Презентація "Запилення"

Про матеріал
Презентація з біології до уроку "Запилення" для 6 класу (за підручником Біологія Л.І.Остапченко К.:Генеза, 2014. - 224с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розгадайте ребус, щоб дізнатися тему сьогоднішнього уроку

Номер слайду 2

Підготувала вчитель біології Вертіївського ліцею імені М. П. Кирпоноса Поприткіна Д. Ш. Запилення6 клас

Номер слайду 3

Дайте відповіді на питання: Пригадайте, що таке пилок. Яка будова маточки та пилкових зерен?Що таке суцвіття?Які суцвіття називають простими, а які – складними?У чому полягає біологічне значення суцвіть?

Номер слайду 4

Запилення в насінних рослин – це перенесення пилку з пиляка на приймочку маточки.

Номер слайду 5

Типи запилення: Перехресне запилення. Самозапилення

Номер слайду 6

Під час перехресного запилення пилок здебільшого переносять вітер, комахи.

Номер слайду 7

Проблемне запитання. Які ознаки притаманні вітрозапильним та комахозапильним рослинам?

Номер слайду 8

Вітрозапильні рослини. Квітки вітрозапильних рослин не мають яскраво забарвленої оцвітини, не мають запаху. Квіти дрібні, з невеликою оцвітиною або голі, завжди зібрані в суцвіття. Пилку утворюється дуже багато, він сухий, гладенький і легкий. Приймочки маточок широкі або довгі, далеко висунуті з квіток. Багато зацвітають до появи (ліщина) або водночас із появою (береза) листків. До вітрозапильних належить близько 20 % усіх видів квіткових рослин.

Номер слайду 9

Приклади вітрозапильних рослинберезакукурудзаподорожникковилажитоконопля

Номер слайду 10

Комахозапильні рослини. Мають певні пристосування для приваблювання комах: - яскрава оцвітина- приємний аромат - липкий пилок. Квіти зазвичай великі, якщо дрібні, то зібрані в суцвіття.

Номер слайду 11

Приклади комахозапильних рослинмакквасоляайстравишнякалинасоняшник

Номер слайду 12

Найбільша квітка - рафлезія. На тропічних островах Малайського архіпелагу, Суматрі, Калімантані та Яві – можна зустріти дуже цікаву рослину. Квітка має запах гниючого м’яса. П’ять гігантських пелюстків червоного кольору з білими наростами – це чудова приманка для мух, які, власне, і запилюють рослину. Комахи сідають на чоловічі квітки, де до їхніх спинок прилипає пилок. Після цього вони самі того не відаючи, несуть його на жіночі квіти і відбувається запилення.

Номер слайду 13

Комахи та пилок. Бджоли, джмелі, метелики, жуки, мухи та інші комахи відвідують квітки не заради того, щоб їх запилювати. Насамперед комах приваблює поживний пилок. Бджоли та джмелі у величезній кількості збирають пилок для вигодовування потомства, інші комахи можуть вживати його в їжу.

Номер слайду 14

Нектар. Майже всі комахозапильні квітки виробляють нектар – цукристу рідину, що утворюється в нектарниках. Це особливі залозисті утвори, розташовані переважно в глибині квітки. За кожної спроби добути солодкий нектар комахи сплачують рослині своєрідну данину: виносять з квітки або, навпаки, приносять до неї на своєму тілі пилок.

Номер слайду 15

Штучне запилення. Здійснює людина, яка переносить пилок з тичинок на приймочку маточки. Його широко застосовують у садівництві, квітникарстві, овочівництві, лісовому господарстві.

Номер слайду 16

Підведемо підсумки. У природі поширені перехресне та самозапилення. Під час перехресного запилення пилок з тичинки однієї квітки потрапляє на приймочку маточки іншої квітки цієї самої або іншої рослини того самого виду. Перехресне запилення може відбуватися за допомогою вітру, комах, птахів, тощо. У разі самозапилення покритонасінних рослин пилок з тичинки квітки потрапляє на приймочку маточки тієї самої квітки. За потреби людина застосовує штучне запилення.

Номер слайду 17

Розгадайте анаграми1. ККАІТВ2. ИКПЛО3. ТАЧОМАК4. ИТНИКЧИ5. ЛНИЗПНЕАЯ6. ИТАОНІЦВ7. ОІВКОЧН8. КАЧЧАШЕ9. АЙОЧИРПМК10. ТУВЦСТЯІ

Номер слайду 18

1. ККАІТВКВІТКА2. ИКПЛОПИЛОК3. ТАЧОМАКМАТОЧКА4. ИТНИКЧИТИЧИНКИ5. ЛНИЗПНЕАЯЗАПИЛЕННЯ6. ИТАОНІЦВОЦВІТИНА7. ОІВКОЧНВІНОЧОК8. КАЧЧАШЕЧАШЕЧКА9. АЙОЧИРПМКПРИЙМОЧКА10. ТУВЦСТЯІСУЦВІТТЯВідповіді до анаграм

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Відповіді

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку