Презентація "Вітаміни та ферменти"

Про матеріал
В презентації надаються загальні поняття та класифікація біологічно активних речовин вітамінів та ферментів; також висвітлюється роль вітамінів у житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель хімії Тимченко Р. В. Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни та ферменти)

Номер слайду 2

Вітаміни - низькомолекулярні органічні речовини, що потрапляють в організм з продуктами харчування. Вітаміни зазвичай входять до складу ферментів і впливають на багаточисельні змінні процеси: Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я, способу життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок витамінів- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).

Номер слайду 3

Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".

Номер слайду 4

ВОДОРОЗЧИННІ(В1, В2, В6, РР, С, В5, В9, В12)ЖИРОРОЗЧИННІ( А, Д, Е, К ) КЛАСИФІКАЦІЯ

Номер слайду 5

ВІТАМІН AРЕТИНОЛНеобхідний для нормального росту ірозвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігментродопсин. При недостачі –захворювання Куряча сліпота(порушення сутінкового зору). Міститься:в молоці, рибі, яйцах,маслі, моркві,петрушці,абрикосах.

Номер слайду 6

ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин,регулює циркуляцію кровіі кровотворення, роботу гладкоїмускулатури, активізує роботумозку. При недостачі-захворювання. Бері-бері (ураження нервовоїсистеми, відставання в рості,слабкість і параліч кінцівок). Міститься:в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу,мясі птиці, зелені.тіамин

Номер слайду 7

ВІТАМІН B2рибофлавін. Регулює обмін речовин,бере участь в кровотворенні,понижує втому очей, полегшуєпоглинання кисню клітинами. При недостачі - слабкість,зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься:в мясі, молочних продуктах,зелених овочах,зернових і бобовихкультурах.

Номер слайду 8

ВІТАМІН B5пантотенова к-та. Регулює роботу наднирковиків,засвоєння вітамінів, синтез антитіл,жировий обмін. Міститься:в горосі, дріжджах, фундуці,листових овочах,курчатах, крупах,ікрі

Номер слайду 9

ВІТАМІН B6піридоксин. Бере участь в обміні амінокислот,жирів, роботі нервової системи,понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія,дерматит, судоми,розлади травлення. Міститься:сої, бананах,в морепродуктах, картоплі, моркві,бобових

Номер слайду 10

ВІТАМІН B9фолієва к-та. Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот,регюлює роботу органів кровотворення. Міститься:в мясі, коренеплодах,фініках, абрикосах, грибах, гарбузі,висівках

Номер слайду 11

ВІТАМІН B13оротова к-та. Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращуєрепродуктивне здоров’я Мітиться:у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжджах

Номер слайду 12

ВІТАМІН CАСКОРБІНОВА К-ТАДопомогає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (напухаютьі кровоточаться, випадаютьзуби, слабкість, млявість,швидка втома, головокружіння). Мітиться:в цитрусових, солодкому перці,ягодах,моркві

Номер слайду 13

ВІТАМІН DКАЛЬЦИФЕРОЛВідповідає за обмін фосфору ікальцію, правильний рісткісток. При нестачі - рахіт(деформація кісток, порушеннянервової системи, слабкість,роздратованість)Виробляєтьсяв шкірі під дією УФВ,ним багаті:яєчний жовток,масло,риб’ячий жир, ікра

Номер слайду 14

ВІТАМІН EТОКОФЕРОЛДопомагає організму стимулювати оновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я. Мітиться:в молоці,зародках пшениці,соняшниковій оліі,листях салату, м’ясі, печінці,маслі

Номер слайду 15

ВІТАМІН Hбіотин. Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся,рівень холестерину в кровіМіститься:в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі

Номер слайду 16

ВІТАМІН KЗабезпечує згортання крові,попереджує остеопороз. Міститься:в зелені, зелених помідорах,хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті. фітоменадіон

Номер слайду 17

ВІТАМІН PPнікотинова к-та. Бере участь у синтезі нуклеїновихкислот, амінокислот, регулюєроботу органів кровотворення. При недостачі - ураження шкіри, дерматит, діарея,безсоння , депресія)Міститься у свинині, рибі,арахісі, помідорах, петрушці,шипшині.

Номер слайду 18

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВstyle.colorfillcolorfill.typeppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 19

Вітаміни і вітаміноподібні речовини. Водорозчинні вітаміни(В1,В2, В3, В5, В6,В12, С, Н, Р )Жиророзчинні вітаміни(К, Е, Д, А)Вітаміноподібні речовини. Вітаміни і вітаміноподібні речовини

Номер слайду 20

Роль вітамінів в житті людини Сучасна медицина вважає, що на 85% стан нашого здоров'я залежить від живлення. Але способи здобуття, обробки, зберігання і приготування їжі, що існують на сьогоднішній день, зводять нанівець її живильну і біологічну цінність. Мало того, що ця їжа не забезпечує всі зростаючі потреби людини у вітамінах, мікро- і макроелементах, амінокислотах і інших живильних речовинах, вона ще і сприяє їх посиленому виділенню, що наводить до подальшого погіршення стану здоров'я.

Номер слайду 21

Ферменти (ензими)Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмінтон для опису механізмів травлення. Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів, опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”

Номер слайду 22

Ферменти є біологічними каталізаторами, вони наявні в усіх живих клітинах і сприяють перетворенню одних речовин на інші. Ферменти є каталізаторами всіх біохімічних реакціях. Ферменти відіграють надзвичайно важливу роль у всіх процесах життєдіяльності скеровуючи та регулюючи обмін речовин організму

Номер слайду 23

Класифікація ферментів6 класів. КФ 1: Оксидоредуктази –ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)КФ2: Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)КФ3: Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин)КФ 4: Ліази каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів. КФ 5: Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату. КФ 6: Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)

Номер слайду 24

Нобелівську премію з хімії 2018 року вручили за “напрвлену еволюцію ферментів” та роботу над дисплеєм фагів, що продукують пептиди та антитіла. Нагороджені за це спільно Френсіс Х. Арнольд, Джордж П. Сміт та сер Грегорі П. Вінтер. Методи вироблені ними допомагають виробляти екологічно чисті хімікати, випускати нові матеріали, виробляти стійке біопаливо, пом'якшувати хвороби та рятувати життя.

Номер слайду 25

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2019
Переглядів
14746
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку