Презентація до уроку №51 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Підготовка до евакуації».

Про матеріал
Сформувати у здобувачів освіти поняття тактична евакуація; ознайомити з основними діями на цьому етапі, особливостями допомоги, виявлення категорій поранених; виховувати людяне ставлення до поранених, бажання допомагати; розвивати життєзбережувальну компетентність, навички дій допомоги медичним працівникам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Підготовка до евакуації Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: сформувати у здобувачів освіти поняття тактична евакуація; ознайомити з основними діями на цьому етапі, особливостями допомоги, виявлення категорій поранених; виховна: виховувати людяне ставлення до поранених, бажання допомагати; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність, навички дій допомоги медичним працівникам.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Назвіть основні етапи допомоги пораненим у бойових умовах. Хто надає допомогу пораненому на різних етапах?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Медичні працівники цивільної медицини кажуть, що половина успіху в лікуванні хворих — це якісний догляд, уважне спостереження за їхнім станом. Це стосується і допомоги пораненим на етапі евакуації. Здається, що усі заходи польової невідкладної допомоги вжито, залишається якомога швидше доправити поранених до медичних закладів, але тут чатують інші небезпеки. Наслідки поранення стрімко розвиваються, недосвідченим рятувальникам складно визначити малопомітні, але загрозливі симптоми. Тому на цьому етапі за будь-якої можливості долучають кваліфікованих медичних працівників. Але місія бійців-рятувальників при цьому не закінчується. Потрібно бути готовим усіляко допомагати медикам організувати евакуацію, а якщо за тактичних умов медичні бригади не можуть прибути, то й самим доправити поранених до пунктів подальшого лікування.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Сутність евакуації Тактична евакуація включає в себе і евакуацію поранених (САSЕVАС), і медичну евакуацію (МЕDЕVАС). Завдання: підтримувати та проводити всі медичні маніпуляції, розпочаті на попередніх етапах, здійснюючи повторний огляд поранених та коригуючи допомогу згідно зі стандартним алгоритмом; забезпечити та провести евакуацію у відповідний лікувальний заклад, залучаючи максимум можливої допомоги, забезпечуючи якнайкращу комунікацію, особливо між тактичними групами та групами медиків; сприяти попередженню розвитку додаткових превентивних смертей.

Номер слайду 6

Перегляд відео Евакуація поранених з поля бою і надання першої медичної допомоги https://www.youtube.com/watch?v=gtZtNvE9PjY&t=4s&ab_channel=UkrinformTV

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Допомога немедичних рятувальників Бійці-рятувальники мають допомагати при підготовці постраждалих до евакуації, якщо у них немає невиконаних тактичних завдань. Бійці підрозділу мають забезпечити безпеку в місці евакуації та підготувати поранених для евакуації. Мають максимально повно та чітко передати інформацію щодо поранених евакуаційній команді ТАСЕVАС. Мінімальна інформація повинна відображати стабільність пораненого, виявлені поранення та надану допомогу (бажано зафіксовану у відповідній картці пораненого). Важливим є правильне переміщення поранених у зону евакуації: нести обережно, зберігаючи геодинамічну стабільність; зафіксувати пораненого на ношах ременями чи підручними засобами.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Підготовка пораненого до евакуації залежить від тривалості евакуації. Якщо евакуація відбувається протягом 1 год, турнікет не заміняти на інші засоби, якщо більше — за можливості застосувати гемостатичні засоби, тиснучі пов’язки (джгути у будь-якому разі залишити на місці — за необхідності їх можна закрутити, це підказка для медиків про проведені маніпуляції). За можливістю передати ампутований фрагмент разом із пораненим на евакуацію (не заморожувати, не класти в лід, воду, поле зору пораненого).

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Перевірити усі пов’язки на предмет відновлення кровотеч та їхньої фіксації. Постійно контролювати поранених з підозрою на пневмоторакс, за необхідності повторити декомпресію. У непритомних постраждалих потрібно постійно контролювати прохідність дихальних шляхів. Перевірити фіксацію повітроводів.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Забезпечити зберігання тепла (сухе тепло в ногах, голова вкрита), повністю вкутати термоковдрою, забезпечивши швидкий доступ (візуальний, фізичний) до поранень. У разі підозри на травму спини вкрай важливо зафіксувати шийний відділ (шийний комір, шини), переносити на жорсткій поверхні.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Якщо транспортування відбувається на ношах, слід зафіксувати постраждалого. Якщо для цього використовують скотч, слід зафіксувати постраждалого колом через ноші в районі голови та шийного відділу, плечових суглобів, клубових кісток, колінних суглобів, щиколоток, руки (якщо стан притомності порушений).

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Якщо евакуація тривала, бажано забезпечити можливість справляння фізіологічних потреб (гігієна та запобігання переохолодження від вологи). Підтримувати контакт із постраждалим, якщо можливо — до моменту госпіталізації: заспокоювати, підтримувати та пояснювати всі дії, які виконуєте.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Сортування поранених Якщо поранених багато, медики здійснюють їх сортування за пріоритетністю евакуації. Розрізняють три евакуаційні категорії для поранених: «А» — екстрена (мають бути евакуйовані протягом 2 год); «В» — пріоритетна (мають бути евакуйовані протягом 4 год); «С» — звичайна (можуть бути евакуйовані в період до 24 год).

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу «А»: велика втрата крові, шок, ампутація, артеріальна кровотеча, внутрішня кровотеча, перелом таза чи стегнової кістки, порушення дихання, тяжка ЧМТ, опіки 3-4-го ступеню понад 20 % поверхні тіла, без свідомості. «В»: тяжкі травми, коли кровотеча під контролем, проникаюча або серйозна травма очей, значна травма м’яких тканин без масивної кровотечі, травма кінцівок із відсутнім дистальним пульсом, опіки 10-20 % від загальної поверхні тіла.

Номер слайду 15

Закріплення знань Запитання з відео

Номер слайду 16

Закріплення вивчення матеріалу Запропонуйте уявне поранення. Вкажіть особливості допомоги на усіх етапах, особливості підготовки до евакуації та її черговість.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати 25. Скласти тестові завдання до опрацьованої теми.

Номер слайду 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://www.pervayapomosh.com/article/zachem_prikladyvat_holod/ http://ua.textreferat.com/referat-16234-1.html https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00j2HpeZQj04-Q3BNHjBCNWqBh6Mg%3A1611129241830&source=hp&ei=meEHYIqoMMm0tQaQoreIDQ&q=%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BA%D0%B8+% http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F&source=lmns&bih=824&biw=1280&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwjtpvPcka_uAhUDwuAKHc1cDtEQ_AUoAHoECAEQAA Відео: https://www.youtube.com/watch?v=gtZtNvE9PjY&t=4s&ab_channel=UkrinformTV

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
3772
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку