Презентація до уроку №18 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Укриття людей у сховищах: медичний, радіаційний та хімічний захист».

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з особливостями захисних споруд для населення, сутністю медичного, радіаційного та хімічного захисту населення у НС; виховувати гуманність та відповідальне ставлення до громадянського обов’язку; розвивати життєзбережувальну компетентність, навички взаємодопомоги та організації колективного мешкання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Укриття людей у сховищах: медичний, радіаційний та хімічний захист Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: ознайомити здобувачів освіти з особливостями захисних споруд для населення, сутністю медичного, радіаційного та хімічного захисту населення у НС; виховна: виховувати гуманність та відповідальне ставлення до громадянського обов’язку; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність, навички взаємодопомоги та організації колективного мешкання.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань У разі коли є небезпека обстрілу або бомбардування, якими мають бути дії населення? Що слід зробити вдома перед тим, як рушити до сховища? Які небезпеки для населення можуть становити НС різних видів? Які засоби убезпечити себе від НС вам відомі? Які з НС потенційно можливі у нашому населеному пункті?

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ» — Які асоціації викликає поняття «захисні споруди»? Комплекс споруд Радіаційні укриття Тамбури Захист людей Сховища Щілини Укриття

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Серед кількох тисяч занедбаних сховищ дигери не можуть назвати жодного, яке могло б повною мірою захистити простих людей у разі НС. У МНС пропонують надавати пільги підприємствам, що утримують сховища, та запровадити програму їхнього відновлення — на рівні держави, а будуючи нові мікрорайони,— передбачати такі споруди. На жаль, їх необхідність показали нам події на сході країни.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу 1. Укриття людей у сховищах Захисні споруди призначені для захисту людей від наслідків аварій (катастроф) і стихійних лих, а також від уражальної дії зброї масового знищення і звичайних засобів ураження, впливу другорядних чинників засобів ураження.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Захисні споруди класифікують за: призначенням — для захисту населення, розміщення органів управління, вузла зв’язку і медичних закладів; місцем знаходження — вбудовані, відокремлені, метрополітен, у гірських виробках; терміном будівництва — зведені завчасно, швидкозведені; захисними властивостями — найпростіші укриття (щілини відкриті і перекриті), протирадіаційні укриття (ПРУ) і сховища.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Сховище — це інженерна споруда герметичного зразка, яка забезпечує надійний захист людей від вражаючих факторів ядерного вибуху, отруйних речовин (ОР), сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), бактеріальних засобів, високих температур і обвалів будівель. Сховище складається із основних і допоміжних приміщень.

Номер слайду 9

Перегляд відео Порядок укриття населення в захисних спорудах https://www.youtube.com/watch?v=fdlLAdjeRqA&t=3s&ab_channel=%D0%86%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%BA

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Правила перебування у захисних спорудах: уникати паніки, ставитися до свого положення з витримкою та людяним ставленням до інших; чітко виконувати вказівки відповідальних, якщо такі є; задля власної безпеки необхідно почекати ще декілька годин після останнього вибуху або ж виходити лише після сигналу; необхідно бути готовим у будь-який момент залишити сховище, навіть якщо удар ще триває; мати з собою воду та ліхтарик; суворо заборонено використання відкритого вогню та паління.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу 2. Радіаційний та хімічний захист населення Радіаційний і хімічний захист населення і територій включає: виявлення та оцінку радіаційної і хімічної обстановки; організацію та здійснення дозиметричного і хімічного контролю; використання засобів колективного та індивідуального захисту; проведення йодної профілактики з метою запобігання опроміненню щитоподібної залози; проведення санітарної обробки населення та спеціальної обробки одягу, майна і транспорту; інші заходи радіаційного і хімічного захисту залежно від ситуації, що склалася.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Радіаційний і хімічний захист населення і територій забезпечується: визначенням суб’єктів господарювання, на яких обладнуються місця для проведення санітарної обробки населення та спеціальної обробки одягу, майна і транспорту.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Засоби індивідуального захисту використовують для захисту людини від отруйних речовин, радіоактивних речовин і бактеріологічних засобів. Поділяються на засоби захисту органів дихання та засоби захисту шкіри. За принципом захисної дії поділяються на фільтрівні та ізолювальні. Засоби захисту шкіри фільтрівного типу виготовляють зі звичайної бавовняної тканини, яку просочують спеціальними дегазуючими речовинами.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Засоби індивідуального захисту поділяються на: фільтрівні протигази Фільтрівні засоби захисту Ізолювальні засоби захисту респіратори ватно-марлеві пов’язки протипилові тканинні маски протигази захисні костюми

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Ізолювальні протигази є спеціальними засобами захисту органів дихання, очей, обличчя від усіх небезпечних речовин, що містяться в повітрі. Ізолювальні засоби захисту шкіри виготовляють з повітронепроникних прогумованих тканин (легкий захисний костюм Л-1, загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) та ін.).

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Значну роль в загальному комплексі заходів по захисту населення від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру відіграють заходи медичного захисту.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Медичний захист - це сукупність заходів, спрямованих на запобігання або зменшення медичними способами і засобами тяжкості ураження людей в умовах надзвичайної ситуації, своєчасне надання медичної допомоги постраждалим та їх лікування, забезпечення епідемічного благополуччя в зонах надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу Заходи медичного захисту виконуються завчасно у складі заходів з попередження або в ході ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, до яких відносяться: - наявність постраждалих з різними видами уражень різного ступеня важкості; - негативний морально-психологічний та психічний стан людей, які опинилися в зоні надзвичайної ситуації; складна санітарно-гігієнічна та епідемічна обстановка в зоні НС; - дезорганізація системи охорони здоров’я в зоні НС.

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу Основними заходами медичного захисту є: - підготовка медперсоналу до дій у НС, загальне медико-санітарне навчання населення, його морально-психологічна підготовка; - завчасне накопичення медичних засобів індивідуального захисту, медичного майна і техніки, підтримання їх у готовності до застосування; - підтримання в готовності лікарняної бази органів охорони здоров’я незалежно від їх відомчої належності і розгортання, при необхідності, в НС додаткових лікувальних установ;

Номер слайду 20

Вивчення нового матеріалу - медична розвідка в осередках ураження та в зоні надзвичайної ситуації в цілому; - здійснення лікувально-евакуаційних заходів у зоні НС; медичне забезпечення в зоні НС населення, а також її учасників ліквідації; - контроль заражених продуктів харчування, харчової сировини, фуражу, води і вододжерел; - проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів з метою забезпечення епідемічного благополуччя в зонах НС.

Номер слайду 21

Закріплення вивчення матеріалу Робота з підручником. Опрацювання теоретичного матеріалу.

Номер слайду 22

Закріплення знань Класифікуйте за поняттями

Номер слайду 23

Підсумок уроку 1. Назвіть місцезнаходження та призначення захисних споруд вашого району? 2. Чи є відмінність між протирадіаційним укриттям і сховищем? Назвіть основні переваги сховищ? 3. Поясніть правила перебування в захисних спорудах.

Номер слайду 24

Домашнє завдання 1. Вивчити 28. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://studme.com.ua/18800413/bzhd/meropriyatiya_meditsinskoy_zaschity.htm https://studopedia.su/11_71769_urazhayuchi-faktori-yadernogo-vibuhu-zasobi-i-sposobi-zahistu-vid-nih.html https://www.br.com.ua/referats/Bgd/6794.htm Відео: https://www.youtube.com/watch?v=fdlLAdjeRqA&t=3s&ab_channel=%D0%86%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%BA

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лоскутов Андрей
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пасько Юлия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
5815
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку