Презентація до теми уроку: «Центральна Рада і Тимчасовий уряд_ від протистояння до компромісу»

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Центральна Рада і Тимчасовий уряд_ від протистояння до компромісу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Центральна рада і тимчасовий уряд: від протистояння до компромісу

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ІСТОРИЧНИЙ ДИКТАНТ

Номер слайду 4

План. Якими були перші наслідки проголошення Першого Універсалу УЦР У чому полягав компромісний характер Другого Універсалу УЦРЧому загострився конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом. Перший Універсал УЦР закликав україн-ський народ «творити новий лад вільної авто-номії України». Водночас документ ставповоротним моментом у стосунках УЦР із. Тимчасовим урядом. Якщо до проголошення. Універсалу УЦР послідовно підтримувала уря-довий курс та розраховувала на позитивнеставлення уряду до ідеї української автономії,то проголошення Універсалу означало перехідв опозицію до Тимчасового уряду. Опозиція (від лат. oppositio –протиставлення, заперечення) – протидія, опір певній політиці; організація, партія, група, особа, які виступають проти панівної думки, уряду, системи влади, політичноїсистеми загалом.

Номер слайду 5

28 (15) червня створено Генеральний секретаріат у складі восьми генеральних секретарів і генерального писаря. Секретарства були прообразами майбутніх міністерств.

Номер слайду 6

Склад Генерального Секретаріату:

Номер слайду 7

М. Терещенко І. ЦеретеліО. Керенський

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Мовою документів Оцінка ІІ Універсалу в історіографії: М. Грушевський (який на той час був головою УЦР) вважав, що «порозуміння УЦР з російським урядом відкрило нову сторінку в житті України». Сучасний дослідник Я. Грицак зазначає, що «без сумніву, Другий універсал був кроком назад у порівнянні з першим», оскільки Центральна Рада відмовилася від свободи дій.

Номер слайду 10

Наслідки проголошення ІІ Універсалу

Номер слайду 11

Збройний виступ самостійників.4-5 липня 1917 р. вони організували у Києві збройний похід українського полку ім. П. Полуботка проти Тимчасового уряду. До приміщення ЦР ввірвалося 5 тис. озброєних вояків вимагаючи від УЦР негайного проголошення самостійності України. Але позиція лідерів Ради залишилась незмінною. Виступ закінчився поразкою. М. Міхновський

Номер слайду 12

Мовою документів. План дій 2-го Українського полку ім. П. Полуботка з 4 на 5 липня 1917 р.«ми, українці-козаки, не хочемо мати свободи тільки на папері, або півсвободи. по проголошенні і універсалу (ми ii універсалу не визнаємо) ми приступаємо до заведення порядку на україні. задля цього всіх росіян, які гальмують українську роботу, скидаємо з постів силою, не рахуючись з російським урядом. визнаючи центральну раду за свій найвищий уряд, ми поки що виганяємо зрадників з україни без її відома. коли все опануємо силою, тоді цілком підпорядковуємося центральній раді. тоді вона порядкуватиме у києві і на всій україні, як у власній хаті».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Закріплення нових знань та вмінь учнів. Колективна робота (репродуктивна бесіда за запитаннями)

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку