Презентація до уроку №16 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Укуси диких тварин, особливості надання домедичної допомоги».

Про матеріал
Навчити здобувачів освіти розрізняти симптоми отруєння від укусу диких тварин; формувати навички надання домедичної допомоги у разі укушення та ускладнень від укусів; виховувати екологічний світогляд; розвивати здоров’язбережувальну, природничу компетентність, навички побудови алгоритму дій в екстремальних умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Укуси диких тварин, особливості надання домедичної допомоги Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: навчити здобувачів освіти розрізняти симптоми отруєння від укусу диких тварин; формувати навички надання домедичної допомоги у разі укушення та ускладнень від укусів; виховна: виховувати екологічний світогляд; розвивальна: розвивати здоров’язбережувальну, природничу компетентність, навички побудови алгоритму дій в екстремальних умовах.

Номер слайду 3

Актуалізація знань Що вам відомо про сказ? За якими ознаками можна припустити, що тварина хвора на сказ? Якими можуть бути наслідки укушення домашніми тваринами? Дикими?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності За даними МОЗ щорічно укуси собак, кішок та мавп призводять до десятків мільйонів травм. Найчастіше страждають діти, близько 20 % зазнають інфікування, кілька десятків випадків мають летальне завершення. І це лише в одній, благополучній країні. Про те, чому трапляються такі інциденти та які небезпеки вони тягнуть за собою, наш урок.

Номер слайду 5

«Асоціативний кущ» Інфекційна хвороба Ушкодження центральної нервової системи Параліч Зупинка серця Блювота Головний біль Сказ Які асоціації викликає поняття «сказ»?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу 1. Укуси собак, кішок За оцінками ВООЗ, близько 60 тис. людей щороку вмирають від сказу. Діти середнього та старшого віку більше ризикують отримати укус собаки. Для них найбільш характерні травми голови та шиї, для дорослих — травми кінцівок. Найбільші показники укусів кішок зафіксовані серед дорослих жінок.

Номер слайду 7

Перегляд відео Які ознаки сказу https://www.youtube.com/watch?v=jEwcW8jjeqo&ab_channel=%D0%A5%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%96%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Головною небезпекою є сказ. Сказ — це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами, завжди закінчується смертю.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу 2. Укуси диких тварин Особливість полягає у тому, що можливість зустрічі людини із дикими тваринами доволі обмежена, особливо з великими, які можуть розглядати людину як здобич. Невеликі тварини нападають на більших за розмірами тварин (зокрема, людину) лише у разі самозахисту.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу У країнах Азії поширеними є укуси мавп. Повсюди загрозою для немовлят є можливість укушення щурами. Головними носіями вірусу сказу серед диких тварин є лисиця, вовк, дикі кабани, лосі, тхори, куниці, борсуки, їжаки, білки, кажани, орли, соколи, ворони.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Головними ознаками сказу для диких тварин є втрата обережності, для домашніх — зміна поведінки, від раптової апатії до лякливості і відсутності реакції на команди у собак; може бути порушена координація рухів, помітні судоми або паралічі частин тіла, явні симптоми сказу — слинотеча і агресія.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу На морі дуже болючими, інколи небезпечними є контакти з медузами, актиніями, морськими їжаками, рибами. Можливі опіки шкіри отруйними речовинами, потрапляння голок та кісток плавника.

Номер слайду 13

Перегляд відео Що робити, якщо вкусила тварина https://www.youtube.com/watch?v=fqGZ4Nu49aQ&ab_channel=%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D1%8F%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу 3. Домедична допомога Лікування залежить від місця укусу, загального стану постраждалого та вакцинації тварини. У разі проявів симптому захворювання на сказ у постраждалого у 99% випадків лікування неможливе, тому лише якнайшвидше звернення до лікарів може призупинити дію вірусу.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Небезпечні й кусані рани, оскільки часто бувають рваними, у разі укусів котячими — колоті рани. Рани дуже забруднені мікроорганізмами слини тварин. Пацюки, миші, морські свинки, хом’яки можуть переносити лептоспіроз.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Алгоритм домедичної допомоги 1) Переконатися у відсутності небезпеки. 2) При укусах диких тварин запам’ятати вид тварини, за можливості сфотографувати; при укусах домашніх тварин за можливості ізолювати тварину.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу 3) Провести огляд постраждалого. 4) Викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу 5) За наявності рани без кровотечі промити рану мильним розчином, можна використати антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе) та накласти чисту стерильну пов’язку.

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу 6) За наявності рани та інтенсивної кровотечі зупинити кровотечу та накласти на рану чисту стерильну пов’язку.

Номер слайду 20

Вивчення нового матеріалу 7) Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 21

Вивчення нового матеріалу 8) При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Робота з підручником Опрацювати матеріал підручника стор. 82 – 83.

Номер слайду 24

Закріплення вивчення матеріалу Практикум Обробіть уявну рану від укусу тварини.

Номер слайду 25

Закріплення вивчення матеріалу Чому у разі зустрічі з дикими тваринами радять зберігати спокій, не панікувати, не бігти, не махати руками? Складіть пам’ятку «Як запобігти захворюванню на сказ».

Номер слайду 26

Складання пам’ятки

Номер слайду 27

Закріплення знань Гра «Поділи на групи»

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати § 13, стор. 82 - 83 підручника.

Номер слайду 29

Список використаних джерел: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://shkola.in.ua/533-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma.html http://shkola.in.ua/1114-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma-2019.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=jEwcW8jjeqo&ab_channel=%D0%A5%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%96%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8 https://www.youtube.com/watch?v=fqGZ4Nu49aQ&ab_channel=%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D1%8F%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Юрченко Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
5070
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку