Слинні залози – це травні залози, що виробляють слину. привушні слинні залози під’язикові слинні залози підщелепні слинні залози Крім трьох пар великих слинних залоз у слизовій оболонці язика і ротової порожнини знаходиться велика кількість дрібних слинних залоз. За добу у людини виділяється 1- 1,5 л слини. Склад слини: - вода, - муцин – формує їжу в грудочки, - лізоцим – сприяє загоєнню ран і знешкоджує мікроорганізми, - ферменти: амілаза розщеплює крохмаль до мальтози, мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози Ротова порожнина
коронка шийка корінь емаль дентин пульпа цемент Емаль міцніша за дентин. Пульпа утворена сполучною тканиною, містить кровоносні судини і нерви, живить зуб. Зуби закладаються в ембріо-нальний період, з’являються з 6 місяців – їх 20. До 11-12 років молочні зуби замінюються постійними – їх 28. До 25 років з’являються останні 4 зуби мудрості. Ротова порожнина
Більшість органів травного тракту є порожнистими. Стінки травного тракту утворені трьома оболонками: зовнішня зі сполучної тканини; середня сформована непосмугованими м’язами; внутрішня підслизова сполучнотканинна; внутрішня слизова сполучнотканинна оболонка брижа вена артерія лімфатична протока шари м’язів підслизова оболонка слизова оболонка
У глотці відбуваються такі процеси: проведення їжі з порожнини рота до стравоходу; проведення повітря із порожнини носа у гортань. Ковтання – це комплекс рухових реакцій, які забезпечують перехід їжі через глотку й стравохід до шлунка. При ковтанні надгортанний хрящ опускається, запобігаючи надходженню їжі до трахеї.
Стравохід Стравохід – порожнистий орган, продовження глотки, тягнеться від VI шийного хребця через усю грудну порожнину, проходить крізь отвір діафрагми і закінчується на рівні ХI грудного хребця в черевній порожнині. Довжина стравоходу – 25 см. Основна функція стравоходу – рухова Верхня третина стінки стравоходу утворена посмугованими, а нижче – гладенькими м’язами. стравохід
Просвіт стравоходу має ряд звужень і розширень: Анатомічні звуження (зберігаються на трупі): фарінгеальне (на початку стравоходу), бронхіальне (на рівні біфуркації трахеї) діафрагмальне (при проходженні стравоходу крізь діафрагму). Фізіологічні звуження (тільки у живої людини) аортальне кардіальне (при переході стравоходу в шлунок) Рентгеноскопія стравоходу живої людини й серійні знімки, зроблені з проміжками в 0,5-1 с, дозволяють досліджувати акт ковтання й перистальтику стравоходу.
Залози слизової оболонки щодоби продукують 0,5-2 л шлункового соку Шлункові залози містять декілька типів клітин: Додаткові клітини продукують слиз, що захищає стінки шлунку. Обкладові клітини виробляють хлоридну кислоту, яка сприяє набряканню білків, перетворює пепсиноген на пепсин, має бактерицидні властивості Головні клітини накопичують пепсиноген, який перетворюється на пепсин і розщеплює пептидні зв’язки у молекулах білків, а також прохімозин, що перетворюється на хімозин для дії на білок молока. Ендокринні клітини виробляють гормони, що впливають на моторику травного тракту: соматостатин (пригнічує), серотонін (стимулює), гістамін (посилює вироблення хлоридної кислоти) Шлунок Шлунок - порожнистий орган, найбільш розширена частина травного тракту з товстими м’язовими стінками
Зв'язки шлунка та печінки Вінцева зв’язка (lig. coronarium) Права трикутна зв’язка (lig. triangulare dextrum) Ліва трикутна зв’язка (lig. triangulare sinistrum) Серпоподібна зв’язка (lig. falciforme) Печінково - шлункова зв’язка (lig. hepatogastricum) Печінково-дванадцятипалокишкова зв’язка (lig. hepatoduodenale) Печінково – ниркова зв’язка (lig. hepatorenale) Шлунково – селезінкова зв’язка (lig. gastrosplemicum; lig. gastrolienale) Шлунково – ободовокишкова зв’язка (lig. gastrocoliclicum)
У шлунку відбуваються такі процеси: фізична обробка їжі під дією хлоридної кислоти; хімічна обробка їжі під дією ферментів: - пепсин розщеплює пептидні зв’язки білків, - хімозин згортає білки молока, - желатиназа розщеплює білок желатин, - ліпаза розщеплює жири молока у дітей; знезаражування їжі; перемішування та проштовхування їжі; всмоктування води, спирту, солей, деяких ліків.
- найдовша за розмірами частина травної системи. Має частини: Дванадцятипала кишка Порожня кишка Клубова кишка Функції: ферментація жирів, розщеплення білків пристінкове та порожнинне травлення всмоктувальна функція секреторна функція екскреторна функція ендокринна функція бар'єрно-захисна. ТОНКИЙ КИШЕЧНИК
1. Дванадцятипала кишка починається від воротаря шлунку. 2. Довжина дорівнює 12 пальцям, складеним поперек – 20-25 см. 3. Кишка має стійку слизову оболонку. 4. Бруннерові залози дванадцятипалої кишки виробляють кишковий сік із травними ферментами. дванадцятипала кишка жовчна протока протока підшлункової залози Тонка кишка – найдовший відділ травного тракту між шлунком і товстою кишкою. підшлункова залоза
Функції дванадцятипалої кишки: приведення pH харчової кашки, що надходить зі шлунка, до лужного; початок кишкового травлення; регуляція процесу секреції ферментів підшлункової залози і жовчі печінки; підтримка зворотного зв'язку зі шлунком — здійснення рефлекторного відкриття і закривання воротаря шлунка. дванадцятипала кишка жовчна протока протока підшлункової залози Тонка кишка – найдовший відділ травного тракту між шлунком і товстою кишкою. підшлункова залоза
1. Порожниста кишка слідує за дванадцятипалою. 2. Довжина складає 1-1,8 м. 3. Кислотність нейтральна або слабколужна в межах 7-8 рН. Функції порожнистої кишки: всмоктування речовин, що утворились у відділах, розташованих вище. порожниста кишка Тонка кишка – найдовший відділ травного тракту між шлунком і товстою кишкою.
клубова кишка Тонка кишка – найдовший відділ травного тракту між шлунком і товстою кишкою. 1.Клубова кишка завершує тонкий кишечник. 2. Довжина складає 1,3-2,6 м. 3. Порівняно із порожнистою, клубова кишка має більший діаметр і товстіші стінки, густо обплетена кровоносними судинами. 4. Кислотність нейтральна або слабколужна в межах 7-8 рН.
Всмоктування поживних речовин забезпечують ворсинки – вип’ячування пластинки слизової оболонки, що вільно виступають у просвіт тонкої кишки. Основна функція кишкових ворсинок – збільшення всмоктуючої площі слизової оболонки. За рахунок ворсинок усмоктувальна поверхня тонкої кишки збільшується в 8-10 разів. артеріола капіляри венула лімфатична судина Тонка кишка – найдовший відділ травного тракту між шлунком і товстою кишкою.
Функції товстої кишки: секреція кишкового соку, що містить невелику кількість ферментів, анало-гічних тонкій кишці, але їхня дія є слабшою; скорочення стінок і переміщення вмісту; мутуалістичне травлення їжі – за допомогою корисних бактерій клітковина розщеплюється до глюкози, здійснюється захист від патогенів, синтезуються вітаміни В і К; всмоктування води і формування калових мас. Товста кишка – нижня кінцева ділянка шлунково-кишкового тракту. товста кишка
Печінка Печінка розташована під діафрагмою у правому підребер’ї. Вага печінки близько 1 500 г. печінкова долька гепатоцит ворітна вена печінкова вена ворітна вена печінкова артерія жовчна протока Вигляд спереду Вигляд ззаду печінка Клітини печінки – гепатоцити Ворітна вена приносить кров, що відтікає від кишечника, до печінки
У зв’язку із розвитком хірургії та гепатології в наш час розроблено вчення про сегментарну будову печінки: Ліва доля – І, ІІ, ІІІ, ІV сегменти Права доля – V, VІ, VІІ, VІІІ сегменти У печінці є 5 трубчастих систем: Жовчні шляхи; Артерії; Гілки воротної вени; Печінкові вени; Лімфатичні судини. ПЕЧІНКА
Секреторна функція печінки – гепатоцити виробляють жовч печінка жовчний міхур жовчна протока дванадцятипала кишка Жовч – коричнева або зеленкувата рідина, утворюється у печінці, накопичується у жовчному міхурі. Щодоби утворюється до 2 л жовчі. До складу жовчі входять: жовчні кислоти, пігменти, холестерин, слиз. Жовч виконує такі функції: - емульгування жирів – подрібнення до дрібних краплинок; - активізація моторики тонкої кишки; - сприяння всмоктуванню жиророзчинних вітамінів; - створення сприятливих умов для роботи ферментів; - знешкодження бактерій. Печінка
Шляхи виведення жовчі Через те, що жовч виробляється цілодобово, а надходить у кишківник за потреби, виникає необхідність у резервуарі для зберігання жовчі, яким і є жовчний міхур. Жовч витікає через печінкову протоку. У разі необхідності вона потрапляє одразу в дванадцятипалу кишку. Жовч може потрапляти у жовчний міхур, чому сприяє будова спіральної складки.
Клітини, що виробляють травні ферменти Острівці Лангерганса виробляють гормони Підшлункова залоза Підшлункова залоза є одночасно і травною залозою, і органом внутрішньої секреції. Довжина складає 16-22 см. Розташована поперек задньої черевної стінки. Вага підшлункової залози 70-80 г.
протока підшлункової залози Підшлункова залоза продукує до 2 л панкреатичного соку за добу. Панкреатичний сік має лужну реакцію. Панкреатичний сік містить ферменти: - амілаза розщеплює крохмаль до олігосахаридів; - ліпаза розщеплює жири до жирних кислот і триатомного спирту гліцеролу; - трипсиноген -> трипсин розщеплює білки і пептиди до амінокислот; - хімотрипсиноген -> хімотрипсин розщеплює розщеплює складні білки до пептидів; - нуклеаза розщеплює нуклеїнові кислоти до нуклеотидів. Спеціальні залози слизової оболонки тонкої кишки продукують кишковий сік (2-3 л), що містить ферменти пепсин, ліпазу, амілазу. Підшлункова залоза
ОЧЕРЕВИНА - серозна оболонка, що покриває органи черевної порожнини і вистилає зсередини її стінки. Функції очеревини: бар’єрна (опір обмеженій інфекції і т.д.); секреторна (вироблення рідини і т.д.); резорбційнна (всмоктування рідини і т.д.); захисна (усунення тертя між органами, накопичення / акумулювання / жирів і т.д.). Площа очеревини становить 20400 см2 і дорівнює площі поверхні шкіри. Листки очеревини парієтальний вісцеральний Вистилає стінки черевної порожнини Вистилає органи черевної порожнини
У ембріона людини на 3-4 тижні розвитку проходить утворення первинної кишки, з початку у головній, а потім у тулубній частинах тіла. В ембріональному періоді виділяють три відділи кишкової трубки: передня, середня та задня кишки. Ембріогенез Спочатку передній та задній кінці кишки зародка закінчуються сліпо, а потім відбувається з’єднання її переднього кінця з первинним ротом, заднього кінця – з задньопрохідною ямкою, травний канал стає наскрізним.