Презентація до уроку біології в 6 класі «Дводольні рослини»

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 6 класі «Дводольні рослини» допоможе ознайомити учнів із будовою та процесами життєдіяльності насінних рослин, дати загальну характеристику представникам родин Розові, Пасльонові, Хрестоцвіті, Айстрові, Бобові розглянути їхнє значення в природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волошина Олена Іванівна Вчитель біології вищої категоріїХарківської загальноосвітньоїшколи І-ІІІ ступенів № 125 Дводольні рослини

Номер слайду 2

Відділ квіткових поділяють на два класи: дводольні, чисельністю 180 тис. видів, що об'єднані в 10 тис. родів і 325 родин, однодольні — 60 тис. видів, 3 тис. родів, 65 родин. Обидва класи розвивались у крейдовому періоді мезозойської ери. Сучасні систематики вважають, що однодольні виникли від дводольних, відділившись на ранніх етапах еволюції як самостійна гілка. Потім обидва класи розвивались паралельно і незалежно один від одного.

Номер слайду 3

Характерні ознаки класу Дводольні: Життєві форми: дерев'янисті трав'янисті рослини;Коренева система стрижнева з добре розвиненим головним ко­ренем, що розвивається з первин­ного. Деякі трав'янисті рослини мають мичкувату кореневу сис­тему;Листки прості та складні, мають різну форму, розчленовані на листову пластинку і черешок. Краї — розсічені, зубчасті, пильчасті тощо;Листкорозміщення чергове, супротивне;Жилкування сітчасте або перисте;У стеблі є камбій. Характерне вто­ринне потовщення стебла

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Провідні пучки розташовані в ос­новному по колу;Чітко диференційовані кора і сер­цевина;Квітка — чотири-, п'ятичленна. Лише в деяких рослин — тричлен­на;Для більшості рослин характерне запилення комахами;У насінні дві сім'ядолі (лише іно­ді одна чи більше двох), що при проростанні виносяться над зем­лею. Характерні ознаки класу Дводольні:

Номер слайду 6

Родина Капустяні (Хрестоцвіті) – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких є чотиричленна квітка та плід стручок. Капустяні – родина, що об'єднує понад 3 000 видів, поширених по всій земній кулі, особливо в регіонах з сухим помірним кліматом. Це переважно трави і лише зрідка напівкущі або кущі (в тропіках).

Номер слайду 7

Характерні ознаки родини Капустяні (Хрестоцвіті)Квітка правильна, має чотири вільних чашолистки і чотири вільних пелюстки, розташовані навхрест, усередині квітки – 6 тичинок та одна маточка. Квітки здебільшого зібрані в китицю, що робить їх помітними для запилювачів. Плід – стручок або стручечок. Листки прості чергові без прилистків.

Номер слайду 8

Біологічні особливості родини Капустяні (Хрестоцвіті). Найхарактернішими біологічними особливостями капустяних можна назвати ознаки пристосування до посушливих умов існування: наявність опушеності, воскового нальоту, утворення коренеплодів, виділення летких сполук, поширення за допомогою вітру тощо.

Номер слайду 9

Господарське значення родини Капустяні (Хрестоцвіті) є цінними овочевими культурами (капуста, редька та редиска),Є цінними олійними культурами (ріпак, гірчиця чорна, рижій та ін) є цінними медоносними культурами (суріпиця звичайна, рапс, гірчиця польова). пряні культури – хрін звичайний і гірчиця сарептськазлісні бур'яни (талабан польовий, хрінниця смердюча).

Номер слайду 10

До Червоної книги України занесені такі види родини, як Катран великоквітковий, Хрінниця сиваська, Очки гладенькі та ін. Катран великоквітковий. Хрінниця сиваська. Очки гладенькі

Номер слайду 11

Родина Розові – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких є п'ятичленна квітка з великою кількістю тичинок та надзвичайна зовнішня різноманітність інших органів. Розові – це ще одна велика родина, що об'єднує понад 3 000 видів, які зростають переважмо в Північній півкулі. Це дерева, кущі і трави. Найбільш відомими є рослини, які належать до родів Вишня, Яблуня, Груша, Слива, Суниці та ін.

Номер слайду 12

Характерні ознаки родини Розові. Квітки правильні, з 5 чашолистиків і 5 пелюсток, тичинок багато, маточка одна або багато. Квітки поодинокі або зібрані у суцвіття: китиця (черемха), щиток (яблуня), зонтик (вишня), горішок (гравілат). Рослинам родини притаманні і різні типи плодів: кістянка (у сливи), багатокістянка (у малини), яблуко (у груші) та ін. У розових прості (у черешні) або складні (у шипшини) листки.

Номер слайду 13

Біологічні особливості. Розові комахозапильними рослинами, тому їхні квіти мають біле, рожеве, яскраво-червоне, рідше жовте забарвлення, виділяють нектар і мають сильний запах; найхарактернішими особливостями розових є різноманітність плодів; велике значення в житті розових має вегетативне розмноження.

Номер слайду 14

Господарське значення Розових. плодові культури (яблуня домашня, яка об'єднує нонад 10 тисяч сортів, сливи, абрикоса, вишні, черешні, айви та ін). У садово-парковому будівництві застосовують садові форми горобини звичайної, глоду одноматочкового, черемхи звичайної. Але особливе місце належить трояндам. Рослини з цінною деревиною (берека, груша), фарбувальних рослин та ін.

Номер слайду 15

Лікарських рослини (сушені плоди, листки та пагони малини застосовують у вигляді відварів як жаропонижувальні та потогінні засоби під час простуди, плоди глоду – для лікування серцево-судинних хвороб, препарати із плодів шипшини (холосас) – для лікування хвороб печінки. У суниць лісових плоди багаті на речовини, які зміцнюють стінки судин, поліпшують кровообіг і травлення. Серед розових багато медоносів (яблуня, малина)Отже, родина Розові найбільш відома своїми плодово-ягідними, декоративними, лікарськими і медоносними рослинами.

Номер слайду 16

До Червоної книги України занесені такі види родини, як вишня Клокова, шипшина донецька, таволга польська та ін. Вишня Клокова. Шипшина донецька. Таволга польська

Номер слайду 17

Бобові – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких э п'ятичленна човникоподібна квітка та плід біб. Бобові – це дуже велика родина, що об'єднує до 18 тисяч видів, поширених по всій суші земної кулі. Це дерева, кущі і трави.

Номер слайду 18

Характерні ознаки Бобових. Квітка двостатева неправильна, має 5 зрослих чашолистків, 5 пелюсток: одна вільна верхня (вітрило), дві вільні бічні (весла) та дві зрослі нижні (човник); більшість тичинок зростаються, утворюючи тичинкову трубку, маточка одна. Квітки поодинокі або зібрані у китицю (у квасолі) і головку (у конюшини). Листки складні з розвиненими прилистками.

Номер слайду 19

Біологічні особливості. Найхарактернішими особливостями бобових є комахозапилення та співжиття з азотфіксуючими бактеріями. Плід бобових – багатонасінний біб з насінинами на стулках. Насіння без ендосперму, запасні речовини відкладаються в сім'ядолях.

Номер слайду 20

Господарське значення. Насіння таких рослин, як горох, квасоля, боби, сочевиця є чемпіонами у рослинному світі за вмістом білків, а такі рослини, як соя, арахіс, накопичують багато олії. Серед бобових є багато кормових культур (конюшина лучна, люцерна посівна, боби кормові). Іхня надземна частина містить до 4% білків, вітаміни, тому є поживною та корисною для відгодівлі тварин. Красивими декоративними рослинами є справжні акації, з яких у культурі на півдні України поширена акація срібляста. її гілочки з жовтими квітками доставляють в квіткові магазини, особливо перед Міжніродним жіночим днем (8 Березня), під неправильною назвою – "мімоза". У наших парках часто вирощують робінію звичайну, або білу акацію, робінію клейку з рожевими суцвіттями та карагану дерев'янисту, або жовту акацію.

Номер слайду 21

Господарське значення. Бобові рослини, завдяки співіснуванню з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт азотними речовинами. Досить часто окремі культури (конюшина, люцерна) використовують у сільському господарстві як зелене добриво: зелені надземні частини приорюють, збагачуючи таким способом ґрунти органічними сполуками і поліпшуючи їхню структуру. Серед бобових відомі й лікарські рослини (солодка гола, буркун лікарський, акація біла). Так, корені солодки голої входять до складу ліків, які запобігають старінню організму. Багато бобових – цінні медоноси (біла акація, люцерна, конюшина). Деякі бобові дають дуже цінну деревину (чорне, бразильське червоне та сандалове дерева), барвники (дрік кросильний). Отже, родина Бобові найбільш відома своїми зернобобовими, декоративними, кормовими культурами.

Номер слайду 22

До Червоної книги України занесені такі види родини, як астрагал дніпровський, зіновать подільська, солодка українська, люцерно приморсько, горох високий, чина ряба та ін. Астрагал дніпровський. Зіновать подільська. Солодка українська. Чина ряба

Номер слайду 23

Пасльонові – це група дводольних рослин, найхарактернішими ознаками яких э п'ятичленна зрослопелюсткова квітка та плід ягода або коробочка. У родині близько 2 500 видів, які представлені трав'янистими рослинами, кущами та деревами. Пасльонові поширені майже повсюди, найбільше їх у тропіках та субтропіках Америки.

Номер слайду 24

Характерні ознаки. Квітка правильна двостатева, має 5 зрослих чашолистиків, 5 зрослих пелюсток, 5 зрослих тичинок і одну маточку (). Розташовані квітки поодиноко або зібрані в китицю. Плід – ягода (у помідорів) або коробочка (у дурману). Листки прості почергові, без прилистків, іноді складні.

Номер слайду 25

Біологічні особливості. Найголовнішими особливостями пасльонових є наявність отруйних речовин у різних органах та залозистих волосків із характерним запахом.

Номер слайду 26

Господарське значення. Овочевими рослинами є картопля, помідор, баклажан, перець та ін. Нині відомо понад 3000 сортів картоплі, які поділяють на харчові, кормові й технічні (для виготовлення крохмалу, спирту, ацетону). Бульби картоплі містять до 25% крохмалю, білок, пектини, вітамін С, калій тощо. Ці сполуки обумовлюють цінність картоплі. Вирощують у культурі і тютюн справжній та тютюн махорку, які є сировиною для отримання лимонної кислоти, вітамінів і деяких медичних препаратів. Листя цих рослин використовують для виготовлення цигарок. А оскільки всі частини цих рослин містять нікотин, то куріння є дуже небезпечним для здоров'я людини У медицині використовують беладону, скополію, дурман, блекоту тощо. Є серед пасльонових декоративні рослини. Так, у фізаліса звичайного чашечка утворює навколо плоду яскравий червоний ліхтарик, що використовується при створенні квіткових композицій. Досить популярною є петунія гібридна, яка має сорти з простими та махровими квітками різних кольорів і відтінків. Отже, родино Пасльонові найбільш відомо своїми овочевими, технічними та отруйними рослинами.

Номер слайду 27

Із родини пасльонових до Червоної книги України занесені такі види, як Беладонна звичайна, Скополія карніолійська Беладонна звичайна. Скополія карніолійська

Номер слайду 28

Айстрові (Складноцвіті) – це група дводольних рослин, найхарактернішою ознакою яких є поєднання різних типів квіток у суцвіття кошик. Родина Айстрові – найбільша родина дводольних, яка об'єднує близько 25 тисяч видів. Це одно-, дво- або багаторічні рослини. Більшість айстрових – трави, інколи кущі й дуже рідко дерева.

Номер слайду 29

Характерні ознаки. Узагальнена квітка правильна, двостатева, чашолистики розвинені слабко і представлені волосками чи щетинками, 5 зрослих пелюсток, 5 зрослих тичинок і одна маточка. Суцвіття кошик складене з великої кількості різних квіток, що і обумовлює назву "складноцвіті". Плід – сім'янка з чубчиком.

Номер слайду 30

Біологічні особливості. Найголовнішими особливостями айстрових є пристосування плодів до поширення вітром, опушеність органів, чутливість до світла тощо.

Номер слайду 31

Господарське значення. Багато айстрових – лікарські рослини (Ромашка лікарська, Деревій звичайний, Ехінацея). Багато видів айстрових (хризантеми, айстри, ромашки, жоржини, гербери тощо) людина вирощує як декоративні рослини. Серед айстрових є злісні і навіть небезпечні, бур'яни, прикладом яких може бути амброзія, лопух справжній, будяк пониклий, цикорій звичайний, які разом з тим є медоносами і лікарськими рослинами. Соняшник-важлива олійна культура. Отже, родина Айстрові найбільш відома своїми лікарськими, декоративними та олійними культурами. Ехінацея. Хризантеми. Амброзія. Лопух справжній

Номер слайду 32

Із родини Айстрові до Червоної книги України занесені такі види, як деревій голий, котячі лапки карпатські, арніка гірська, айстра альпійська, волошка карпатська, волошка донецько, білотка альпійська, серпій донський та ін. Деревій голий. Котячі лапки карпатськіАрніка гірська. Айстра альпійська. Волошка карпатська. Білотка альпійська. Серпій донський

Номер слайду 33

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
3926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку