Презентація до уроків біології, екології на тему "Вплив магнітного поля на птахів"

Про матеріал

Презентація до уроків біології, екології на тему "Вплив магнітного поля на птахів"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив магнітного поля на птахів

Номер слайду 2

Птахи бачать магнітне поле Землі?Сьогодні  відомо, що основну роль в орієнтації птахів відіграє магнітне поле. Вченні нараховують біля 50 видів живих істот – ссавців, птахів, земноводних, риб і навіть комах, які можуть користуватися магнітним полем Землі для навігації. Вченні припускають, що у птахів є декілька способів сприйняття магнітного поля: – очі, – дзьоб.

Номер слайду 3

З останніх повідомлень Nature University, дослідники з of Oldenburg дослідили, що перелітні птахи не просто «відчувають» магнітне поле Землі, а й бачать його очима.

Номер слайду 4

Дослідники садовим славкам (Sylvia borin) вводили молекулярні маркери, які здатні рухатися по нервових волокнах під час передачі сигналів між нервовими клітинами.

Номер слайду 5

Один вид маркера був введений в сітківку, а другий – область мозку («кластер N»), яка є єдиною областю мозку у птахів, пов’язану з орієнтуванням з допомогою магнітних полів. Результати приголомшили дослідників…

Номер слайду 6

Вияснилось, що птахи не просто відчувають магнітне поле – вони його бачать. В очах за цю функцію відповідають молекули білків криптохромів, які можуть знаходитись в різних станах в залежності від власної орієнтації відносно магнітних полів.

Номер слайду 7

Цікаво!!! Яке ж око бачить магнітне поле?Проводячи експерименти з птахами: по черзі закриваючи то ліве то праве око для малинівки, вдалось встановити, що вони магнітне поле Землі бачать правим оком. Всі нервові волокна, які йдуть від правого ока, ведуть в ліву половину мозку, яка обробляє інформацію про магнітне поле Землі.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!Підготувала:вчитель хімії та біологіїКЗ Верхівцевського НВКЛесична Людмила Анатоліївна

pptx
Додано
30 червня 2018
Переглядів
2298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку