Презентація до уроку №14 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Отруйні комахи та наслідки їх укусів. Клінічна картина дії отрути комах».

Про матеріал
Навчити здобувачів освіти розрізняти симптоми отруєння від укусу комах; формувати навички надання домедичної допомоги у разі укушення та ускладнень від укусів; виховувати екологічний світогляд; розвивати природничу компетентність, навички побудови алгоритму дій в екстремальних умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Отруйні комахи та наслідки їх укусів. Клінічна картина дії отрути комах Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: навчити здобувачів освіти розрізняти симптоми отруєння від укусу комах; формувати навички надання домедичної допомоги у разі укушення та ускладнень від укусів; виховна: виховувати екологічний світогляд; розвивальна: розвивати природничу компетентність, навички побудови алгоритму дій в екстремальних умовах.

Номер слайду 3

Актуалізація знань Які отруйні комахи України вам відомі? Як діяти у разі, якщо ви знайшли гніздо шершня? диких бджіл?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Глобальне потепління спричиняє зміну довкілля, а отже, з’являються нові представники тваринного й рослинного світу, раніше, не характерні для певної місцевості. В окремих регіонах Одеської, Запорізької, Кіровоградської та Дніпропетровської областей оселився хеіракантіум, або жовтосумий колючий павук, ЯКИЙ може бути небезпечний для людини.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Його отрута має нейротоксичний ефект і викликає сильні болі, набряки, а також підвищення температури та артеріального тиску. Його активність збільшується на початку осені; селиться він у сухостої, опалому листі.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу У більшості випадків реакція на укус комарів, мошок протікає в легкій формі. Проявами її зазвичай бувають подразнення або відчуття пекучого болю й невеликий набряк, які проходять за день-два; сверблячка може тривати кілька тижнів.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Слід змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: 1/2 чайної ложки на стакан води, прикласти лід. У разі численних укусів прийняти антигістамінний засіб.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу У місці укусу ґедзя (може переносити інфекції) можуть з’явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, білий пухирець; можливе збільшення лімфатичних вузлів. Ранку треба промити з милом, прикласти компрес з 40% спиртом і розчином питної соди.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Бджоли атакують людину виключно з метою самозахисту. На відміну від бджіл, оси після нападу не вмирають. Найбільш небезпечні укуси шершнів і джмелів — представників найбільшого роду ос.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Вони боляче жалять, їхня отрута — сильний алерген; під час укусу самка комахи відкладає під шкіру людини личинку, яка викликає запалення. Отрута оси, бджіл, джмелів, шершнів може викликати гіперчутливість в окремих людей, особливо алергіків та астматиків.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу У місці укусу виникають біль, печіння, почервоніння і набряк. Крім місцевих реакцій можуть з’явитися загальні алергічні реакції: запаморочення, нудота, болі в суглобах, підвищення температури, непритомність, анафілактичний шок. Наслідки укусів в область грудної клітки, живота, голови можуть бути більш важкими, ніж від укусів кінцівок.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Дуже небезпечні укуси в область ротової порожнини, оскільки набряк може викликати перекриття дихальних шляхів. Необхідно видалити з ранки жало пінцетом чи пальцями. Місце укусу промити водою з милом, змочити спиртом чи одеколоном, прикласти холод, розчин нашатирного спирту, розчин кухонної соди. Дати антигістамінні препарати та багато пити. Якщо укушені око, язик, губи — негайно викликати «швидку», місце укусу охолоджувати.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Кліщі можуть переносити віруси. Для видалення кліща слід захопити його пінцетом якомога ближче до хоботка, акуратно потягувати і при цьому обертати навколо своєї осі (через 1-3 оберти кліщ, як правило, витягується цілком).

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Не можна висмикувати кліща, прикладати до місця укусу олію, нашатирний спирт, бензин тощо, припікати кліща, давити кліща пальцями. Видаленого кліща залишити для аналізу, помістивши в банку. Спостерігати за станом потерпілого слід до 3 місяців.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Каракурт поширений у Приазов’ї, Причорноморському степу, Криму. Укус малоболючий (як укол голкою), тому часто не відчувається потерпілим, місце не опухає, біль швидко проходить.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Отрута каракурта у 10-15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Нападає тільки задля захисту. Загальнотоксичні зміни настають за 5-30 хв і швидко прогре-сують: різка м’язова слабкість, болі різної локалізації, сильна напруга м’язів черевного преса, німіють ноги, різко підвищується температура, судоми, порушення функцій дихальних м’язів.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Характерними є посиніння обличчя, уповільнення й аритмія пульсу, психічне збудження. Чим менший проміжок часу між укусом і розвитком симптомів, тим важча клінічна картина.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу При укусах будь-яких отруйних павуків слід вжити заходи допомоги, аналогічні тим, що вживаються при укусах отруйних змій. Якомога швидше доставити до медичного закладу, де є вірогідність дістати відповідну сироватку.

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу У невеликого відсотка людей отрута комах викликає важкі алергійні реакції, аж до анафілактичного шоку, який може призвести до смерті. У разі блискавичного розвитку постраждалий непритомніє, його судомить, це нерідко закінчується летально.

Номер слайду 20

Перегляд відео Допомога при укусах комах, кліщів, павуків, бджіл https://www.youtube.com/watch?v=ORumKLHk-Cw&ab_channel=%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%9F%D0%BB%D1%8E%D1%81

Номер слайду 21

Закріплення вивчення матеріалу Практикум: Дитину вжалила оса, надайте допомогу (відпрацювання дій). Чому у разі зустрічі з бджолами, осами, зміями, павуками радять зберігати спокій, не панікувати, не бігти, не махати руками?

Номер слайду 22

Робота в групах Складіть пам’ятку з оброблення місця укусу різними комахами.

Номер слайду 23

Закріплення знань Складіть пазли

Номер слайду 24

Домашнє завдання Опрацювати § 12 підручника.

Номер слайду 25

Список використаних джерел: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://shkola.in.ua/533-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma.html http://shkola.in.ua/1114-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma-2019.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=ORumKLHk-Cw&ab_channel=%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%9F%D0%BB%D1%8E%D1%81

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Надія Ол.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Корсун Юлія Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Parkhomchuk Svitlana
    Дякую за Ваші матеріали!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
3357
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку