Презентація до теми " Опера" 6 клас НУШ за підручникрм Л.Масол

Про матеріал
Дана презентаціядо теми " Опера", розкриває зміст теми , містить завдання для слухання музики та різні творчі завдання, знайомить учнів з жанром опери,їїскладовими , а також з творчістю українського композитора Миколи Лисенка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Опера

Номер слайду 2

. Історія кожного народу багата на знаменні події, які часто відображаються в різних видах мистецтва: музиці, живопису,хореографії та кінематографі. Історична тематика представлена в багатьох музичних жанрах: народних піснях, хорових творах, операх та балетах.Історичні події дуже яскраво втілені в опері. Саме опера здатна відобразити сторінки історії завдяки синтезу музики, слова і дії.

Номер слайду 3

Пригадайте українські народні пісні на історичну тематику. Порівняйте різні види виконання цих пісень (хоровий,сольний, ансамблевий, оркестровий). Який характер мають ці пісні? 

Номер слайду 4

Прослухайте пісню « Засвіт встали козаченьки» в різних виконавських інтерпретаціях. У якій акцентовано маршевість, а у якій ліричність?

Номер слайду 5

Опера поєднує драматургію, вокальну та інструментальну музику, а також танці, візуальні мистецтва та акторську гру. На відміну від драматичного театру , де музиці не належить провідна роль, в опері головним носієм сценічної дії стає спів. Літературною основою опери є лібрето;Оперу відкриває увертюра, яка задає тон виставі у виконанні симфонічного оркестру;Головні герої співають арії, аріозо чи арієти ( соло, дует, тріо, квартет). Такі сольні номери є важливим засобом музичної характеристики героїв, передаючи душевний стан, настрій,характер;Велику роль в опері відіграє хор.

Номер слайду 6

Для розвитку української музики важливу роль мала опера Миколи Лисенка « Тарас Бульба» за сюжетом повісті Миколи Гоголя. Перегляньте ілюстрацію Михайла Дерегуса до повісті М. Гоголя « Тарас Бульба». Яким ви уявляєте головного героя опери? Опишіть образ Тараса на ілюстрації. Михайло Дерегус “ Тарас Бульба”

Номер слайду 7

У музиці опери втілено історичну тематику про героїчну епоху козацтва. Микола Лисенко не розкриває в опері конкретних історичних подій. Тут розкривається боротьба козаків Запорізької Січі з польськими завойовниками. Персонажі ворогуючих сторін мають різні характеристики. Парвлельноз героїко-патріотичною лінією в опері паралельно присутні і лірична лінія ( Кохання Андрія до Марильці, дочки польського воєводи). Історичне минуле відображене у масових сценах і жанрових епізодах, використано також балет. Увертюра побудована переважно на темах опери. Вона починається закличною темою, яка пов’язана з героїко-патріотичною сюжетною лінією. Далі ця тема буде з’являтись у партіях Тараса та Остапа. Тобто увертюра стала лейтмотивом опери.

Номер слайду 8

 Прослухайте увертюру до опери Миколи Лисенка « Тарас Бульба», пісню Тараса « Гей, літа орел», хор « Гей, не дивуйте, добрії люди», фінал до опери.

Номер слайду 9

Микола Віталійович Лисенко (1842-1912) – видатний український композитор і фольклорист,засновник української національної музики. Народився в селі Гриньки на Полтавщині у високоосвіченій дворянській родині. Здобув освіту у Київському університеті, а фахову музичну – у Лейпцизькій консерваторії. Окрім композиторської творчості вів активну концертну діяльність як піаніст. Микола Лисенко створив чисельні аранжування народної музики. Він автор опер « Наталка-Полтавка», « Різдвяна ніч», « Енеїда», « Тарас Бульба», творів на слова Тараса Шевченка, в тому числі і до « Кобзаря». До найвідоміших хорових творів митця належить духовний гімн « Молитва за « Україну». 

Номер слайду 10

Розучуємо пісню Генадія Татарченка « Гей, ви козаченьки!».Є і нам про що згадати... Пісне, душу возвелич. Ой була в нас ненька мати. Запорозька славна Січ. Приспів: Гей, ви, козаченьки, – вітер в чистім полі,Научіть нащадків так любити волю. Гей, ви, козаченьки, – спомин з м’яти-рути,Научіть минулу славу повернути. Научіть минулу славу повернути. Круточола наша доля,Не вода в ній – кров тече. Козаку найперше – воля,Козаку найперше – честь. Приспів

Номер слайду 11

А прийшла лиха година. Впав козак наш у траві,Щоб іскрилась Україна. На гетьманській булаві. Обмочила землю ранаІз козацького чола,Щоб неправда помирала,Щоби правдонька жила. Щоб неправда помирала,Щоби правдонька жила. Приспів: Гей, ви, козаченьки, – вітер в чистім полі,Научіть нащадків так любити волю. Гей, ви, козаченьки, – спомин з м’яти-рути,Научіть минулу славу повернути. Научіть минулу славу повернути. Научіть минулу славу повернути.

Номер слайду 12

Мистецька скарбничка. Арія – (іт.aria- повітря ) – епізод опри, оперети, ораторії, який виконується співаком-солістом у супроводі оркестру;Лейтмотив – музична тема, пов’язана з певним образом, ідеєю,явищем,яка неодноразово повторюється в опері, балеті, симфонії, характеризуючи певну дійову особу, стан, явище;Лібрето – літературний текст опери чи балету;Речетатив – ( з латинського-декламувати) – вид вокальної музики,яка інтонаційно та ритмічно відтворює розмовну мову;Увертюра – ( франц.- відкриття,початок) – інструментальний вступ домузичної вистави.

Номер слайду 13

1. Поміркуйте,чому для втілення історичної тематики композитори часто звертаються саме до оперного жанру.2. Назвіть основні складові оперної вистави, які реалізують синтез музики, слова і дії.3. Поясніть, яка роль увертюри в опері. Чи можна виконати оперу без симфонічного оркестру. 

Номер слайду 14

Фантазуємо, експериментуємо, діємо. Уявіть себе оперним персонажем. Поексперементуйте у виконанні фраз речитативом. Зробіть власний висновок: чим речитатив відрізняється від словесних і музичних фраз.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Живиця Інна
Додано
24 січня
Переглядів
350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку