Презентація до уроку "Архітектура, скульптура та живопис Північної Америки"

Про матеріал
Шановні колеги! Пропоную вашій увазі презентацію до уроку на тему: "Архітектура, скульптура та живопис Північної Америки" Сподіваюсь дана презентація допоможе зробити урок цікавим.та корисним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура, скульптура і живопис Північної Америки. Підготувала вчитель історії та правознавства. Новозлатопільської ЗОШ IIII ступенів Савченко Міра Матвіївна2019

Номер слайду 2

Мистецька скарбничка: Арт-деко (декоративне мистецтво) – стиль, який виник у Франції у 20-х роках XX ст. і поширився світом; характеризується еклектичністю – синтезом модернізму і неокласицизму. Графіті – напрям сучасного вуличного мистецтва, нанесення написів або малюнків фарбою з аерозольного балончика на стіни різних споруд

Номер слайду 3

Мистецька скарбничка: Деконструктивізм – напрям у новітній архітектурі, якому притаманні візуальна ускладненість, несподівно ламані форми і підкреслено агресивне вторгнення в міське середовище. Кітч, кіч (нім. – халтура, брак смаку) – термін для означення низькоякісної речі масової культури, сучасного псевдомистецтва.

Номер слайду 4

Мистецька скарбничка: Поп – арт (англ. – популярне мистецтво) – напрям у мистецтві другої половини XX ст., що виник як заперечення абстрактному експресіонізму.

Номер слайду 5

Емпайр-стейт-білдінг, Нью-Йорк, США

Номер слайду 6

Капітолій у Вашингтоні, СШАНеокласичні риси національного стилю були яскраво втілені під час будівництва Вашингтона. Зразком став знаменитий Капітолій — будинок для засідань Конгресу, розташований у самому серці столиці США. Його сплановано так, щоб нагадувати про велич Давнього Риму. Праобразом купола вважається собор Святого Петра в Римі. Будівництво вели кілька поколінь архітекторів, будівля неодноразово модернізувалася

Номер слайду 7

Капітолій у Вашингтоні, США

Номер слайду 8

Капітолій. Цікаві факти. Капітелі колон прикрашає не лаврове листя Середземномор'я, а «місцеві» качани кукурудзи і тютюнове листя. На куполі стоїть шестиметрову статуя Свободи. Вага купола чотири тисячі тонн. Фрески відображають 200-річну історію держави. Щоб не закривати величну будівюя, навколо немає ніяких забудов.

Номер слайду 9

Прінстонський університет, СШАЗразком неоготичного стилю є Прінстонський університет

Номер слайду 10

Прінстонський університет, СШАОдин із найстаріших та найпрестижніших університетів США. Заснований у 1746 р.

Номер слайду 11

Арт-деко – синтез модерну і класицизму (перша половина XIX ст. Відмінні риси: Сувора закономірність. Етнічні геометричні візерунки. Розкіш Шик. Коштовні сучасні матеріали(слонова кістка, алюміній,рідкісні породи дерева, срібло)

Номер слайду 12

На початку XX ст. з'являються хмарочоси16-поверховий хмарочос Гарант-білдінг в Буффало (архітектора Луїса Саллівана) (1894р.)

Номер слайду 13

Стиль Арт -деко. Навмисно дорогий і солідний стиль, призначений для «середнього класу». Його символом у США став Chrysler Building. У 1930-му Вільям ван Аллен побудував цей хмарочос для відомого автомобільного концерну. На рівні 59-го поверху над містом височиє емблема «Крайслера» – сталеві хромовані голови орлів.

Номер слайду 14

Крайслер-білдінг, Нью-Йорк, СШАСполучені Штати Америки — батьківщина і світовий лідер з будівництва хмарочосів, адже перший виник саме у Чикаго. На архітектурні проекти хмарочосів вплинув стиль арт-деко. Одним із кращих його зразків вважають Крайслер-білдінг, що став символом Нью-Йорка. Архітектор Вільям ван Аллен (1930 р.)

Номер слайду 15

Королівський музей Онтаріо, Торонто, Канада

Номер слайду 16

Королівський музей Онтаріо, Торонто, Канада. Королівський музей Онтаріо в канадському місті Торонто (діє з 1835 р.) — найбільший у країні (п’ятий за величиною на континенті). Колекція розмішується у 40 галереях і складається з понад 6 млн. експонатів — зразків мистецтва Близького Сходу, Африки, Східної Азії, Європи, Америки та, звісно, Канади. Музей діє ще із середини ХІХ ст., але про нього заговорили лише через 150 років завдяки дивовижному творінню сучасного архітектора Даніеля Лібескінда. Він зміг доповнити стару будівлю новою у вигляді величезного кристала. Гострокутна «прибудова» у стилі деконструктивізму виділяє музей з усіх споруд Торонто, змінює весь навколишній ландшафт. Кожна з п’яти граней цієї дивовижної споруди утворює п’ять великих виставкових залів. На парадоксальному поєднанні просторів, очевидно, позначився професійний музичний досвід автора проекту: Д. Лібескінд віртуозно користується ритмом, візуальною гармонією.

Номер слайду 17

Статуя Свободи, Нью-Йорк, США (фрагмент)Символом свободи, демократії та справедливості стала одна з найвідоміших скульптур США у стилі неокласицизму, яку називають «Леді Свобода». Скульптор цього шедевра — Фредерік Огюст Бартольді. Це подарунок Франції до 100-річчя американської незалежності. Конструкцію каркаса розробив Густав Ейфель, творець Ейфелевої вежі.

Номер слайду 18

Арка в Сент-Луїсі (Врата Заходу), СШАНа честь переселенців у місті Сент-Луїс побудовано найвищий пам’ятник у США у вигляді арки (192 м. висотою і шириною).

Номер слайду 19

Меморіал Т. Шевченка, Вашингтон, СШАУ Вашингтоні до 150-річчя з дня народження Тараса Шевченка було відкрито меморіал, що складається з бронзової статуї поета та стели з рельєфом Прометея, автор — Леонід Молодожанин (Лео Мол).

Номер слайду 20

Веґревільська писанка, Канада. У канадському місті Веґревіль є зображення гігантської дев’ятиметрової української писанки. У такий спосіб канадці українського походження вшанували традиції своєї історичної батьківщини. Пам’ятник встановлено у 1975 р. Друга за величиною писанка. Перша – музей у формі писанки у Коломиї

Номер слайду 21

Живопис СШАОдним із засновників реалістичного напряму вважають Вінслова Гомера (1836—1910) — автора жанрових картин на суто американські сюжети та марин із проникливим зображенням людей серед природи.

Номер слайду 22

Вінслов Гомер. Пориви вітру

Номер слайду 23

Мері Кассат. Молода мати за шиттям. Материнство і щасливе дитинство — провідна тема живопису Мері Кассат (1844—1926), яка розкрила її у багатоманітті портретних композицій і витонченій колористиці імпресіонізму.

Номер слайду 24

Роквел Кент. Америка - земля наших батьків. У пейзажах Роквела Кента (1882—1971), зокрема суворої Аляски і Гренландії, поєдналися реалістичність зображення з романтикою та елементами символізму.

Номер слайду 25

До Другої світової війни в Північній Америці, як і в Європі, розвивалися різні стилі модернізму, а після її закінчення виник рух постмодерністського мистецтва в усьому розмаїтті його напрямів і течій. До США емігрували зірки європейського живопису Сальвадор Далі, Піт Мондріан, Макс Ернст та інші. Центр світового авангарду перемістився з Парижа до Нью-Йорка. У США та Канаді жили і працювали також митці українського походження: видатний графік Яків Гніздовський (1915—1985), живописець-монументаліст Михайло Дмитренко (1908—1997) — автор розписів у церквах Міннеаполіса, Нью-Йорка, Торонто.

Номер слайду 26

Михайло Дмитренко. Листівка «Різдво»

Номер слайду 27

Яків Гніздовський. Автопортрет (марка)

Номер слайду 28

Джексон Поллок. Номер 8 У межах абстрактного експресіонізму Джексона Поллока (1912—1956) народжується «живопис дії» та нова техніка «дріппінг», яка передбачає «безтямне» розбризкування фарб по величезному полотну чи паперу, що лежить на підлозі. Вважалося, що така дія відображає характер та емоційний стан художника, і саме в цьому сенс зображення.

Номер слайду 29

Представник абстрактного експресіонізму Марк Ротко (1903—1970)Інший представник абстрактного експресіонізму Марк Ротко (1903—1970) створював монументальні полотна, зафарбовуючи їх великими кольоровими площинами. Іноді залишав між ними незафарбовані місця, пропонуючи глядачам активізувати уяву і домислити те, що не намальовано. Абстракціонізм загалом має неймовірну популярність на аукціонах. Картина М. Ротка «Помаранчеве, червоне і жовте» стала найдорожчим твором мистецтва, її придбали за 86,9 млн. доларів. Які емоції у вас викликає картина Марка Ротка?

Номер слайду 30

Марк Ро́тко (1903 – 1970)Американський художник родом з Латвії, представник абстрактного експресіонізму, один з творців живопису кольорового поля. Свідомо прагнув імітувати дитячі малюнки.  Картини складаються з декількох колірних площин, часто не мали назви.

Номер слайду 31

Джефф Кунс. Собака. Одним із найуспішніших американських представників поп-арту після легендарного Воргола став Джефф Кунс (нар. 1955) — зірка новітніх арт-ярмарків. Митець захоплювався кітчем, додавши до нього нотки концептуалізму. Знаменитими стали його дзеркальні скульптури «Собаки з повітряних куль» (насправді з нержавіючої сталі), особливо після того, як на аукціоні Christie’s продали одну з них — помаранчеву за 58,4 млн. доларів!

Номер слайду 32

Рой Ліхтенштейн (1923 – 1997)Американський художник, представник поп-арту. Є одним із найдорожчих художників на світовому арт-ринку

Номер слайду 33

Перша робота Р. Ліхтенштейна

Номер слайду 34

Стрит-арт. До нього належать графіті, некомерційні постери (афіші, об’яви, плакати), трафарети, мурали (художній розпис стін будівель) тощо. Художники займаються стрит-артом для того, щоб безпосередньо спілкуватися з громадськістю, привернути увагу до цього мистецтва як молоді, так і старшого покоління.

Номер слайду 35

ГрафітіГрафіті — таку назву дістали картини, що вперше з’явилися на стінах найбрудніших бідняцьких кварталів і у метрополітені в Нью-Йорку. Як вираження народної бунтівної культури цей вид творчості розвивався стихійно, сюжети перегукувалися з тими, які використовували послідовники поп-арту. Згодом графіті як явище мистецтва здобуло офіційне визнання, здебільшого втратило свою агресивність і стало однією з актуальних форм самовираження, невід’ємною частиною міського життя.

Номер слайду 36

Графіті у Маямі, США

Номер слайду 37

Завдання: Назвіть найвидатніші пам'ятки архітектури, скульптури, живопису північноамериканського культурного регіону. Який з творів мистецтва цього регіону вас вразив? Чому?Чому авангардні напрями мистецтва розквітли у США? Чому їх твори мають таких фінансовий успіх?

Номер слайду 38

Д/З: підготувати розповідь чи презентацію про один з видів мистецтва регіону.

Номер слайду 39

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошенко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 жовтня 2019
Переглядів
23257
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку