Презентація "Йододефіцитні хвороби"

Про матеріал
В пропонованій презентації втілена наскрізна лінія "Здоров'я і безпека". Мета проекту ознайомити учнів з актуальністю проблеми йододефіциту, розширити і поглибити знання про діяльність щитовидної залози, про профілактику нестачі йоду,показати вплив радіаційного забруднення на життя і здоров'я людини. Презентація розрахована для вчителів та учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблема профілактики йододефіциту в Україні.

Номер слайду 2

Що можна розповісти за місцезнаходженням Іоду в Періодичній системі?Іод – в перекладі «фіолетовий».

Номер слайду 3

Це непарна найбільша із залоз внутрішньої секреції, маса її 40 г.

Номер слайду 4

Функції залози: Виробляє йодовмісні гармони - тироксин і трийодтиронін. Вони регулюють обмін речовин, ріст і розвиток тканин.

Номер слайду 5

Хвороби, що пов’язані з дефіцитом Іоду: Зоб (300 млн.) Зоб – так називається хвороба щитовидної залози збільшеної форми, що відбувається внаслідок нестачі відповідних гормонів. Вони відповідають за правильний розвиток мозку і нервової системи. Тому в разі їх нестачі доросла людина може відчувати слабкість, сонливість, сухість шкіри. У дитячому віці нестача іодовмісних гормонів зумовлює уповільнення розвитку. Уповільнення розвитку (43 млн.) Кретинізм (30 млн.)(за оцінками ВООЗ)

Номер слайду 6

Продукти, в яких міститься найбільша кількість Іоду. Морські продукти, Морська капуста – ламінарія, Часник,Волоські горіхи,Шпинат,Столовий буряк,Молоко,Яйця,Цибуля.

Номер слайду 7

Добова потреба в Іоді 100 – 200мкг.(мікрограм – мільйонна частина грама). За життя людина вживає 5 – 6 грам чистого Іоду, тобто 1 чайну ложку! Важливо , щоб кількість була рівномірно розподілена протягом усього життя.

Номер слайду 8

Як Іод потрапляє в організм людини?{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Морські продукти{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Йодована сіль{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Морська вода{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Харчові добавки {D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Фармакологічні препарати{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Звичайні продукти

Номер слайду 9

Як відбувається накопичення Іоду в організмі?Щитовидна залоза активно вилучає Іод із крові, яка протікає через неї. Загальний уміст Іоду в організмі людини – 25 мг.

Номер слайду 10

Щитовидна залоза може втрачати Іод у разі: Використання хлорованої води для пиття (проблема міських жителів); У разі підвищеного вживання в їжу звичайної кухонної солі: Натрій заміщує Іод; У разі нагрівання, Іод випаровується. Після приготування їжі в ній залишається не більше 20 – 30% Іоду.

Номер слайду 11

{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Я вживаю Іод. Не вживаю. Підвищення інтелектуальних здібностей (увага, кмітливість)Зниження інтелекту аж до кретинізму. Підвищення успішності в школіЗниження успішності в школіГармонійний фізичний розвиток (відповідність маси тіла та росту віку)Порушення фізичного розвитку (дисгармонійність, низькорослість)Емоційна врівноваженість, гарний настрій та самопочуття. Підвищена дратівливість, емоційна нестійкість. Високий рівень фізичної працездатності Знижена фізична працездатність, підвищена утомлюваність. Рідші захворювання на інфекційні хворобиІмунодефіцитні стани (часті ОРВІ, грип)Загальне фізичне здоров’я. Ендемічний зоб, гіпотиреоз, атеросклероз, аритмії, гіпертонія, анемія, безпліддя та ін.

Номер слайду 12

Здоров'я людини залежить:

Номер слайду 13

Одним із головних заходів профілактики іододефіцитних захворювань є застосування йодованої солі.  

Номер слайду 14

Йодування харчової солі в Україні обов’язкове. Учені закликають затвердити обов’язкове йодування харчової солі в Україні на рівні закону. Про це нам повідомляє Віце – президент Національної академії медичних наук України Ю. Кундієв. Він нагадав, що світова медицина на підставі численних досліджень визнала нестачу йоду в харчуванні основною причиною розумової відсталості та незворотніх ушкоджень мозку. «Кожного року при такому йододефіциті, який є в Україні, народжується 32,5 тисячі розумово відсталих дітей. 32,5 тисячі дітей в майбутньому, коли вони стануть дорослими, вже не в змозі давати той ВВП, до якого ми прагнемо, а навпаки: стануть тягарем для суспільства». З газети «Південна Зоря»30 листопада 2010 р.

Номер слайду 15

Користь йодованої солі. Надлишки Іоду виводяться з організму. Отруєння йодованою сіллю неможливе. Іод під час кип’ятіння не руйнується, але випаровується. Користь для здоров’я не в кількості, а в якості солі. Йодована сіль не є загрозою для гіпертоніків.

Номер слайду 16

Як зберегти йодовану сіль?Обов’язково у закритому пакеті або в сухому і закритому посуді.«Дозвольте їжі бути вашими ліками» (Гіппократ)

Номер слайду 17

ЧАЕСШтучний Іод, проникає в організм і руйнує його радіацією і що найгірше, накопичується в щитовидній залозі знищуючи внаслідок природний Іод. Радіоактивний Іод спричиняє ракові пухлини.131І123І

Номер слайду 18

Вся територія України є зоною природного дефіциту Іоду.(за даними дослідження Міністерства охорони здоров’я, Академії медичних наук України 2002 року)SOS

Номер слайду 19

Іод особливо необхідний дітям, адже за умов дефіциту Іоду вони: Гірше встигають в школі;Швидше втомлюються; Знижується інтелект; Слабкий імунітет Дратівливість.

Номер слайду 20

ТЕСТ. Йододефіцит – це не захворювання, це передмова захворювання. Багато людей вважають, що проблема йододефіциту їх не стосується, але як показали дослідження медиків кожен третій з нас страждає від нестачі йоду в організмі. Проте раннє виявлення дефіциту йоду в організмі дуже легко допомагає уникнути важких захворювань. Для самодіагностики дефіциту йоду в організмі вам запропоновано тест розроблений німецькими фахівцями.

Номер слайду 21

Чи відчуваєте ви таке почуття, немовби у вас ком в горлі? Чи страждав хто – не будь з ваших батьків захворюваннями щитовидної залози? Чи збільшилася ваша вага за останній час?

Номер слайду 22

4. Чи зменшилася ваша вага за останній час? 5. Чи збільшився ваш апетит? 6. Чи став ваш апетит меншим?

Номер слайду 23

7. Чи не помічали ви, що стали більше та частіше потіти? 8. Чи мерзнете ви останнім часом, навіть коли тепло? 9. Останнім часом у вас гарячі руки?

Номер слайду 24

10. Останнім часом руки та ноги постійно холодні? 11. Вами часто оволодіває смутне хвилювання?

Номер слайду 25

12. З’явилась сонливість, уповільненість, постійна втомлюваність, чого раніше не було? 13. Часто стала охоплювати незрозуміла дріж?

Номер слайду 26

14. Чи став частішим останнім часом пульс в стані покою? 15. Ваша шкіра стала більш сухою?

Номер слайду 27

16. Чи став більш об’ємним ваш стул? 17. Чи стали ви страждати від запорів?

Номер слайду 28

Якщо дано шість чи більше позитивних відповідей, то скоріше ви належите до людей, які відчувають дефіцит йоду. Результати «самодіагностики» можуть бути тільки сигналом для хвилювання та приводом звертання до лікаря. А щоб уникнути дефіциту йоду варто тільки додати йод до щоденного харчового раціону людини, що дозволить позбутися певних негативних наслідків йододефіциту, попередити серйозні захворювання.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку