячими рогами; дифірамби – хвалебні пісні;корифей – ватажок сатирів, пізніше головний в хорі;оркестри - кругла площадка, на якій виступали хор та актори;скена – спочатку використовувалася для переодівання та виходу акторів;театрон – місця для глядачів в давньогрецькому театрі;протагоніст – перший актор;девтерагоніст – другий актор;тритагоніст - третій актор;хітон – одяг із льняної тканини;гіматія - широкий плащ зі складками навколо тіла;хламида – короткий плащ із застібкою на плечі;котурни - взуття трагічного героя.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Фільм Есхіл

Номер слайду 8

Відеофільм Софокл

Номер слайду 9

Відеофільм Арістофан

Номер слайду 10

Терміни й поняття:сатири – лісні боги з козлячими рогами; дифірамби – хвалебні пісні;корифей – ватажок сатирів, пізніше головний в хорі;оркестри - кругла площадка, на якій виступали хор та актори;скена – спочатку використовувалася для переодівання та виходу акторів;театрон – місця для глядачів в давньогрецькому театрі;протагоніст – перший актор;девтерагоніст – другий актор;тритагоніст - третій актор;хітон – одяг із льняної тканини;гіматія - широкий плащ зі складками навколо тіла;хламида – короткий плащ із застібкою на плечі;котурни - взуття трагічного героя. Софокл трагедія “Цар Едіп”

Номер слайду 11

Вправа « Сенкан»(схема сенкану зображена на аркуші, де елементи вірша симетрично розміщені у формі ялинки)1 ряд – 1 іменник – назва « Театр»2 ряд – 2 прикметники « Який він?»3ряд – 3 дієслова « Що робить?»4 ряд – 4 слова крилатої фрази або власного судження5 ряд – іменник – асоціація. Театр -----, ----------,-----, ---------- ------ ----- ----------

Номер слайду 12

Можливий варіант вправи «Сенкан»: Театрдосконалий, унікальнийпритягує, виховує,розважаєміняє маски, але не знімаєМИСТЕЦТВО

Номер слайду 13

Пригадайте: Великий поет Античності , якого зображували у вигляді сліпого старця? Як стародавні греки називали свою країну?Бог Стародавньої Греції із гімнів на честь якого( дифірамбів) з часом виникла драма?

Номер слайду 14

4. Приміщення для переодівання акторів в грецькому театрі.5. Місця для глядачів в давньогрецькому театрі? 6. Площадка в грецькому театрі, де грали актори. 7. Лісне божество, супутник Діоніса, атрибутами якого є флейта і сосуд з вином.

Номер слайду 15

8. Перечисліть найдавніших драматургів Стародавньої Греції.9. Назвіть батька комедії та улюбленця муз. 10 Який термін був прийнятий у Франції в XVIII столітті для назви культурного спадку Стародавньої Греції та Риму?

Номер слайду 16

Діти, бажаю вам досягти гармонії в житті – в усьому мати міру і знати межу. Хай боги не карають вас « людською трагедією» і не розпещують « комедією». Цінуйте шедеври митців та творіть самі. Якщо всім нам вже не мати « золотої доби»,то влаштує, напевне, і « золота середина». Живіть, творіть,працюйте і ви досягнете своєї мети.

Номер слайду 17

Список використаних джерел: Література: Історія світової культури. Культурні регіони: Навч. посібник / За ред. Л. Т. Левчук. – К.: Либідь, 1997. Любимов Л. Мистецтво стародавнього світу. - М., Просвітництво, 1980. Інтернет-ресурси: https://www.youtube.com/watch?v=OBYes. AW-53 Q (Софокл)https://www.youtube.com/watch?v=dpy. Q6 G8 Pdbs (Евріпід)https://www.youtube.com/watch?v=Wbs. QXO6 TG-4 (Есхіл)http://uk.wikipedia.org/wiki.ua

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
2199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку