Презентація до уроків хімії 10 клас на тему "Амінокислоти" та "Білки"

Про матеріал
Презентація містить матеріал до двох уроків в 10 класі за програмою 2017 року з тем "Амінокислоти" та "Білки". Завдання для закріплення знань та домашні завдання з підручника П.П.Попель "Хімія (рівень стандарту)"- 10 клас. ПопельП.П. Крикля Л.С. - Київ: ВЦ "Академія", 2018.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Амінокислоти. Білки. Урок хімії 10 клас.

Номер слайду 2

Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціональні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій). Мета : опрацювати

Номер слайду 3

В чому особливість будови атома Нітрогену?Які нітрогеновмісні сполуки вам відомі?Які в них характеристичні групи?Які нітрогеновмісні сполуки ви розглядали на уроках біології? У зв'язку з чим?Які хімічні властивості надає молекулам органічних речовин аміногрупа?Актуалізація:

Номер слайду 4

органічні сполуки, які одночасно містять у своєму складі аміно- (- NH2) та карбоксильну (-СООН) групи. Амінокислоти – біфункціональні органічні речовини

Номер слайду 5

Номенклатура амінокислот

Номер слайду 6

Карбонового ланцюга. Положення функціональних груп. Оптична (дзеркальна) ізомерія. До складу всіх білків входять лише  α-амінокислоти L-ряда – 20 видів амінокислотІзомерія амінокислот

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ВластивостіФізичніХімічніАмінокислоти – це безбарвні нелеткі кристалічні, оптично активні речовини з температурами плавлення більшими, ніж у амінів і карбонових кислот, розчинні у воді. Багато з них є солодкими на смак. В розчині утворюють біфункціональні іони. Нейтральне середовище

Номер слайду 9

Кислотні - реагують з лугами. Реагують зі спиртами. Хімічні властивості

Номер слайду 10

Основні – реагують з кислотами. Хімічні властивості:

Номер слайду 11

Реакція поліконденсації – утворення пептидів: Хімічні властивості:

Номер слайду 12

Амінокислоти добувають гідролізом білків. Один із синтетичних способів добування амінокислот складається з двох стадій:1) одержання галогензаміщеної карбонової кислоти. Добування амінокислот

Номер слайду 13

у медицині,для годівлі тварин, як вихідні речовини для добування пластмас та штучних волокон. З капронового волокна виготовляють одяг, штучне хутро, парашути, канати, рибальські сітки. З особливо міцного капрону виробляють кордову тканину для авто- та авіапокришок, деталі машин і приладів. Застоосування амінокислот

Номер слайду 14

Чи змінить колір універсальний індикаторний папірець в розчині а) аланіну;Б) аспарагінової кислоти. В) лізину? Відповідь поясніть. Виконати номера 209, 211,213,215. Домашнє завдання: Опрацювати параграф 28, виконати вправи 210, 212. Закріплення

Номер слайду 15

Білки - біополімери. Урок хімії 10 клас

Номер слайду 16

Як ви розумієте термін “біополімер”?Яке значення білків в природі?З чого вони складаються?Як називаються зв'язки між амінокислотами в білках? Чому вони можуть утворюватись?Актуалізація

Номер слайду 17

Полімери – з 20 видів амінокислот (α-амінокислоти L-ряда),їх молекулярні маси мають значення від 6 тисяч до кількох мільйонів. Поліпептиди – зв'язки між амінокислотами в молекулі - пептидніХімічна природа

Номер слайду 18

Структура молекули білківпервинна. Послідовність амінокислот

Номер слайду 19

Структура молекули білківвторинна. Водневі зв'язки

Номер слайду 20

Структура молекули білків. Третинна структура. Зв’язки дисульфідні, водневі, йонні, гідрофобні

Номер слайду 21

Структура молекули білків. Четвертинна. Лише у протеїдів (складних білків)

Номер слайду 22

Гідроліз. Денатурація. Властивості білків

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Ксантопротеїнова реакція. Якісні реакції (кольорові)

Номер слайду 25

Пригадайте функції білка з уроків біології

Номер слайду 26

Установіть відповідність між типом структури білка та її характеристикою: Структура Характеристика1- первинна А- утворення глобул2- вторинна Б – послідовність амінокислот3- третинна В – утворення водневих зв'язків між радикалами амінокислот4- четвертинна Г – універсальна взаємодія між елементами поліпептидного ланцюга. Д – утворення біполярного іона. Закріплення

Номер слайду 27

Опрацювати параграф 29, виконати вправи № 218, 222. Закріплення: Білки є поліпептидами. А чи всі поліпептиди є білками? Відповідь поясніть. Поясніть появу осаду під час скисання молока. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паращак Наталія Миколаївна
    Дякую, колего, за корисний матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
16132
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку