Презентація на тему " Квіткова кулінарія"

Про матеріал

Презентація " Квіткова кулінарія" містить рецепти страв , які можна приготувати із квітів , які ростуть на клумбі. Презентацію можна використовувати при проведенні занять біологічного гуртка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Правила квіткової кулінарії: 1) Категорично не можна використовувати в кулінарії квіти, куплені у квіткових крамничках і магазинах. Оброблені консервантами і хімікатами вони можуть бути небезпечні для вашого здоров'я. 2) Ранковий час - найкращий для збору квітів. 3) Перед приготуванням потрібно квіти помити у холодній воді і обсушити на паперовому рушникові. 4) Квіти можна заморожувати або зберігати в пластикових коробках. 5) Не всі квіти можуть бути корисними, а деякі з них можуть бути смертельно небезпечними. До отруйних рослин належать: мак, тютюн, петунія, барвінок, лютики, анемони, синюха, вовче лико, купина, конвалія, дельфиниум, аквилегия, аконіт , наперстянка і ряд інших. 6) Використовуючи квіти як приправи, починайте з маленької кількості, потім додавайте за смаком. 7) Якщо у вас алергія на квітковий пил – даний матеріал не для вас. Квіти вам категорично протипоказані, навіть у смаженому вигляді.

Номер слайду 3

Кульбаба. Кульбаба росте майже усюди. Її листя збирають до червня. Молоде листя кульбаби добре поєднується з пастами на канапки і як доповнення до салатів. З пуп’янків ви можете зробити сироп від кашлю, вино, або їх замаринувати. Кульбаба є джерелом вітамінів В, С, бета-каротину та мінеральних речовин. Вона прискорює травлення, покращує функцію печінки, має сечогінну і антистресову дію. Салат із кульбаби з овочами. Для однієї порції беруть 100 г свіжих вимочених у солоній воді й посічених листків кульбаби,50 г зеленої цибулі, 30 г петрушки, 30 г соняшникової олії; сіль, оцет, кріп та перець — за смаком. Подрібнену петрушку та цибулю сполучають із листками кульбаби, заправляють олією, оцтом, солять, добре перемішують і зверху посипають кропом. Варення із квіток кульбаби. Зібрати квітки кульбаби, перебрати, очистити від квіткових ніжок, промити в холодній воді. Залити квітки водою так, щоб вона тільки вкрила їх. Прокип'ятити 20 хв. Настояти 10—12 год. Процідити й старанно віджати. Вичавки викинути. До підпару додати цукор (на 1л — 1 кг цукру). Зварити варення до готовності. Для поліпшення смаку та кольору за 10—12 хв до готовності додати до нього цитринової кислоти (1—2 г на 1 л варення).

Номер слайду 4

Настурція. Найцінніша з харчової точки зору – настурція. Вона багата вітаміном С, білками, мінеральними солями й залізом. Листя настурції збирають для їжі із середини червня аж до заморозків. Приємного присмаку надають квіти настурції супу або фруктовому оцту. Використовують і її недозріле насіння. Якщо при розкушуванні воно хрумтить, то з нього можна готувати «каперси». Лікувальний салат з листків настурції. 7-10 свіжих листків настурції порізати, покропити лимоном і олією.Такий салат ідеальний при ангіні, застуді, запаленні дихальних шляхів та інфекцій сечовивідних шляхів, грипі, бронхіальних захворюваннях. Їжте кожен день – один раз на день до припинення хвороби. Листя настурції діє, як антибіотик, подібно як настоянка з кропиви. Настурція як харчова добавка. До 5% винного оцту додати трохи цукру і оливкове масло, часник, духмяний перець, плоди або листя настурції, чи її пагони. Після декількох тижнів маринування настурцію можна споживати .

Номер слайду 5

Бузина чорна. Харчова, медоносна, лікарська, фарбувальна, ефіроолійна, інсектицидна і декоративна рослина. Плоди мають характерний солодко-кислий смак і своєрідний аромат. У свіжому вигляді вони не їстівні. Але зібрані в стадії повної стиглості використовуються для технічної переробки (виробництво вин, наливок, лікерів, варення, желе, мусів, киселів, чайно-кавових сурогатів, спирту, начинок для цукерок і пирогів). Квіти бузини також використовують в кулінарії. Квіти бузини в тісті . Підготуйте борошно, молоко, яйця та молоді суцвіття бузини. Зробіть середньої товщини тісто. Занурюйте цвіт у тісто і смажте у змащеній, добре нагрітій сковороді з двох сторін. Варення з бузини. На 1 кг очищеної бузини 100–150 мл цукру.Бузину добре промивають, обривають із китиць, розчавлюють у каструлі. Варять її при постійному помішуванні, щоб обсяг зменшився на половину. Потім засипають цукор, варять ще кілька хвилин. Киплячим варенням заповнюють банки, швидко закривають кришками, перевертають, накривають тканиною й залишають прохолоджуватися.

Номер слайду 6

Фіалка запашна. Фіалка запашна - трав`яниста рослина. Цвіте ранньою весною. Квітки фіолетові. Містить багато вітаміну С (листя мають її більше, ніж всі інші овочі – ви можете додавати їх у салати. Квітки сушать швидко,щоб вони не втратили колір і запах. Зберігають у сухому місці в щільно закритій тарі 1 рік. Фіалковий сироп. 1 кг квітів покладіть в скляну банку і залийте кип’яченою водою.Через 5 хв накрийте банку тканиною і залиште на 48 год. Злийте воду,і додайте 1кг цукру. Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні 10хв. Потім розлийте в банки. Додавайте до десертів та напоїв. Зацукровані фіалки. Підготовлені квіти або пелюстки з допомогою пінцета занурюють у збитий білок. Потім квітку тримають у висячому положенні, щоб стік надлишок білка, і обережно кладуть його на піднос, попередньо посипаний цукровою пудрою. Злегка вдавлюють квітку у цукрову пудру і рівномірно посипають його зверху цукром. Струшують надлишок цукру і розкладають квіти на пергаментному папері в сухому приміщенні до повного висихання. Зберігати зацукровані квіти потрібно в щільно закритій скляній банці.

Номер слайду 7

Акація біла. Біла акація — медоносна, лікарська, фарбувальна, ефіроолійна,, деревинна, декоративна й фітомеліоративна рослина. У кулінарії використовують квітки, які заготовляють на початку цвітіння. Суцвіття зривають руками або зрізують секаторами чи ножицями, потім а суцвіть обривають квітки, розкладають шаром 2-3 см завтовшки на папір або тканину і висушують. Смажені квіти акації. Складники: 30 галузок акації,1 склянка муки,1 склянка молока, трішки ванільного цукру, 4 ложки цукру пудри, 1 ложка порошку до випічки, олія. Змішайте молоко з борошном, цукром, ваніллю і порошком для випічки на рідке тісто. Обережно промийте і осушіть квіти. Розігрійте олію на сковороді, мочайте гілочки акації в тісто, так, щоб тонкий шар тіста покрив детально всі квіти. Кладіть гілочки в гарячу олію і обсмажуйте до золотистого кольору на середньому вогні. Після смаження злийте зайву олію, посипте цукровою пудрою і подавайте як печиво – наприклад до чаю.

Номер слайду 8

Глід. У їжу можна сміливо вживати стиглі плоди червоного глоду. Вони відмінно вгамовують голод, тонізують, підвищують витривалість організму і додають сили. Особливу увагу потрібно приділити вітамінному складу ягід. За вмістом вітаміну С глід займає перше місце серед усіх фруктів та ягід. Глід застосовують в кулінарії як тільки зірваний, так і в підсушеному вигляді. Соус з глоду. Потрібно взяти дозрілі ягоди, зварити їх до готовності і злити воду. Після цього ягоди потрібно розтовкти, підсолодити по смаку та гарненько протерти цю масу до однорідного стану. Можна їсти з млинцями або сирниками. Начинка для булочок. Потрібно взяти півкіло протертих ягід глоду, 200 г яблук, 100 г арахісу і трохи цукру. Яблука потрібно натерти на тертці або дрібно порізати, а потім все перемішати. Після цього масу потомити на плиті десять хвилин.

Номер слайду 9

Маргаритка. Їстівні бутони, квіти і молоді листки. Листя збирають разом з пуп’янками навесні і восени, квіти з весни до перших заморозків. Листя і пуп’янки додають у салати, соуси і супи, пасти і омлети. Пуп’янки підходять для засолювання, оформлення страв та напоїв, також ви можете зробити з них сироп. Маргаритка містить багато вітаміну С, бета-каротину, ефірної олії, білки, цукри та мінеральні солі. Вона має протизапальну, відхаркувальну дію. Також прискорює загоєння ран та поглинання гематоми. Сироп з маргариток. Склад: 500 грамів квітів маргаритки, 750 грамів цукрового піску, 1 лимон, 3 / 4 літри води. Квіти обшпарте окропом, додайте нарізаний лимон (з шкірою, але без насіння) і залиште на ніч, на наступний день все перецідіть. Щоб отримати сироп, додайте цукор і варіть, поки він не загусне. Сироп додають в чай ​​при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, а також до десертів.

Номер слайду 10

Смачного !

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
1 липня 2018
Переглядів
1592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку