Презентація до уроку

Про матеріал
Матеріал є презентацією до уроку на тему "Будова і функції кровоносних судин. Рух крові"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та функції кровоносних судин. Рух крові. Підготувала: Вчитель біологіїЧернівецького ліцею №19 Рибак Л.І.

Номер слайду 2

Найдрібніші артерії - артеріоли,найдрібніші вени -венулиартерії,вени,капіляри. Судини – це русло, по якому рухається кров. Розрізняють три види кровоносних судин:

Номер слайду 3

Схема будови кровоносних судин. Артерії – несуть кров від серця, вени – несуть кров до серця. Внутрішній шар – одношаровий ендотелій,Середній шар – кільцеві і поздовжні непосмуговані м'язи,Зовнішній шар – волокниста сполучна тканина. У вен – стінки теж тришарові, але тонші, мають на внутрішній поверхні кишенькові клапани, які перешкоджають руху крові у зворотному напрямку

Номер слайду 4

Капіляри- сполучають артерії з венами. Стінки капілярів – це один шар плоских клітин – ендотелію. В нашому організмі їх близько 150 млрд., а загальна довжина сягає 100000 км.

Номер слайду 5

У 1628 р. англійський лікар Вільям Гарвей довів, що серце, перекачуючи кров заставляє рухатись її по колу. Гарвей назвав кров полоненим морем, а серце порівняв із Сонцем. Цікаво знати: За добу серце спорочується біля 100 тис. разів, за 60 років життя - скорочується в середньому 2,3 млрд разів і перекачує понад 150 млн. літрів крові.

Номер слайду 6

Усі судини організму людини об'єднані серцем у велике і мале коло кровообігу.

Номер слайду 7

Велике коло кровообігу починається від лівого шлуночка аортою, яка розгалужується на артерії, артеріоли, капіляри. У капілярах артеріальна кров перетворюється на венозну і системою вен повертається до правого передсердя, а звідти у правий шлуночок. Відкрив велике коло кровообігу у 1628 р Гарвей. Здійснюється за 15-20 с.

Номер слайду 8

Мале коло кровообігу починається від правого шлуночка легеневим артеріальним стовбуром, який розгалужується на праву і ліву легеневі артерії, що несуть кров до легень. У капілярах легень венозна кров перетворюється на артеріальну і легеневими венами повертається у ліве передсердя, а з нього у лівий шлуночок. Відкрив мале коло кровообігу іспанський вчений Мігель Серветт. У 1553 р. здійснюється за 4-5 с. У дорослої людини 1 повний колообіг відбувається за 20-28 с, у підлітків за 18 с., у дітей за 15 с.

Номер слайду 9

Рух крові по судинах можливий лише за певної різниці тисків, яку створює і постійно підтримує серце. Тиск зростає при скороченні шлуночків і знижується під час їхнього розслаблення – це артеріальний тиск. В аорті – 150 мм. рт.ст. В артеріях середнього діаметра – 110-130 мм. рт.ст. У капілярах - 22 мм. рт.ст. У порожнистих венах - 0 мм. рт.ст. При розслабленні шлуночків – 60-80 мм. рт.ст.

Номер слайду 10

Закономірності руху крові по замкненому колу уперше описав В. Гарвей. За визначні наукові досягнення за життя було встановлено пам'ятник у Королівському коледжі лікарів у Лондоні. Його роботи цінував Павлов І. П. Вільям Гарвей 1578-1657 р

pptx
Додав(-ла)
Ribak Lyudmila
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
30 травня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку