Презентація до уроку біології у 8 класі на тему: "Травлення в у кишечнику. Харчові розлади та їх запобігання."

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 8 класі на тему: "Травлення в у кишечнику. Харчові розлади та їх запобігання."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології у 8 класі Епіграф уроку: “ Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосувати знання на ділі” Арістотель

Номер слайду 2

Девіз уроку: Працюй наполегливо, Швидко, старанно, Щоб жодна хвилина Не втратилась марно!

Номер слайду 3

* Сьогодні від уроку я очікую….

Номер слайду 4

* Мозковий штурм «Перевіримо себе?»

Номер слайду 5

* Прослідкуємо шлях яблука….

Номер слайду 6

* ТРАВНА СИСТЕМА Травна система Органи травлення Травні залози

Номер слайду 7

* Травна система людини

Номер слайду 8

*  Функції травної системи     - секреторна – виділення ферментів та інших речовин, - рухова – жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травної системи, - всмоктування поживних речовин, - видільна – виведення з організму продуктів обміну речовин

Номер слайду 9

* Органи травлення Ротова порожнина Глотка Стравохід Шлунок Тонкий кишечник Товстий кишечник

Номер слайду 10

* Назва органу Функції Ротова порожнина Глотка Стравохід Шлунок Кишечник Робота з опорною таблицею

Номер слайду 11

* Проблемне запитання: Знаменитий фізіолог І.П.Павлов назвав 12-палу кишку “розумницею”, чому? Чому організм припиняє нормальну життєдіяльність, якщо відмовила функціонувати 12-пала кишка?

Номер слайду 12

Тема: Травлення у кишечнику. Харчові розлади та їх запобігання

Номер слайду 13

* Травні залози Тонкий кишечник Підшлункова залоза Печінка Травні залози виділяють секрети, що потрапляють до кишечнику

Номер слайду 14

* Травлення в 12-палій кишці: Трипсин Хімотрипсин Білки на амінокислоти Ліпаза Жири до гліцеролу та жирних кислот Амілаза Крохмаль до глюкози

Номер слайду 15

Дванадцятипала кишка, жовчний міхур та підшлункова залоза

Номер слайду 16

Печінка – велика залоза людини, що виконує захисні, знешкоджувальні, ферментативні і видільні функції організму, які спрямовані на підтримання гомеостазу. Бере участь у процесах травлення, кровотворення, обмінах речовин та обміні вітамінів.

Номер слайду 17

Хвороби печінки Будь яка доза алкоголю або куріння руйнівно діють на печінку, яка зазнає першого удару спиртної отрути. Клітини цього внутрішнього органу відмирають, їх заміщують жирова і сполучна тканини, починається переродження печінки: гепатоз, потім настає цироз, а за ним – рак.

Номер слайду 18

Харчові розлади та їх запобігання

Номер слайду 19

* Харчування і здоров'я

Номер слайду 20

Гастрит Простий гастрит може виникнути під впливом міцних спиртних напоїв, надмірно гарячої чи холодної їжі і рідини, отрут. У легких випадках симптоми обмежуються тошнотою, відсутністю апетиту. При найбільш важкому перебігу - нудота, блювота, тиск. Потрібно лише протягом 7—10 днів уникати гострих страв, міцних напоїв.

Номер слайду 21

Основна скарга при виразковій хворобі — періодичний біль у підреберній ділянці, пов'язаний із прийомом їжі: в одних випадках він виникає через півгодини — годину після їжі, в інших — через 2-4 години після їжі Характерна періодичність у перебігу хвороби: чергування періодів загострень (частіше — навесні й восени.

Номер слайду 22

Холецистит —запалення жовчного міхура. Причинами виникнення холециститу  є ураження різними інфекційними хворобами слизової оболонки жовчного міхура . Основні ознаки холециститу: нападоподібні болі в правій половині живота, що віддають в праве плече, лопатку; нудота і блювота; озноб і підвищення температури тіла; можливі жовтяниця і свербіння шкірного покриву.

Номер слайду 23

Інфекційні хвороби травної системи Дизентерія Холера Глистяні захворювання

Номер слайду 24

Профілактика Полягає у виявленні гельмінтів. Важливу роль відіграють благоустрій населених місць, регулярна очистка вигрібних ям, старанне миття овочів, ягід, фруктів перед вживанням у їжу, промивання їх слабким розчином оцту, боротьба з мухами, тарганами. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя

Номер слайду 25

Харчові отруєння Виникають внаслідок вживання з їжею отруйних речовин,вживання недоброякісної їжі, отруйних грибів,передозування лікарськими препаратами.

Номер слайду 26

Це повинен знати кожен!!! Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно: •     промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів.

Номер слайду 27

Тести ЗНО 1.На які органічні речовини діють ферменти слини? А білки Б нуклеїнові кислоти В вуглеводи Г вітаміни. 2.Людина може захворіти на холеру, якщо збудник цієї хвороби потрапить до організму А разом з їжею та водою через травний канал. Б через дихальні шляхи з повітрям. В через пошкодження шкіри. Г під час статевих контактів.  

Номер слайду 28

Тести ЗНО 3.Чому зараження гостриком частіше трапляється у дітей, ніж у дорослих? А у дітей немає навичок гігієнічної поведінки Б у дорослих сильніший імунітет до гостриків В гострики передаються з молоком, а діти його частіше вживають Г у дітей гострики не викликають симптомів, тому їх важче діагностувати. 4.Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в   А ротовій порожнині. Б товстому кишечнику. В шлунку. Г дванадцятипалій кишці.  

Номер слайду 29

* Сьогодні на уроці я …. Дізнався, зрозумів….

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
3686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку