презентація до уроку №1 за твором Гарпер Лі "Убити пересмішника"

Про матеріал

ця презентація допоможе вчителю зарубіжної літератури у проведенні уроку за творчістю американської письменниці Гарпер Лі. В програмі зарубіжної літератури пропонується вивчення твору Гарпер Лі "Убити пересмішника"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГАРПЕР ЛІ - АМЕРИКАНСЬКА ПИСЬМЕННИЦЯЩепаняк Л.І.

Номер слайду 2

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІНелл Гарпер Лі народилась 28 квітня 1926 року в маленькому містечку Монровілль впівденній частині штату Алабама. Вона була молодшою дитиною в сім’ї. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 3

Батько, в минулому власник і редактор газети, за освітою юрист, а з 1926 року по 1938 рік перебував на державній службі. НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІЩепаняк Л.І.

Номер слайду 4

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІВ дитинстві Лі була жвавою дитиною, зірвиголовою, дуже схожою на свою героїню в романі, яка також рано навчилась читати і з цікавістю спостерігала за життям навколо. Любила зручні комбінезони більше , ніж плаття з корсетом. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 5

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІПо закінченні школи в Монровіллі вступила до Коледжа Гантінґтона в Монтґомері (1944–1945), після чого два семестри вивчала право в державному університеті. Один рік провела в Оксфордському університеті в Англії, однак навчання не закінчила. В 1950-их працювала в бюро авіаліній Eastern Air у Нью-Йорку. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 6

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІДрузі, знаючи про мрію письменниці, подарували їй річну оплачену відпустку для змоги працювати над книгою. Роман Гарпер Лі «Вбити пересмішника» привернув до себе увагу відразу ж після виходу з друку в 1960 році. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 7

В 1961 році книга удостоєна Пулітцерівської премії (Pulitzer Prize ) – однієї з найбільш престижних нагород США в області літератури, журналістики, музики і театру. Вона вручається щорічно з 1917 року. Письменницю нагороджено Президентською медаллю Свободи , однією з вищих нагород США для цивільних осіб, яку вручають за рішенням президента. НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІЩепаняк Л.І.

Номер слайду 8

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІОстанні кілька років перед смертю Гарпер Лі жила в будинку для літніх людей неподалік дому, в якому вона виросла. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 9

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІЗАВДАННЯ ДЛЯ КЛАСУ: СКЛАСТИ АНКЕТУ ПИСЬМЕННИЦІ НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІЩепаняк Л.І.

Номер слайду 10

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІПисьменниця - При народженні Народження - Смерть - Громадянство - Alma mater Мова творів - Рід діяльності - Твір, який приніс їй всесвітню славу - Рік першого видання книги - Жанр -Нагороди та премії - Щепаняк Л.І.

Номер слайду 11

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІПисьменниця - Гарпер Лі у 2007 р. При народженні Nelle Harper Lee. Народження - 28 квітня 1926 Монровілл, Алабама, СШАСмерть - 19 лютого 2016 (89 років) Монровілл, Алабама, СШАГромадянство - США Alma mater Університет Алабами. Мова творів - англійська. Рід діяльності - письменник, романіст, музикант, сценарист і поет-адвокат. Твір, який приніс їй всесвітню славу - «Убити пересмішника»Рік написання книги - 1960 Жанр - роман. Нагороди та премії - Президентська медаль Свободи Пулітцерівська премія. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 12

НЕЛЛ ГАРПЕР ЛІУБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАЩепаняк Л.І.

Номер слайду 13

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКА Події, відтворені в романі, відбуваються в 30-х роках ХХ століття в США. В цей час темношкірі жителі країни не мали громадянських прав, вважалися людьми другого гатунку. Лі було п’ять років, коли в 1931 році в містечку Скоттборо відбулись перші суди в справах звинувачених в зґвалтуванні неграми двох білих жінок. Не дивлячись на медичні докази того, що жінки не були зґвалтованими, суд присяжних, який складався лише з представників білої раси, визнав негрів винними, приговорив до смертного вироку Потім, протягом шести років відбувались апеляційні суди в цій справі . Ця справа сколихнула спокій містян і лишилась в пам’яті маленької дівчинки на все життя. Через багато років цей факт і став основою для роботи над романом «Убити пересмішника»Щепаняк Л.І.

Номер слайду 14

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКА Роман пов’язаний з рідним містечком Лі – Монровиллем штату Алабама, який став прототипом вигаданного Мейкомба. Сумно відомі судові процеси за справами про міжрасові згвалтування, котрі вів і її батько, допомогли ставленню суспільної свідомості Лі і формуванню у неї яскравого дару розповідника. Спочатку книга мала назву «Піди, постав охоронця», потім «Аттикус» і лише пізніше «Убити пересмішника». Щепаняк Л.І.

Номер слайду 15

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАГерої твору. Батько - адвокат Аттікус Фінч. Його діти школярі –Джем та Джін-Луїза (Всевидько)Ділл – товариш Джема та Джіни-Луїзи Том Робінсон, якого захищає в суді Аттікус. Сусід Артур Редлі ( «Страхолюд»)Дорослі та юні жителі містечка. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 16

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАУ творі дві сюжетні лінії. Перша - навколо Артура Редлі (Страхолюда), котрий живе в розваленому будинку на одній вулиці з Фінчами і, за балачками оточуючих, являється якимсь монстром. Діти бешкетують, всяко хочуть виманити Страхолюда . Несподівано Страхолюд відповідає їм взаємністю, даруючи їм невеличкі подарунки до тих пір, доки вони не потоваришують . Друга – про батька Всевидька і Джема, адвоката Аттікуса Фінче. Місцевий суддя призначає його захисником темношкірого чоловіка Тома Робінсона, якого звинуватили в згвалтуванні білої дівчини. Аттікус підозрює, що справу буде програно, але сміливо протистоїть труднощам, в якийсь момент героїчно стаючи між своїм клієнтом і натовпом людей. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 17

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАЗАВДАННЯ: ЗНАЙДІТЬ ПОМИЛКИ В СЮЖЕТНОМУ ЛАНЦЮЖКУ, ЗАПИШІТЬ В ПРАВИЛЬНОМУ ВИГЛЯДІ Діти Джем, Джіна–Луїза з батьком проживають у місті Мейкоба – Боб Юелл та його вчинки - знайомство з Діллом –поранений Джем на руках Артура Редлі – боротьба Аттікуса Фінча в суді за свого підзахисного - боязнь дітей хлопця Артура Редлі – діти намагаються виманити Редлі з будинку – знаки уваги Редлі - діти на стороні батька та Тома Робінсона - Боб Юелл, Мейєлла та її батько говорять неправду –смерть Тома Робінсона - суд – причина смерті Боба Юелла за висновками щеріфа – спільний висновок – Артур Редлі супроводжує Джема додому – люди ображають дітей Аттікуса- жалкування Джема Щепаняк Л.І.

Номер слайду 18

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАСЮЖЕТНИЙ ЛАНЦЮЖОКЗАВДАННЯ: ВІДТВОРІТЬ ЗМІСТ ТВОРУ, СТВОРЮЮЧИ СЮЖЕТНИЙ ЛАНЦЮЖОКДіти Джем , Джіна–Луїза з батьком проживають у місті Мейкомба – знайомство з Діллом – боязнь дітей хлопця Артура Редлі – діти намагаються виманити Редлі з будинку – знаки уваги Редлі – боротьба Аттікуса Фінча в суді за свого підзахисного – люди ображають дітей Аттікуса – діти на стороні батька та Тома Робінсона - Боб Юелл, Мейєлла та її батько говорять неправду – суд – смерть Тома Робінсона – Боб Юелл та його вчинки – поранений Джем на руках Артура Редлі – причина смерті Боба Юелла за висновками щеріфа – спільний висновок – Артур Редлі супроводжує Джема додому – жалкування Джема Щепаняк Л.І.

Номер слайду 19

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАЩо ви дізналися про Нелл Гарпер Лі?Що вразило вас в її біографії?Які сюжетні лінії переплітаються у творі «Убити пересмішника»?Хто і як їх об’єднує?Чи можна сказати, що цей твір автобіографічний? Чому?Щепаняк Л.І.

Номер слайду 20

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАСьогодні на уроці я дізнався …Мені сподобалося …Мені не сподобалося…. Щепаняк Л.І.

Номер слайду 21

УБИТИ ПЕРЕСМІШНИКАДомашнє завдання: характеризувати героїв твору, дати відповідь на запитання: «Чому розповідь ведеться від імені Джіни-Луїзи?»Щепаняк Л.І.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Форсюк Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Недавній Валерій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2018
Переглядів
18459
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку