Презентація до творчості Л.Українки

Про матеріал

Презентація стане в пригоді при вивченні творчості Лесі Українки у 9 класі, як для вчителів, так і для учнів. Вона допоможе розкрити проблемні питання у творі " Давня казка"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Давня казка»

Номер слайду 2

Не поет ,у кого думки Не літають вільно в світі,А заплутались навіки. В золотії тонкі сіті.

Номер слайду 3

Девіз уроку: Мети досягає той, хто вірить і не знає втоми!

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Діяльність Виконання+ -Бали1. Пояснення епіграфа2. Відповідав на клоуз-тести3. Склав «доміно»4. Відповідав на запитання вікторини5. Склав «Кола Вена»6. Визначив роль пісні7. Створив асоціативний кущ 8. Склав сенкан. Мої досягнення на уроці

Номер слайду 5

Клоуз -тести Справжнє ім. я Лесі Українки… У якому віці написала свій перший вірш. Найбільше Леся любила гру … Композиційно поема «Давня казка» складається з…

Номер слайду 6

У звичайному житті вона – слабосила жінка. У літературі - Титан духу, Дочка Прометея, Ломикамінь, Співачка досвітніх вогнів, Одержима… Хто ж вона, Лариса Петрівна Косач, знана в усьому світі як Леся Українка?

Номер слайду 7

Скласти доміно « Життєдіяльність Л. Українки»(Леся Українка - письменниця- фольклорист - музикант (фортепіано) – мовознавець (вивчила понад 10 мов) – здібності у малюванні – авторка навчальної літератури (написала підручник «Стародавня історія східних народів» - перекладач - керівник гуртка «Плеяда» - автор публіцистичних праць – драматург - агітатор за боротьбу проти капіталізму).

Номер слайду 8

Сьогодні ми з вами продовжуємо працювати над поемою « Давня казка», а саме поговоримо про проблеми і мотиви у творі, роль митця в суспільстві та суть людського щастя, дамо характеристику головним героям. З ясуємо роль митця в суспільстві, розкриємо високі моральні риси народного співця.

Номер слайду 9

«Давню казку» Леся Українка написала в 1893 році. На ту пору вона вже була зрілим поетом. Своє місце як митець письменниця бачила лише серед найпередовіших, революційних представників суспільства — серед робітників. У творі йдеться і про роль поета і його творів у суспільному житті. Тому головний герой цієї поеми — поет.  Історія написання твору

Номер слайду 10

Твір «Давня казка» вперше був опублікований у львівському журналі «Життє і слово» за 1896 рік, а пізніше — в другій збірці віршів Лесі Українки «Думи і мрії». У час творення цієї поеми одні письменники реакційного напряму заявляли, що мистецтво потрібно лише для розваги, інші — що історію вершать царі, королі, володарі трудящих, що гнобительський лад — непорушний, вічний. Поемою «Давня казка» Леся Українка давала гостру відсіч носіям цих теорій.

Номер слайду 11

Бесіда за змістом прочитаної поеми. Як починається поема?Назвіть центральних персонажів поеми. Що сталося після знайомства поета і Бертольдо?Яке значення для Бертольдо має художнє слово і пісня?Який вирок виніс нарорд панові Бертольдо?

Номер слайду 12

Метод дослідження. Спільне і відмінне

Номер слайду 13

Кола вена

Номер слайду 14

Доведіть роль митця і пісні в суспільстві.

Номер слайду 15

Асоціативний кущ1.Інверсія »Золотих не хочу лаврів».2. Метафори «сонечко червоне заховалось за діброву». 3. Антитеза «В мужика землянка вогка- в пана хата на помості» . 4. Фразеологізм «Спіймати вітра в Полі». 5. Чотиристопний хорей . 6. Порівняння « Час летів немов на крилах».7.Іронія і сатира. 8. Епітети «сумна діброва» ,« рими-соколята», «думи-чарівниці». 9. Лексика-граф,герольди,лицарі,серенада,замки, мури, придворний стрілець. 

Номер слайду 16

Сенкан. Поет Мужній, нещасний, але талановитий. Поважає,приваблює, розуміє. Поет відійде у безсмертя. Слово вічне!Бертольдо. Гордий, завзятий, упертий. Зневажає, використовує, лякає.«Сліпо» любить Ізідору. Зневажає простий люд.

Номер слайду 17

«Незакінчене речення»Я дізнався, що слово здатне…Я впевнений, що слово не можна ув язнити, тому що…Я вважаю, що поет для суспільства - це…За допомогою поеми можна виховувати такі риси характеру…

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Зверніть увагу на дошку і запишіть завдання додому. Кожен з вас має:. - скласти план розгортання сюжету поеми; - малюнки до окремих епізодів твору, які найбільше запам’яталися, вразили або сенкан за змістом поеми.

Номер слайду 19

Мені ще хочеться вам побажати, щоб навчання вам завжди було у задоволення, щоб Вас завжди цікавило щось новеньке і щоб з вашого словникового запасу ніколи не зникало таке чудове питаннячко «Чому?»

pptx
Додано
5 листопада 2018
Переглядів
1369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку