Презентація до теми "Займенник"

Про матеріал
Презентація до теми "Займенник" (загальне ознайомлення).Ознайомлення з розрядами займенників
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож країною МовознавстваІменник. Прикметник. Дієслово. Числівник. Займенник

Номер слайду 2

Займенник. Зворотний. ОсобовіПитальніВідносніНеозначеніЗаперечніПрисвійніВказівніОзначальні

Номер слайду 3

Пішов дощ. Галасливий літній дощ раптовий і підступний, але його уявна суворість миттєво тане , віддаючи цілющу вологу всім , хто жадає її цілющої сили. Починався він десь за обрієм і поступово наближався до мене. Я стрибнув з порога прямо в дощ, і — о диво! — він починає грати зімною. Йому мабуть теж було сумно самому. Як чудово підставити обличчя і долоні цьому чарівному потоку . Хто бачив небо під час літнього дощу , ніколи не забуде цей сіро-сталевий відтінок з блакитними проблисками річної блакиті. Я більше не відчував себе самотньо в той день, бо в мене з’явився новий добрий знайомий –літній дощ.

Номер слайду 4

Пішов дощ. Галасливий літній дощ раптовий і підступний, але його уявна суворість миттєво тане , віддаючи цілющу вологу всім , хто жадає її цілющої сили. Починався він десь за обрієм і поступово наближався до мене. Я стрибнув з порога прямо в дощ, і — о диво! — він починає грати зімною. Йому мабуть теж було сумно самому. Як чудово підставити обличчя і долоні цьому чарівному потоку . Хто бачив небо під час літнього дощу , ніколи не забуде цей сіро-сталевий відтінок з блакитними проблисками річної блакиті. Я більше не відчував себе самотньо в той день, бо в мене з’явився новий добрий знайомий –літній дощ. Перевір себе

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зворотний займенниксебе. НЕ має форми називного відмінка;він не має значення роду і числа

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вправа на закріплення. На місці крапок поставзворотний займенник у потрібній формі. Визнач його відмінок.1) Брехун —…ворог і людям зло робить (Г. Квітка-Основ’яненко). 2) Мені хочеться показати… і веселим, і цікавим(Ю. Яновський). 3) Тут кожен сам … пан, живе за своїм законом(Л. Костенко). 4) Він пам’ятав … ще від часів потопу (Б. Олійник).

Номер слайду 13

pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку