Презентація до теми ( Сільськогосподарські покритонасінні рослини. Однодольні і дводольні.

Про матеріал
Розробка презентації до уроку з теми " Сільськогосподарські покритонасінні рослини. Однодольні і дводольні."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільськогосподарські покритонасінні рослини. Однодольні і дводольні. Підготувала Попович Ганна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ КЛАСУ ОДНОДОЛЬНІЗернові́ культу́ри (також, хлібні рослини) — найважливіша група вирощуваних однорічних трав'янистих рослин, оброблюваних для отримання зерна — основного продукту харчування людини, сировини для багатьох галузей промисловості, та використовується для виробництва корму для тварин.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Пшениця – дуже давня культурна рослина, яку людина почала вирощувати більш ніж 10 тисяч років тому. Її зернівки завжди знаходять на місцях перших поселень людини. Пшеницю вирощують заради цінного зерна, з борошна якого випікають хліб, виготовляють крупи та макаронні вироби. Крім того, пшениця використовується і як цінна кормова та технічна культура. Спирт, який із неї отримують, застосовують для виготовлення гуми для автомобільних шин, а також у медицині.

Номер слайду 7

Кукурудза – рід родини Злакові. Батьківщина цієї рослини – Південна та Центральна Америка. Там здавна вона відома під назвою “маїс”. Кукурудза – однорічна трав’яниста однодомна теплолюбна посухостійка рослина Стебло прямостояче, заввишки від 80 см до 5 метрів. Тривалість розвитку 85-160 днів (залежно від сорту). Квітує у липні-вересні протягом 5-7 днів. Листки широколанцетні, довгі. Квітки одностатеві. Тичинкове суцвіття – волоть, розташоване на верхівці стебла. Маточкові суцвіття – початки – розвиваються у пазухах листків, починають квітувати на 3-4 дні пізніше тичинкових. Тому за відсутності вітру рослинам потрібне штучне запилення. На одному стеблі утворюється 1-3 початки. Плід – зернівка.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дводольні рослини – це клас покритонасінних рослин, які мають характерну особливість: дві сім'ядолі. Зародок їх насіння має 2 супротивні бічні сім'ядолі. Також головною відмінністю є і камбій – особлива тканина, що дозволяє стеблу цих рослин в процесі росту потовщуватись.

Номер слайду 10

Соняшник – рід рослин родини Складноцвіті. До нього належить близько 100 видів рослин, серед яких є й однорічні, і багаторічні. Найбільше господарське значення має соняшник, сорти якого виводили з метою підвищення вмісту олії. Є і декоративні види соняшника. Взагалі, на початку ця заокеанська культура поширювалася як декоративна. І тільки майже через 200 років після появи соняшника у Європі з нього почали отримувати олію.

Номер слайду 11

Капустяні (Хрестоцвіті) – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких є чотиричленна квітка та плід стручок. Капустяні – родина, що об'єднує понад 3 000 видів, поширених по всій земній кулі, особливо в регіонах з сухим помірним кліматом. Це переважно трави і лише зрідка напівкущі або кущі (в тропіках).

Номер слайду 12

Бобові – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких э п'ятичленна човникоподібна квітка та плід біб. Бобові – це дуже велика родина, що об'єднує до 18 тисяч видів, поширених по всій суші земної кулі. Це дерева, кущі і трави. Серед квіткових рослин лише Орхідні та Айстрові переважають Бобові за кількістю видів.

Номер слайду 13

Розові – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких є п'ятичленна квітка з великою кількістю тичинок та надзвичайна зовнішня різноманітність інших органів. Розові – це ще одна велика родина, що об'єднує понад3 000 видів, які зростають переважмо в Північній півкулі. Це дерева, кущі і трави. Найбільш відомими є рослини, які належать до родів Вишня, Яблуня, Груша, Слива, Суниці та ін.

Номер слайду 14